Autocoureur Leonard Hoogenboom blijft maar scoren. Nadat de achttienjarige inwoner van Numansdorp de eerste ronde van de Michelin Cup had gewonnen, won hij zaterdag in Monza ook de tweede ronde van het prestigieuze endurance-kampioenschap. In de LMP3-klasse bleven hij en zijn teamgenoot Jens Petersen de auto van het Ecurie Ecosse/Nielsen-team (tweede) en RLR MSport (derde) voor.

 

 

“We hebben een goede race gereden, de auto is goed en het team is goed”, sprak een blije Leonard na afloop van de twee-uursrace die geldt als de kraamkamer van enduranceracers voor de 24 uur van Le Mans en het FIA WEC. “Ik heb de eerste race op Paul Ricard al gewonnen en nu die op Monza ook. Dit is geweldig. Ik besef wel dat het niet altijd zo goed zal gaan, maar ik blijf vechten natuurlijk.”

Leonards teamgenoot Jens Petersen stuurde de Norma M30 van DKR Engineering naar de vijfde tijd in de kwalificatie. Leonard: “Jens was net bezig aan zijn beste ronde toen de sessie werd stilgelegd door een crash. Anders had hij zich verder naar voren kunnen kwalificeren.”

De Duitser nam vervolgens ook de start van de race voor zijn rekening. Na twee rondes lag hij al op de derde plaats. Even later verscheen na een crash de safety car op de baan. Toen die eenmaal verdwenen was, had Petersen een goede herstart en verschalkte hij de nummer twee. Rijdend op die positie gaf hij na een uur racen het stuur van de Norma over aan Leonard tijdens de pitstop.

“Die ging goed. Daarna lagen we eerste. Na twee rondes kregen we een full course yellow waardoor we maar tachtig kilometer per uur mochten rijden. De nummer twee zat vlak achter me, maar de herstart ging goed. Ik was scherp en zo bleef ik op kop. Daarna heb ik een voorsprong gepakt. Op de finish had ik een marge van ongeveer veertien seconden.”

Dat hij nu voor de tweede keer op rij heeft gewonnen, is een verrassing voor de rappe Zuid-Hollander. “Ik heb de auto in de winter voor het eerst getest en dat ging meteen goed. Ik was er erg tevreden over. Aan het eind van de winter hebben we dan ook besloten de Michelin Cup te gaan rijden, maar dan verwacht je niet meteen te winnen, laat staan twee keer achter elkaar. Ik ben er natuurlijk heel blij mee.”

Over vier weken reist Leonard af naar het Circuit de le Sarthe in Frankrijk voor de derde ronde van de Michelin Cup. De race wordt gehouden in het voorprogramma van de legendarische 24 uur van Le Mans. Een bijzondere wedstrijd dus, zo realiseerde ook Leonard zich. “Er is daar altijd ontzettend veel publiek, waaronder ook veel Nederlanders. Het is één van de grootste evenementen ter wereld en qua entourage één van de mooiste races van het jaar. Mooi om daar in het voorprogramma te mogen rijden.”

De baan, die maar liefst 13,6 kilometer lang is, kent hij nog niet. Leonard maakte zich daar niet druk om. “Na een paar rondjes verwacht ik de baan wel te kennen. Natuurlijk is het wel een serieus lang circuit. Je rijdt daardoor minder rondjes. Ik zal dus goed moeten opletten en goed naar de data moeten kijken. Ook is het een kwestie van een goed plan hebben en geen fouten maken.”

Dat laatste is sowieso het devies voor de rest van het seizoen, wist hij. “Ik moet gewoon zorgen dat ik de resterende races goed uitrijd. Geen schade rijden, geen domme dingen doen en geen onnodige risico’s nemen. Nu ik kampioenschapsleider ben, rijd ik misschien wat minder onbevangen dan tijdens de eerste race. Maar eigenlijk maakt het me wat het rijden betreft niet veel uit dat ik bovenaan sta. Je moet altijd goed nadenken bij wat je doet. Als ik dat doe, moet het ook in Le Mans goed gaan!”