Fireant Rally Team is in de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge (MDC) zwaar gecrasht. Rijder Jaap Betsema en navigator Terry L. Madden bleven ongedeerd, maar de Bowler Nemesis raakte dusdanig beschadigd dat het team definitief niet meer verder kon. Daarmee komt na vijf intense racedagen een einde aan hun rallyavontuur in Marokko. Betsema kijkt tevreden terug op de MDC: “Morocco Desert Challenge is een fantastisch georganiseerde wedstrijd, we hebben nooit eerder iets als dit ervaren.”

Op weg van Foum Zguid naar Zagora sloegen Betsema en Madden met hun Bowler Nemesis over de kop. Nog voordat zij de helft van het ruim 300 kilometer lange parcours hadden afgelegd, ging het mis aan de top van een van de vele zandduinen. De wagen van Fireant Rally Team kwam bij het overgaan van een duin met de neus in het zand terecht en begon te rollen. Met name het plaatwerk en de linker ophanging moesten het ontzien. De schade aan de auto was zo groot dat het team uit de race moest stappen. Betsema en Madden hielden aan de crash geen ernstige verwondingen over.

Genoten van MDC

“Het was een ontzettend zware race”, blikt Jaap Betsema terug op zijn eerste MDC. “De Morocco Desert Challenge is een fantastisch georganiseerde wedstrijd, van het smakelijke eten in de bivak tot het snelle optreden van de organisatie bij ongelukken”, aldus de De Fries, in het dagelijks leven hoofd van bouwonderneming Betsema Groep. Fireant Rally Team heeft dan ook genoten van het MDC-voortraject, de etappes en alles om de races heen. “De sfeer onder de deelnemers is uitstekend”, aldus Betsema. “Racedagen zijn echter ontzettend druk, daarom lukt het niet altijd om te socializen.” Nu de actieve deelname van Fireant Rally Team ten einde is, hebben de leden daar meer tijd voor.

Zodra zij thuiskomen, moeten de teamleden echter flink aan de slag. Fireant Rally Team gaat zijn Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering compleet uit elkaar halen, controleren en opnieuw opbouwen. Een project dat meerdere maanden in beslag gaat nemen, verwacht Betsema. Hoewel het chassis onbeschadigd is en het merendeel van de mankementen eenvoudig is te repareren, kost dit wel veel tijd. “Wij komen zeker terug naar Marokko”, voorspelt Betsema daarentegen. “We hebben gewoon ongelofelijk veel pech gehad deze keer.”

Pech

Het vroegtijdige einde aan de MDC volgde op enkele tegenslagen in de eerste helft van de rally-raid. In de eerste twee etappes liep de Bowler Nemesis schade op aan onder meer de uitgangsas en de rechter voorwielophanging. De meegereisde monteurs, Tom Robbrechts, Jan Zandee en Klaas Oenema, werkten de hele nacht door en maakten de rallywagen weer startklaar voor de resterende races. In de derde etappe wisten Betsema en Madden veel verloren tijd in te halen en schoven zij tientallen plekken op in het klassement. Door de hoge snelheden op hard en ruig terrein scheurde in de vierde etappe echter de radiateur, waardoor de uitstekende prestatie van een dag eerder teniet werd gedaan. Op de vijfde racedag was het uiteindelijk dan toch definitief einde race voor Fireant Rally Team.