Ze zijn de snelste kartende tweeling van de lage landen en dat blijkt wel uit hun resultaten: de elfjarige Tim en Nick Gerhards uit Amsterdam waren afgelopen weekeinde ook tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max op dreef. Tim won de prefinale en pakte tevens de dagzege in de Minimax-klasse, broertje Nick was ook snel maar viel in de finale helaas uit met mechanische pech. Ze dromen allebei van de Formule 1. Nick en Tim weten wat ze willen. Eerst een paar jaar karten en dan de autosport in. Als zonen van ex-autocoureur Peter Gerhards kreeg ook de tweeling het racen met de paplepel ingegoten.

 

 

En het gaat goed met de carrière van de twee snelheidsduivels. Vorig jaar domineerden de talentvolle rijders in het Parolin Rocky-kampioenschap, waar ze Nederlands- kampioen en vicekampioen werden. De hoogste trede van het podium met de bijbehorende bekers gingen dan ook steevast naar huize Gerhards. Voor 2018 werd de overstap gemaakt naar de tweetaktkarts en viel de keuze op het team van Hugo Motorsport en de Minimax-klasse, de sterkste categorie in de kartsport van jongens en meisjes van hun leeftijd. De stap was groot, maar talent laat zich niet remmen en al spoedig was het snelle duo steevast voorin te vinden. Na de dubbelzege in Spa-Francorchamps leek het bij het NK in Eindhoven weer hun kant op te vallen.

“Met testen ging het al goed”, blikte Nick terug. “We luisterden goed naar Mike Koene en papa, we kregen goede tips. We moesten in de bochten later remmen, en meer oefenen op bochtensnelheid.” Dat resulteerde in de derde plaats voor Nick in de kwalificatie. Tim claimde zelfs de poleposition. “Bij de start in de prefinale zaten we er goed bij, we lagen één en twee. Ik maakte een stomme fout tijdens een inhaalactie waardoor ik terugviel naar P5. Iemand voor me remde te vroeg en die kon ik niet meer ontwijken. Toen raakte ik hem. Daarna liep ik in op de rijders voor me. Ik kon er een paar terugpakken en ik eindigde als derde achter Tim, die won. Helaas kreeg ik een tijdstraf van drie seconden, daardoor verloor ik mijn mooie derde plek.”

 

 

Daardoor moest hij in de finale van de zesde plaats starten. Maar tijdens het formeren voelde hij al dat er iets mis was met de kart. In de opwarmronde was het al over en uit. Achteraf bleek dat een moertje van de koppeling los zat. “Dat is jammer, zeker nadat we zo’n goed weekend in Spa hadden gehad, waar we eerste en tweede waren geworden. Nu leek het ook goed te komen. We wisten dat we van voren kunnen meedraaien.”

Dat is knap, want de stap van Parolin Rocky naar de Minimax-klasse is best groot. Nick: “Het zit hem vooral in de snelheid. Alles gaat wat sneller. Nu ben ik er wel aan gewend. De laatste NK’s gaan goed. Ik heb dit jaar veel getraind. Daardoor ben ik nu wat sneller en kan ik vooraan meedoen.” Dat bleek ook in Eindhoven, alleen liep het dus anders dan gehoopt. “Je hoopt op weer een één-twee. De race in Spa was wel de mooiste zege tot nu toe. Het was op onze verjaardag en het liep hartstikke goed.”

Dat laatste gold voor Tim ook voor het weekeinde in Eindhoven: “Het was een supergoed weekend”, zei hij. “Vrijdag was ik het snelst, zaterdag zat ik telkens in de top drie. Toen ik de kwalificatie reed, had ik het goede gevoel. Maar het belangrijkste was dat ik me bleef concentreren.” Dat leverde hem de poleposition op. “Dat was heel mooi.”

 

 

Kort na de start van de prefinale zag hij dat het goed zat. “Bij de start zat mijn broertje achter me, we lagen één en twee. Helaas viel mijn broertje later terug. In het begin had ik niks in de gaten. Ik focuste op de race. Later zag ik dat ze mij niet konden volgen. Ik sloeg een gat. Dat was mooi. Als je wegrijdt geeft dat zelfvertrouwen.” Ook in de finale was hij de beste. “Ik reed lekker. Super dat ik heb gewonnen. Het is mijn eerste jaar in de Minimax-klasse. Dat ik dan ook nog win met zo’n voorsprong geeft de overwinning wat meer glans.”

Tim staat nu tweede in de stand. Nick heeft door de pech wat terrein moeten toegeven. Maar voor de volgende race wil de tweeling weer vooraan meedoen. Wat dat betreft zijn zij goed op weg richting hun ultieme doel. “Wij willen net als papa autoracen. Wij willen later naar de Formule 4 en uiteindelijk hopen we de Formule 1 te halen!”

Fotograaf: Bas Kaligis