Max van Splunteren, uitkomend voor Team GP Elite, leverde bij de seizoensfinale van de Porsche Carrera Cup Benelux op het Circuit de Barcelona-Cataluya een bijzonder sterke prestatie: twee keer pole-position in het Benelux-klassement en twee overwinningen spraken voor zich. Zo sloot Max het seizoen af met de kampioenstitel in de Porsche Carrera Cup Benelux, een fraai succes na een sterk seizoen van Team GP Elite en een mooie beloning voor de gezamenlijke inspanningen van alle teamleden. De overige rijders van het team, Daan en Jesse van Kuijk en Lucas Groeneveld, beleefden een turbulent weekeinde, want niet alleen de nazomerse temperaturen waren hoog, ook op de baan ging het er heet aan toe!

 

 

Net als in de voorgaande jaren vond het laatste raceweekeinde van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux in Zuid-Europa plaats. Ditmaal was het Grand Prix-circuit van Barcelona de locatie voor de beide races in het evenementenprogramma van de Blancpain GT Series. Voor Team GP Elite geen onbekend terrein, want in mei van dit jaar hadden Max van Splunteren en Jesse van Kuijk hier ook al deelgenomen aan de races van de Porsche Mobil 1 Supercup.

Tijdens de finale reed de Porsche Carrera Cup Benelux samen met de Franse Carrera Cup, wat voor een indrukwekkend startveld van bijna 30 auto’s zorgde. Ter voorbereiding op het raceweekeinde, dat de beslissing in de strijd om het kampioenschap moest brengen, werkte het Team GP Elite op dinsdag al een zeer productieve testdag af, waarbij de rijders waardevolle ervaring opdeden.

Dat wierp zijn vruchten af tijdens het raceweekeinde, dat op vrijdag officieel begon met een druk schema van twee vrije trainingen en de kwalificatiesessies voor de beide races. “Die extra test op dinsdag heeft zeker geholpen”, zei Lucas Groeneveld. “Wel merkten we, dat de balans van de auto’s een beetje anders was, mede omdat er meer rubber op de baan lag van de auto’s uit de andere klasses.”

 

 

In de vrije trainingen bleek de snelheid er al goed in te zitten, dus er was volop vertrouwen voor de kwalificatie. Die verliepen ditmaal anders dan anders, omdat de sessies bij de Franse Carrera Cup altijd gesplitst worden in aparte kwalificaties voor de Pro- en voor de Pro-Am-klasse. “Dat betekende dat we per kwalificatie maar tien minuten hadden en dus in drie ronden onze tijd moesten neerzetten”, zei Max van Splunteren. Hij deed dat keurig en was in beide sessies de snelste van de Benelux-rijders, beide keren in de top vijf van het algemeen klassement. Jesse sloot de kwalificaties af met de zesde startplaats voor race 1 en de vijfde voor race 2. Lucas kwalificeerde zich als zevende en zesde, terwijl Daan wat tegenslag kende en bij het remmen een paar ‘flat spots’ opliep: slijtageplekken op de banden door een te lang stilstaand wiel bij het remmen. Hij behaalde voor beide races de achtste startplaats.

Zoals vaak bij finaleraces, en zeker met zo’n groot startveld, ging het er in de races turbulent aan toe. Met name de eerste race was een slagveld: in de eerste ronde waren er al tal van aanrijdingen, waardoor diverse deelnemers uitvielen. Ook door beschadigde radiateurs als gevolg van rondvliegend grind moesten sommige rijders de strijd staken. Daartoe behoorde ook Loek Hartog, de enig overgebleven concurrent van Max van Splunteren in de strijd om de kampioenstitel. Daardoor hoefde Max alleen maar de eindstreep te halen om de titel voortijdig veilig te stellen. Dat lukte zonder problemen, en meer dan dat zelfs, want de 23-jarige rijder kwam als winnaar van het Benelux-klassement over de finishlijn. Jesse en Lucas hadden pech: ze raakten elkaar door een misverstand in het strijdgewoel, waardoor ze beide uitvielen. Ook Daan kende een lastige wedstrijd: hij kon niet meer uitwijken toen een andere rijder voor hem in de rondte ging, waardoor beide in de grindbak eindigden.

 

 

De opgelopen schade betekende hard werk voor het team, maar na een avond sleutelen stonden alle Porsches er weer keurig bij voor de afsluitende race op zondag. Max kon zonder druk rijden en leverde een geweldig gevecht met Ayhancan Güven, die vorig jaar de Franse en de Benelux-titel won. Max eindigde als derde algemeen en won opnieuw het Benelux-klassement! Met twee overwinningen gaf hij extra glans aan zijn titel. Jesse en Lucas waren ook de hele race in spannende duels verwikkeld, met name met rijders uit de Franse cup. Daarbij lieten ze opnieuw zien dat ze uit het goede racehout gesneden zijn. Daan liep in de strijd een lekke band op en moest dus een keer de pits in voor vers rubber. Daarna had hij een prima tempo in de race.

Max van Splunteren kijkt met plezier terug op het laatste weekeinde van het seizoen en zijn titelwinst: “Een geweldig weekeinde natuurlijk! Tijdens de test en in de vrije trainingen hebben we hard gewerkt om de snelheid te vinden. Na de beide pole-positions in de kwalificaties had ik nog drie punten nodig. In de race zat Loek direct dicht achter me en we waren lekker in gevecht, maar toen kreeg hij last van een lekkende radiateur, waardoor hij terugviel. Toen wist ik al dat ik kampioen zou worden en dat is een heel lekker gevoel! In race 2 heb ik goed mee kunnen vechten met de mannen die vooraan rijden in de Franse Carrera Cup. Geweldig dat ik nu kampioen ben en dit kan vieren met de mensen van het Team GP Elite, die ik een beetje als mijn familie beschouw. Je bent ieder weekeinde samen onderweg en samen aan de slag, dat is echt mooi! Ik ben superblij met dit seizoen!”

 

 

Marc Schipper, team principal van het Team GP Elite, zegt ter afsluiting: “We zijn erg gelukkig met het binnenhalen van de kampioenstitel, een mooi resultaat. Hier werken we het hele jaar hard voor, waarbij de inbreng van alle teamleden van groot belang is. Na een moeizame start van het seizoen, begin mei op het circuit van Spa-Francorchamps, hebben we als team hard gevochten om terug te komen. Daar hebben we nu de vruchten van geplukt en dat maakt het extra bijzonder!”

Het begeleidend beeldmateriaal vindt u hier.