De endurance autorace ACNN 5 Uur van Assen slaat aan. Na de twee voorgaande edities, in februari en november verleden jaar, is het aantal inschrijvers voor de race op zondag 14 februari opnieuw groter dan die eerdere races. Voor de komende wedstrijd op het TT Circuit hebben zich 35 wagens ingeschreven, dat is aanmerkelijk meer dan bij de laatste endurancerace in november. Opnieuw komen racewagens in verschillende klassen aan de start. Van lichte toerwagens tot snelle en krachtige bolides en ook open sportwagens. De snelste deelnemer van het gehele startveld zal de overalloverwinning in de wacht slepen.

500 km assen 1402 vrs7 550

Er wordt in zes verschillende divisies gereden en iedere categorie kent zijn eigen winnaar. Het deelnemersveld wordt onderverdeeld in Divisie I: toerwagens tot 3200cc; Divisie II: toerwagens tot 2500cc; divisie III: toerwagens tot 2000cc; Divisie IV: toerwagens diesel tot 2200cc; Divisie V: toerwagens tot 1000cc en Divisie VI: auto’s uit de Open Sports Serie. In 2015 bleek uit de laatstgenoemde categorie de overallwinnaar te komen: Rogier Jongejans met Maciej Krolikowski. Zij hadden met hun open sportwagen twee ronden meer afgelegd dan de mannen op de tweede plek, Ronald en Luuk van Loon uit Dongen, die in een BMW-toerwagen reden uit de categorie tot 3200 cc.

Het is nog niet zeker of deze twee equipes opnieuw meedoen, maar dat er snelle coureurs aan de start komen, is zeker. In de klasse met de open sportwagens, waaruit verleden jaar de overallwinnaar kwam, start onder meer de kampioen van de ACNN Avenger Cup, Co de Vet uit Wieringerwaard die met de snelle Jeroen Liscaljet (Lelystad) rijdt. Het deelnemersveld kent meer snelle Avenger-formulewagens, dus de winnaar zal niet zomaar bekend zijn.

In de klassen met toerwagens, Divisie II, komen ook snelle mannen aan de start. Bijvoorbeeld Patrick de Vreede (Pijnacker) en Rogier de Leeuw (Groningen). Ook in Divisie II, met toerwagens tot 2000 cc, zien we de Cupwinnaars in de Zilhouetteklasse van 2015, de Friezen Hielke Oosten (Beetsterzwaag) en Sipke Bijzitter (Haulerwijk) op de startlijst staan en ook een aantal andere snelle Zilhouette-equipes. In dezelfde klasse de BMW-coureur Cees Lubbers met zijn co-piloot Arie Ruitenbeek (beiden Zwolle) en Assenaar Henk Tappel met waarschijnlijk als equipier Gert Ruinemans (Steenwijkerwold).

Opvallende deelnemers in de lichtste klasse, de toerwagens tot 1000 cc de jeugdige tiener-coureurs Lars Blaak (Erm) en Jorn Boertien (Elim). Zij hebben al ervaring opgedaan bij de ACNN Cupraces en gaan zich op zondag 14 februari wagen aan de 5 Uur van Assen.

Dat de wedstrijd een spektakel wordt met een groot deelnemersveld staat nu al vast.

Tijdens de 5 Uur van Assen zullen equipes pitstops moeten maken. Niet alleen om van coureur te wisselen, maar ook om te tanken. Het tanken is een bijzonder onderdeel van de endurancerace. Om 10.00 uur begint de tijdtraining. Het opstellen op de grid kan vanaf 11.45 uur, waarna om 12.00 uur de race van start gaat.  Vijf uur later, om 17.00 uur, wordt afgevlagd.

Bezoekers hebben gratis entree en kunnen op de paddock gratis parkeren. Meer info op www.acnn.nl
Fotograaf: Marc de Waart en Bert van Dalen

Toerwagens tot 2500cc Foto Bert van Dalen