Afgelopen weekend stond het tweede event van de NASCAR Whelen Euro Series op het programma. Ditmaal in het Italiaanse Franciacorta. Met een tweede plaats op zondag en overwinningen in de Junior Trophy op beide dagen gaf Loris Hezemans zijn goede seizoenstart een prima vervolg in zijn #50 Ford Mustang van team Hendriks Motorsport.

 

Loris Hezemans begon het weekend zaterdagochtend ijzersterk met de snelste tijd in de kwalificatie. Helaas lukte het niet om deze tijd opnieuw te evenaren tijdens de Superpole wat resulteerde in een vijfde startplaats voor de zaterdagrace. Tijdens de start lukte het Loris om zijn positie te behouden en kon hij direct aan een snelle ronde gaan werken. Dit om een goede uitgangspositie te hebben voor de zondagrace. Nadat dit gelukt was voerde hij al snel de druk op bij Nicolo Rocca. Na een goed opgezette inhaalactie in bocht 7 lukte het hem de Italiaan met een schitterende cross-over actie binnendoor te pakken in bocht 9. Omdat het gat naar de top-4 inmiddels te groot was geworden koos Loris ervoor om iets van het gas af te gaan om zo zijn banden te sparen voor de race op zondag.

“We hadden eigenlijk in de kwalificatie op zaterdag iets meer verwacht. In de eerste kwalificatie stond ik eerste met wat achteraf blijkt de snelste tijd is van gehele weekend. Helaas konden we qua bandenspanning de auto niet helemaal goed krijgen voor de Superpole, maar dat hebben we wel weer goed kunnen maken in de race met een uiteindelijke vierde plaats en de overwinning in de Junior Trophy. Daarnaast reed ik tweede snelste tijd in de race waardoor ik zondag de race van P2 van start mocht gaan. Al met al een prima resultaat voor de zaterdag.”

 

 

Na een probleemloze warm-up op de zondagochtend had Loris Hezemans een goede start. Vanaf het begin van de race lukte het om direct de polesitter en kampioenschapsleider Alon Day onder druk te zetten. Een kleine fout in de vierde ronde zorgde er helaas voor dat de linker voorzijde van de #50 Ford Mustang beschadigd raakte. Hierdoor kwam Loris direct onder druk te staan van voormalige F1 wereldkampioen én Indycar kampioen Jacques Villeneuve. Dit leverde een ronden lang gevecht op om de tweede positie waarbij ze elkaar zelfs diverse malen raakten. Uiteindelijk lukte het toch om de Canadees achter zich te houden en zo het eerste podium in de Elite 1 klasse van het seizoen te pakken.

“Ik ben heel tevreden met P2 natuurlijk maar tegelijkertijd denk ik ook dat wanneer ik de auto heel had gehouden ik een goede kans gehad om de overwinning te pakken. In ronde vier zat ik heel dicht achter Alon [Day] en was ik eigenlijk sneller, zeker in het begin. In de snelle knik naar links pakte ik iets teveel van het goede en ik reed de hele linker zijkant eraf; geen brake cooling meer, natuurlijk de [bodywork aan de] zijkant was zwaar aan het flapperen. Jacques [Villeneuve] en ik hebben een goed gevecht gehad. Het was echt meer zoals racen in Amerika, dus bumper-to-bumper, wheelbanging.

Het was een beetje op de limiet van ons beide waarschijnlijk, maar zeker een mooi gevecht. Eigenlijk toen we elkaar raakten is een stuk van mijn scherm, wat mij denk ik voor een groot deel afremde, omdat het zoveel wind oppakte, er af gevlogen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de pace weer een beetje kon oppakken.”

 

 

In de stand van het Elite 1 kampioenschap stijgt Loris Hezemans naar een gedeelde tweede plek met Stienes Longin, op 15 punten achter leider Day. In het Junior Trophy kampioenschap bouwt hij zijn voorsprong na dit weekend uit naar vijf punten ten opzichte van Rocca.

Over een kleine twee weken staat het volgende event van de NASCAR Whelen Euro Series op de kalender. Op 1 en 2 juni zal de GP van Engeland verreden worden op Brands Hatch.