Razend druk met zijn bedrijf Freebird Coated Aluminium heeft autocoureur Dick Freebird doorgaans weinig tijd om nog te racen, maar tijdens de Jumbo Racedagen is hij weer op het circuit te bewonderen. De 33-jarige snelheidsduivel uit Rosmalen doet als rijder van hoofdsponsor Jumbo mee aan de eerste ronde van de dit jaar nieuwe Mazda Mx-5 Cup.

Normaal gesproken rijdt Dick voor het Jumbo-raceteam met een Porsche een aantal races in de Supercar Challenge. Maar omdat het kampioenschap op 18 en 19 mei niet in actie komt tijdens de Jumbo Racedagen met Max Verstappen, werd hem gevraagd of hij namens Jumbo wilde meedoen aan de eerste ronde van de Mazda MX-5 Cup. Dick vond een gaatje in zijn drukke agenda, had er zin in en zei volmondig ja op het verzoek.

Inmiddels heeft hij de auto al eens getest. Dat was op het circuit van Zolder in België. “Het is een leuke auto om mee te rijden”, zegt Dick. “Het is een uitdaging om met minder pk’s ook hard te gaan. We rijden met 31 auto’s die aan elkaar gelijk zijn. Dat maakt het een extra grote uitdaging om vooraan te rijden.”

Een voordeel voor Dick is dat de Mazda MX-5 een achterwielaangedreven auto is. Daar heeft hij veel ervaring mee. “Ik heb vroeger bovendien al eens met een BRL Light-auto op Zandvoort gereden en daarmee reed ik vergelijkbare rondetijden als met de Mazda. Dus ik heb wel een beeld bij wat voor auto het is en wat ik ervan kan verwachten.”

Dick komt uit voor V-Max Racing van Dick en Berry van Elk. Een uitstekend team dat de auto tiptop zal prepareren voor de twee races in Zandvoort. “Dat wordt echt heel anders dan met de Porsche, want die heeft natuurlijk veel meer vermogen. Maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk is. Ik kijk ernaar uit.”

Hij is blij met de mogelijkheid en vooral ook met het feit dat hij de tijd heeft gevonden om tijdens de Jumbo Racedagen acte de présence te geven. “Ik heb het heel druk met ons bedrijf Freebird Coated Aluminium. Daardoor kan ik niet alle races van de Supercar Challenge meedoen en doe ik eenmalig mee aan de Mazda MX-5 Cup. Met de Porsche ga ik in de Supercar Challenge sowieso meedoen tijdens de Gamma Racing Days en tijdens de Finaleraces. Of ik tussen die races in nog een race kan rijden, moet we nog bekijken.”

Want Freebird Coated Aluminium gaat sowieso voor, stelt Dick. Zijn bedrijf produceert beplating voor caravans van met name Duitse productiebedrijven. Ook heeft het caravanplaten voor maar liefst zestien caravanmerken op voorraad die door schadeherstelbedrijven worden afgenomen. De laatste tijd gaat het bedrijf het voor de wind dankzij een nieuw machinepark, waardoor zijn tijd voor het racen flink minder is geworden.

Hoe dank ook kan hij zich nu gaan opmaken voor een race tijdens de Jumbo Racedagen voor overvolle tribunes in Zandvoort. Een geweldig vooruitzicht natuurlijk. “Je snapt dat ik er heel veel zin in heb!” Dick Freebird wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jumbo en Freebird Coated Aluminium.