Coureur Jaap van Lagen is de tweede seizoenshelft van de Porsche Supercup sterk begonnen. Ondanks domme pech tijdens de vrije training, kwam in de race op het Zuid-Franse Paul Ricard alles op z’n pootjes terecht. De routinier uit Ede bezorgde zijn Franse team Martinet by Almeras in hun thuiswedstrijd een mooie achtste plaats; als snelste rijder van het team.

Op het Zuid-Franse testcircuit zijn de afstandbordjes voor de rempunten van tempex. Precies zo’n bordje zat Jaap van Lagen dwars tijdens de vrije training van de 5e afspraak in de Porsche Supercup. “Een rijder voor me had ‘m al geraakt, waarbij het bordje naar de lengterichting was gedraaid.”

Toen de Edenaar het piepschuimenobject raakte, bleek het sterker dan oliekoeler linksvoor in de neus van de 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. “Dus zat m’n vrije training er al naar 4 rondjes op. Balen, want in zo’n vrije training leg je de basis voor je afstelling en kun je wennen aan de andere grip door het F1-rubber.” Voor de zoveelste keer dit seizoen begon Jaap met een handicap aan zijn raceweekeinde.

Tijdens de kwalificatie regende het rode vlaggen, vooral omdat rijders hun splitter van de voorbumper reden, die dan gevaarlijk op de baan belandden. “Daarom besloten we in het 2e deel van de sessie vroeg naar buiten te gaan. Ik zette vroeg een tijd neer en die bleek heel lang goed voor P1. Ondertussen lagen weer overal splitters, dus ik zag de volgende code rood al komen. Totdat de wedstrijdleider over de radio meldde dat we desondanks doorgingen. Tja, toen zakte ik iets weg naar P11 omdat de baan tijdens de sessie sneller werd door het extra rubber.”

Toch mocht Jaap als 10e aan de race beginnen omdat zijn teamgenoot Dorian Boccolacci een openstaande straf moest incasseren. Al direct bij de start werd een opponent verschalkt en halverwege moest ook Simone Iaquinta eraan geloven. Een fraaie achtste plaats vormde de beloning na 13 rondjes. “Gewoon een prima race. De auto ging opnieuw goed. Qua snelheid hoor ik bij de top 6, dus dat wordt m’n doel voor de races op Spa-Francorchamps en Zandvoort!”

In de stand om het kampioenschap is Jaap geklommen naar de achtste plaats. “En ik ben van plan om nog een paar plaatsen te stijgen”, aldus de Edenaar die dit weekeinde weer werd gesteund door een aantal enthousiaste sponsoren. “De prestaties zijn goed en de sfeer geweldig. Ik ga ervoor om deze lijn door te trekken!”

Jaap van Lagen wordt dit seizoen gesteund door: Vink Kunststoffen, DIJ Digital, Max’ s Mobility, Redd Redevelopers, De Jong Verpakkingen, Polskamp, Oranjedak, Wedeflex, Joalpe, BaDani, Knutzon, Dam rijschool, MvdB groep, MEIJER tegels, Febo, Ciass Ede en Zantingh

Resterende kalender Porsche Supercup 2022

26–28 augustus         Circuit de Spa-Francorchamps, België          
2–4 september          CM.com Circuit Zandvoort, Nederland         
9–11 september         Autodromo Nazionale Monza, Italië

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl