Het laatste raceweekend van het Italiaans Formule 4 seizoen heeft Job van Uitert de vierde plaats in het kampioenschap opgeleverd. Op het ultra-snelle circuit van Monza moest de 18-jarige Dongenaar terugvechten van een slechte startpositie maar wist hij uiteindelijk opnieuw sterk te scoren en het seizoen sterk af te sluiten.

Tijdens de vrije trainingen was Job tweemaal terug te vinden in de top drie en dus waren de verwachtingen hooggespannen voor de officiële kwalificatie. Versnellingsbakproblemen leverde een twintigste tijd op, meer dan twee seconden langzamer dan eerder op de dag en betekende dan ook een teleurstelling. Met als resultaat dat Job hard moest vechten om de vierde plaats in het kampioenschap vast te houden.

Een uitstekende start en openingsfase zorgde ervoor dat de blauw-zwarte Tatuus Formule 4 naar voren schoot en binnen een paar ronden lag Job al op de elfde plaats. Een lang gevecht met Juan Correa zorgde ervoor dat Job nog niet de top tien in wist te komen. De beslissende inhaalactie kwam in de achtste ronde, halverwege de race, waarbij Job de tiende plek overnam en begon te werken aan een nog sterkere uitslag. Uiteindelijk pakte de jongeling een weergaloze zesde plaats, maar liefst veertien plaatsen winst, en veel meer punten dan waarop vantevoren gehoopt werd. “Dit was een hele bizarre en spectaculaire race met veel inhaalacties. Het team heeft hard gewerkt om de problemen in de kwalificatie op te lossen en ik kon absoluut vechten met de top in het klassement op weg naar de zesde plaats”, aldus Job na de eerste race.

8888

De tweede race zou op een teleurstelling uitlopen. Job was opnieuw uitstekend weg en vocht zich net als in de eerste race naar voren. Een top tien resultaat zat er duidelijk in want halverwege de race lag de Jenzer Motorsport-coureur al op de twaalfde plaats. Heel even kwam Job op de negende plaats terecht maar een bocht later werd hij wijd gedreven wat ervoor zorgde dat hij terugviel naar de dertiende plek. Extra pijnlijk want met een negende plek zou Job als tweede, en dus op de eerste rij van de startgrid, mogen starten in de derde en laatste race van het weekend.

In de derde race moest Job dus vanaf de dertiende plek komen en opnieuw liet hij zien wat er met een betere uitgangspositie mogelijk was geweest. Na een lang en bitter gevecht met een aantal Italiaanse junioren finishte Job als negende en met een van de snelste ronden van het veld op zak kon hij absoluut tevreden zijn.

“Dit was een moeilijk weekend maar wel een weekend wat punten opleverde en vooral de vierde plaats in het kampioenschap. Dit is waarvoor we naar Monza zijn gekomen en ook al had ik graag eremetaal meegenomen uit mijn laatste race van het seizoen kan ik niet anders dan tevreden zijn”, vertelt Job. “Het enige wat nu nog rest is het bedanken van het Jenzer Motorsport team, mijn sponsoren en mijn familie en vrienden voor een fantastisch seizoen. Een jaar waarin ik mijn eerste F4 overwinningen heb gepakt en heel, heel veel heb geleerd”

Op naar volgend jaar!