Bent Viscaal heeft de zevende ronde van het FIA Formule 3-kampioenschap een fikse teleurstelling moeten slikken. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden was de twintigjarige coureur uit Albergen niet in staat een goede snelle ronde te rijden in de kwalificatie op het circuit van Spa-Francorchamps. Tijdens de races, die werden verreden in het voorprogramma van de Formule 1, moest hij zich uiteindelijk tevredenstellen met de respectievelijk 23ste en 16de plaats. 

“Dit is echt heel zuur. Het was een vreselijke kwalificatie die de rest van mijn weekend bepaalde”, reageerde een duidelijk teleurgestelde Bent. Tijdens die kwalificatie moest hij zijn snelle ronde afbreken vanwege een crash van een andere rijder. Als gevolg daarvan werd er met de rode vlag gezwaaid en moest hij terug naar de pits. Op zich nog geen probleem. “In de trainingen ging het best wel goed. Ik had het idee dat ik in de kwalificatie de top tien moest kunnen halen.”

Maar dat was buiten het weer gerekend. Toen de baan opnieuw werd vrijgegeven, was het inmiddels gaan regenen en was het onmogelijk nog een snelle tijd te rijden. Bent: “Je bedenkt het niet, dat je in zo’n scenario terechtkomt. Ik had juist veel vertrouwen in de auto. Vooral in sector twee was die heel goed.”

Het gevolg was dat Bent zaterdag tijdens de eerste race van het weekeinde van de dertigste en laatste plaats moest starten. Daarin slaagde het talent van MP Motorsport er nog wel in op te stomen naar de 23ste plek. Maar voor een coureur die dit seizoen in Silverstone op magistrale wijze een race won en daarnaast nog een podiumplaats pakte, was die uitslag natuurlijk geen tevredenstemmend resultaat.

Ook moest hij concluderen dat de auto op het roemruchte Belgische circuit wat topsnelheid tekortkwam op de rechte stukken. Bent: “Ik was een stuk sneller dan de rijders voor me, maar als ik een inhaalactie wilde doen, miste ik net wat topsnelheid. Dat was jammer.”

Daarom had zijn team op zondag de auto zo min mogelijk vleugel gegeven. Bent snelde in deze zogenaamde reversed-grid-race naar de zestiende plaats en dat was volgens de snelle Tukker het maximaal haalbare. “Het deelnemersveld is op een gegeven moment ver uit elkaar getrokken zodat je niet veel meer kunt doen”, legde hij uit.

Een positief punt was dat de race in Spa duidelijk had gemaakt waar de sterke punten van de auto liggen. “We zijn vooral snel op high downforce-circuits. Op dat soort circuits, zoals de Hungaroring kunnen we vooraan meedoen. Ik heb daar niet voor niks op het podium gestaan.”

De volgende ronde van het kampioenschap wordt gehouden op het circuit van Monza. Die staat voor komend weekeinde al op het programma.