Hij moest er een tijdje op wachten, maar nu staat het definitief vast: coureur Yelmer Buurman uit het Gelderse Ubbergen is kampioen in de Blancpain GT Series Endurance Cup 2018. Samen met zijn teamgenoten Maro Engel en Luca Stolz won Buurman in de Mercedes-AMG GT3 van het Mercedes-AMG Team Black Falcon eind september de laatste wedstrijd van het seizoen op het Circuit de Barcelona Catalunya, waarmee de drie rijders zowel de rijderstitel als het teamkampioenschap binnen hadden. Naderhand werd de winnende Mercedes uit de uitslag gehaald vanwege een kleine technische onregelmatigheid, die echter geen voordeel opleverde. Het team ging tegen de uitsluiting in beroep, dat deze week diende. Op grond van de beslissing van de beroepscommissie van de Belgische autosportfederatie RACB werd de diskwalificatie teruggedraaid. Daarmee staan Yelmer Buurman, Maro Engel en Luca Stolz definitief vast als winnaars van de race en kampioenen in de Blancpain GT Series Endurance Cup 2018! “Natuurlijk ben ik hier enorm blij mee”, zegt de coureur. “Het is jammer dat het zo is gegaan, maar uiteindelijk staan we als racewinnaars en kampioenen in de boeken, en dat is uiteindelijk wat telt.”

 

 

De Blancpain GT Series Endurance Cup is een reeks van vijf wedstrijden voor GT3-auto’s met de 24-uursrace van Spa-Francorchamps als hoogtepunt van het seizoen. De 1000-kilometer-race op het Zuid-Franse Circuit Paul Ricard is de op één na langste race, de overige races werden verreden op de circuits van Monza, Silverstone en Barcelona en hadden elk een duur van drie uur. Met tal van fabrieksondersteunde teams en rijders en gemiddeld ruim 55 auto’s aan de start is de competitie in de Blancpain GT Series Endurance Cup enorm zwaar. De titel is dan ook verbonden met volop prestige en wordt door kenners in de autosport hoog ingeschat.

Voor Yelmer is het winnen van de kampioenstitel een bijzondere ervaring: “Het is al erg lang een droom om een kampioenschap van dergelijk niveau te winnen. Na verschillende keren er heel dichtbij te hebben gezeten ben ik erg blij nu echt kampioen te zijn! Over twee weken mag ik in Londen samen met het team, Maro en Luca op het kampioensfeest van serie-organisator SRO de beker ophalen, dat maakt me heel trots!”

 

 

Overigens is het autosportseizoen 2018 voor Yelmer nog niet geheel ten einde: komend weekeinde neemt hij met een Mercedes-AMG GT3 van het Duitse Black Falcon-team deel aan de 24-uursrace op het Circuit of the Americas, het Formule 1-circuit in Austin in de Amerikaanse staat Texas. “Een circuit waar ik nog niet eerder geweest ben, dus ook daar kijk ik erg naar uit. Hopelijk kunnen we daar het seizoen met een mooi resultaat afsluiten”, zegt hij.

 

 

Foto’s: Sportscode Images