Tijmen van der Helm heeft op Circuit Zandvoort bij de tweede race van de Formule Renault Eurocup na een sterke wedstrijd een keurige zevende plaats behaald. De eerste race van het weekend verliep voor het 16-jarige TeamNL-talent na een slechte start, waarbij de nodige plaatsen verloren gingen, minder goed dan gehoopt. De FA Racing-piloot eindigde daarin als dertiende. “Die tweede race was prima en plek zeven was in die omstandigheden het maximaal haalbare”, blikte Van der Helm terug.

 

 

Nadat Tijmen van der Helm de vorige ronde als gevolg van een gebroken botje in zijn hand had moeten missen, was de TeamNL-rijder bij ronde vijf van de Formule Renault Eurocup weer ‘back in business’. De 16-jarige inwoner van Den Hoorn was er veel aan gelegen om er op Circuit Zandvoort weer bij te zijn, want ook al heeft Van der Helm er weinig wedstrijdkilometers liggen, Zandvoort blijft toch de thuisrace voor de Nederlander. In de vrije trainingen kwam de FA Racing-piloot er echter achter dat de blessure hem nog wel degelijk parten speelde. “De eerste dag voelde ik het nog behoorlijk, maar daarna ging het allemaal wel”, aldus de TeamNL-rijder.

 

 

De kwalificatie voor race één werd op een net opgedroogde baan gereden waardoor de tijden naarmate de sessie vorderde snel omlaag gingen. Van der Helm zette daarbij de 13de tijd op de klokken. “Dat was eigenlijk mijn eigen fout. Ik had zeker drie plekken verder naar voren kunnen staan”, zocht een eerlijke Van der Helm de schuld bij zichzelf. De start van de wedstrijd verliep niet bepaald naar wens waardoor de FA Racing-piloot terugzakte naar plek vijftien. Van der Helm behield de aansluiting met de rijders voor hem en naarmate de race vorderde kwam de Nederlander steeds verder opzetten. Met nog tien minuten te gaan wist Van der Helm op te klimmen naar plek veertien om vervolgens met een mooie actie de dertiende positie te veroveren. In de laatste paar ronden verkleinde de TeamNL-piloot het gat naar de rijder voor hem, maar tot een aanval kwam het niet meer waardoor Van der Helm als dertiende de finish passeerde.

 

 

In de kwalificatie voor race twee waren de omstandigheden ook niet ideaal. “Er was een smal spoor met nog wat natte plekken. De baan werd steeds sneller waardoor de laatste ronde cruciaal was. Juist in mijn laatste ronde verdwenen er twee in de muur waardoor ik mijn tijd niet meer kon verbeteren”, aldus Van der Helm, die met een elfde tijd toch weer wat verder naar voren stond. Ondanks een ook nu niet vlekkeloze start wist de Nederlander in de eerste ronde toch twee plaatsen winst te boeken. Na een paar ronden vond de FA Racing-piloot de aansluiting met de groep die streed om de plaatsen vijf tot en met acht. In eerste instantie bleef Van der Helm volgen en kreeg door het wegvallen van een andere rijder de achtste plaats in de schoot geworpen. Met nog tien minuten te gaan begon Van der Helm aan te dringen bij de twee rijders voor hem, om in de laatste ronde de zevende positie voor zich op te eisen. Daarmee scoorde de Nederlander ook weer punten voor het kampioenschap.

 

 

“Die tweede race was prima en de zevende plaats was voor dat moment het maximaal haalbare. Ik was sneller dan de twee voor me, maar hield een beetje afstand omdat er direct achter rijden erg lastig was. In de laatste ronde wilde ik toch een poging wagen en dat lukte. In het begin heb ik wellicht iets te netjes gereden, maar als je te vroeg in de race aanvalt, gaat dat ten koste van de banden, kunnen anderen weer aansluiten en moet je oppassen dat je niet zelf wordt ingehaald”, keek Van der Helm terug. De TeamNL-rijder liet in zijn thuisrace echter duidelijk zien dat hij het tempo van de groep voor hem uitstekend kon volgen en dat hij met een iets betere startplek nog verder voor in het veld mee kan doen.