KNAF Talent First-rallytalent Jim van den Heuvel heeft in Spanje bij de Rally RACC Catalunya-Costa Daurada een prachtige derde plaats behaald in de klasse WRC2 van het FIA World Rally Championship en schreef daarmee tevens de groep N op zijn naam. De 19-jarige Nederlander eindigde in het algemeen klassement als 20ste en bleef rijders met veel meer ervaring en snellere auto’s ruim voor. Met zijn derde plaats scoorde Van den Heuvel zijn eerste WK-punten in het FIA WRC. “Hier had ik voor aanvang van het seizoen niet van durven dromen, een podium en meteen 15 punten. Wij reden in een constant en goed tempo door terwijl anderen fouten maakten”, aldus de tevreden KTF-rijder.

1476730331-jvdheuvel_spanje

De Rally van Spanje was voor Jim van den Heuvel na de wedstrijden in Zweden, Portugal en Polen het vierde optreden in zijn debuutseizoen in het FIA World Rally Championship. Het 19-jarige KNAF Talent First-rallytalent komt op dit hoogste niveau uit in de klasse NR4 van het WRC2, de titelstrijd voor productieauto’s.

Van den Heuvel, in Spanje genavigeerd door Jouri Dockx, begon op donderdagavond in het centrum van Barcelona meteen goed aan de rally en stond aan het eind van de vrijdag op een zevende plaats in het WRC2-klassement. “Het was nat en glad op de gravelproeven, maar terwijl wij nagenoeg foutloos en in een constant tempo doorreden, zagen we steeds meer rijders in de problemen komen”, aldus Van den Heuvel over de eerste twee dagen. Op zaterdag stonden de asfaltproeven op het programma en ook daarin weerde de inwoner van Terschuur zich uitstekend. Door constante tijden op de klokken te zetten en geen fouten te maken wist de KTF-rijder op te rukken naar de vierde plaats in het WRC2-klassement en pakte de leiding in de groep N. “Ik had een goed ritme en het ging lekker. Omdat het gat naar de rijder voor ons vrij groot was en we van de combinatie achter ons niets te duchten hadden, viel er niet zoveel meer te winnen en hebben we redelijk behoudend gereden”, keek de rijder van Van den Heuvel-Motorsport terug.

1476730369-jvdheuvel_spanje

Op de afsluitende zondag moesten er nog vier klassementsproeven worden afgelegd en Van den Heuvel was er veel aan gelegen om met zijn Mitsubishi Evo X de fraaie vierde plaats vast te houden. Dit lukte het jonge Nederlandse rallytalent meer dan uitstekend en aangezien een van de rijders voor hem werd gediskwalificeerd, steeg Van den Heuvel zelfs naar de derde plaats in het WRC2-klassement en legde in het algemeen klassement beslag op plaats twintig. Daarbij pakte hij ook de overwinning in de groep N. Met zijn beste resultaat van dit seizoen scoorde Van den Heuvel zijn eerste 15 punten voor het wereldkampioenschap. “Ik ben Jouri en het team ontzettend dankbaar en daarbij was ook de auto geweldig. Eigenlijk zijn er maar drie auto’s uit de problemen gebleven en daar waren wij er één van. Naast het aantal uitvallers geeft het maar aan hoe zwaar deze rally is. In de eerste drie WK-rally’s had ik nog geen punten gescoord en nu meteen een podium en 15 punten. Hier had ik voor aanvang van het seizoen niet van durven dromen”, blikte de meer dan tevreden Van den Heuvel op zijn zware, maar succesvolle Spaanse avontuur terug.

1476730343-jvdheuvel_spanje

 

Foto’s: Stijn Vanderspikken / RallyandRaces.com