Als kampioen in het ‘rookie’ klassement, met een vijfde plek in het ‘overall’ eindklassement, en de winst van SuperSpa 2023 op zak, heeft coureur Lukas Stiefelhagen (16) een solide resultaat behaald in de ACNN PTC Racing Cup. Zijn debuut in de autosport vormde tevens een belangrijk leerjaar voor hem. Een terugblik.

Op 5 november vond de seizoensafsluiter plaats op het TT Circuit Assen. Op een regenachtige dag werd een afwijkend format afgewerkt. Dit keer geen vrije training vooraf, maar direct een kwalificatie gevolgd door niet twee maar drie races. Lukas streed in de Citroën C1 van team Lohuis Autosport mee voor de laatste punten van het jaar. Het doel voor zijn eerste deelname aan de PTC Racing Cup was een eindklassering in de top vijf, en het opeisen van de titel in het rookie klassement.

De wedstrijd op Assen telde dit keer 16 deelnemers. Alle sessies werden op een natte baan afgewikkeld, deels in de regen. In de kwalificatie behaalde Lukas een achtste tijd. Tussen de P5 en de P8 zaten slechts twee tienden van een seconde. Het zou een voorbode worden van een lastige racedag, waarin Lukas bleef steken op achtereenvolgens een P7, P11 en P8 in de drie races die volgden. Ondanks dit bleef hij gefocust op het binnenhalen van zoveel mogelijk punten in het kampioenschap, waardoor de gestelde doelen uiteindelijk ook werden bereikt. Terugkijkend op het debuut van de drievoudig kartkampioen in de autosport, heeft 2023 zich ontvouwd als een echt leerjaar. Van het leren racen op de grote circuits van Zandvoort, Assen en Spa-Francorchamps, motoruitval en andere mechanische pech, tot ‘close cup racing’ in de voorhoede van het veld; het is allemaal onderdeel gebleken van de racesport waar hij zo van houdt.

Op 2 april trapte Lukas het seizoen goed af in zijn allereerste autorace. Met een P4 en een P7 op circuit Assen eindigde de op dat moment nog 15 jarige coureur net buiten het algemeen podium. Op 18 mei trok hij met een P8 en P4 deze lijn door. Op het circuit van Zandvoort reed hij zelfs enkele ronden aan de leiding. Maar toen kwam 9 juli, die de boeken in is gegaan als een totale pechdag. Met een geplofte motor en een lekke koppakking verliet Lukas met nul punten het strijdtoneel. En ook op 17 september bleek de gifbeker helaas nog niet helemaal leeg en eindigde hij met wat mechanische tegenslag twee maal op P12. Op 7 en 8 oktober was Lukas terug in het zadel op Spa-Francorchamps. Dankzij een P3 en een P1, en met het hoogste puntentotaal van het weekend, stond hij voor het eerst op het podium van het algemeen klassement van deze competitieve cup. Zijn voorsprong in het rookie klassement gaf hij op 5 november vervolgens niet meer uit handen.

Op de vraag wat het hoogtepunt was van dit alles, hoeft Lukas niet lang na te denken. “Dat was de overwinning op het mooie Spa-Francorchamps circuit”, antwoordt de tiener. “Ik heb dit jaar gewoon een enorme ontwikkeling door kunnen maken, waar alle hoogte- én dieptepunten aan hebben bijgedragen.” En dan was er natuurlijk nog het avontuur in Zweden. Lukas deed halverwege het seizoen mee aan een wedstrijd van de 100% elektrische NXT Gen Cup, waarin gereden wordt met op de Mini Cooper SE gebaseerde raceauto’s. In de regen behaalde hij er ‘pole position’, en
vervolgens een P5 en P8 van de 18 deelnemers, om vervolgens uitgeroepen te worden tot ‘best newcomer of the season’.

Lukas is zelf betrokken bij de verduurzaming van zijn sport. Hij compenseert volledig zijn CO2 uitstoot, en volgt actief de elektrificatie van de racesport. Lukas werd dit seizoen ondersteund door LKQ – GRIP Expert, Urban Events, Company Fits, Expert Leersum, Hoor en Zie, Heuvelrug Keukens, Van der Veen & Kromhout, ICM Opleidingen & Trainingen, P4N, Impact+, Deur Makelaars, NewSolar, The Maxx, Sport & Health Workout, Vitiv.nl, Hubo Woudenberg/Leersum, Vetipak, Vakgarage Imminkhuizen, Concito Vastgoed, FreeVoice Antwoordservice, en ZZPNext.
Voor meer informatie volg @lsgofast op Instagram en Facebook of neem een kijkje op www.lukasstiefelhagen.nl.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl