Het derde seizoen van de Porsche Challenge Benelux was goed voor enkele ingrijpende wijzigingen. Zo maakte de gloednieuwe Porsche 911 GT3 Cup Type 991 zijn intrede in het kampioenschap, terwijl het format van de wedstrijden nu echt voluit voor de sprint ging, volledig in lijn met de Porsche-competities wereldwijd. Twee wedstrijden van 30 minuten per weekend vormden vanaf nu het kader voor de snelste merkencup van de Benelux. Sportief was het de jeugd die op de voorgrond trad. De 20-jarige Nederlander Peter Hoevenaars won de titel, voor zijn 19-jarige landgenoot Max van Splunteren en de 23-jarige Belg Dylan Derdaele. Na twee ervaren routiniers, Jeffrey van Hooydonk en Xavier Maassen, vond er dus een eerste generatiewissel plaats in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Hoevenaars was zeker niet de laatste jonge belofte die de felbegeerde titel op zijn naam zou schrijven. 

Op het menu van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux stonden zes meetings van twee wedstrijden, met uiteraard, zoals steeds, de aftrap tijdens het bezoek van het WK Uithouding of FIA WEC aan de Belgische Ardennen op het circuit van Spa-Francorchamps. Wat volgde, waren twee meetings op het Belgische Circuit Zolder, een uitstap naar het noorden van Nederland, meer bepaald Assen en tot slot twee opeenvolgende raceweekends aan de Noordzee, uiteraard op Circuit Zandvoort.

Peter Hoevenaars had in 2014 al eens zijn neus aan het venster gestoken, met één zege, maar 2015 werd echt het seizoen van de youngster in de kleuren van Belgium Racing. Met het nieuwe format stonden er nu twaalf sprintwedstrijden op het menu en maar liefst zevenmaal kwam Hoevenaars als winnaar over de meet, waaronder driemaal in de laatste vier races. Amper één keer stond hij niet op het podium en zijn titel was dus meer dan verdiend. Max van Splunteren (GT3.nl by Land Motorsport) was lang zijn dichtste rivaal, met vier overwinningen, terwijl regerend kampioen Xavier Maassen (Thems racing by DVB RACING) eenmaal als winnaar aantikte, maar het dient gezegd dat de Limburger niet alle wedstrijden van het seizoen 2015 reed. In de eindstand werd Dylan Derdaele (Belgium Racing), derde achter Hoevenaars en van Splunteren. Na drie seizoenen slaagden overigens zowel Max van Splunteren als Xavier Maassen erin om in ieder seizoen op zijn minst één race te winnen.

Nieuw format en nieuwe wagen
De Porsche 911 GT3 Cup – Type 991 maakte in 2015 voor het eerst zijn opwachting in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en zou dat blijven doen tot de competitie van het coronajaar 2020. De bolide is ook vandaag nog steeds aan de slag in onder meer de Porsche Sprint Challenge Benelux en de Porsche Endurance Trophy Benelux, wat meteen het bewijs levert van de deugdelijkheid van het Duitse product. De tweede wijziging, die het format betrof, kende pas bij de start van het seizoen 2022 een kleine ingreep, want vanaf dan betrof het format niet dertig minuten, maar dertig minuten en één ronde.

MEER INFO

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl