Tijdens de ELE Rally, welke afgelopen weekend werd verreden, liet Roald Leemans opnieuw een sterk resultaat zien. In de klasse RC3 wist hij een keurige tweede plaats te behalen. In het algemeen klassement werd hij, samen met navigator Christiaan Paul van Waardenburg elfde. Mede gezien hetgeen beiden achter zich hebben weten te houden een meer dan uitstekende prestatie.

 

 

“Ik kreeg zelfs een compliment van Jan de Winkel, winnaar onze klasse RC3,” zegt Roald naderhand. “Jan vertelde me dat hij nu serieus gas moet geven om me voor te blijven. Dat was in het begin wel anders. Een mooi compliment dus waar ik erg trots op ben! Het bevestigd inderdaad ook de progressie die we maken met de auto, de Citroën DS3 R3T.”

“Ondanks onze mooie tweede plaats, ging het niet van een leien dakje,” verteld Roald. “We kregen gedurende de wedstrijd iedere keer wel ergens last van. Zo brak opnieuw de steun van de versnellingsbak af, hetzelfde euvel als in de Visual Art Rally. Gelukkig hadden we een reserve steun bij ons en die hebben we tijdens de service gemonteerd. Daarbij hebben we enorm veel hulp gehad van Gerrit Kobus. Hij hielp ons met het maken van een speciale bout. Mede dankzij die hulp hebben we onze wedstrijd kunnen voortzetten. Hem ben ik dus veel dank verschuldigd.”

Ook ging het hydraulisch systeem, dat ervoor zorgt dat de versnellingsbak schakelt, stuk. Dit heeft het team kunnen repareren maar later liet het systeem hen opnieuw in de steek. Het enige dat de equipe zelf fout deed was de keuze van de banden voor de proef bij Wintelre. Daardoor hadden ze te weinig grip op het onverhard.

“De ELE Rally is een lange en zware wedstrijd waarin veel kan gebeuren. Helaas is dat bij ons ook gebeurt. We kunnen toch positief terugkijken, niet alleen vanwege het behaalde resultaat dat we ondanks alles hebben weten te halen. Als je kijkt naar de tijden zie je ook dat we er vooraan gewoon goed bijzitten als de auto het goed blijft doen. Dat bevestigt dat we op de goede weg zitten,” aldus Roald.

De volgende wedstrijd op de agenda van Rally Team Leemans is de Vechtdalrally in de omgeving van Hardenberg. Deze wedstrijd maakt deel uit van het Nederlands Rally Kampioenschap. Die wedstrijd laat het team dit jaar echter schieten. De prioriteit is de Ypres Rally bij het Belgische Ieper vlakbij de Franse grens. Deze wedstrijd is een week later en telt mee voor de FIA Benelux Rally Trophy. “Daar willen we graag goed voorbereidt aan de start staan. De auto moet goed nagekeken worden, zeker nu we die hydraulische problemen in het schakelsysteem hebben. De Ypres Rally is een erg lange en vooral zware wedstrijd waar de auto, net als de rijder en navigator, in topconditie moet verkeren,” verduidelijkt Roald de keuze. “Daar gaan we de komende weken dus extra hard aan werken.”

Foto: Edwin Hengelman