Het eerste weekend van het 2021 NK HTGT powered by Nolte Küchen zit erop! Niek van Gils was in zijn TVR Griffith de snelste in de kwalificatie op het Zandvoortse GP circuit met een rondetijd van 2:02,0. Roelant de Waard (Shelby 350) was slechts 0,4 seconde langzamer. Jos Stevens (Lotus Elan) zette de derde tijd, in schril contrast met zijn zoon Bob die door remproblemen geen enkele ronde voltooide. Duncan Huisman was de snelste van de toerwagens in de Ford Falcon van Cees Lubbers, op slechts 0,4 seconde gevolgd door Carlo Hamilton.

 

 

De eerste race was erg close. Het duurde echter even voordat de wedstrijd goed op gang kwam, want de Lotus Elan van Bob Stevens gaf opnieuw problemen. Met vastzittende remmen strandde hij achterop het circuit. Dat betekende een lange rit voor de takelwagen en dus een lange Safety Car periode. Een verplichte pitstop van één minuut tussen de 20e en 40e minuut maakte het wedstrijdverloop lastig te overzien, maar daarna zat alles weer dicht op elkaar. Na een uur trappen was het Niek van Gils die won, slechts 4 seconden voor op Roelant de Waard, met Jos Stevens op de derde plaats op nog eens 4 seconden. De toerwagenklasse werd fel betwist. De aanvankelijke leiders Huisman en Lubbers eindigden als derde. Carlo Hamilton moest door een probleem achteraan starten, maar eindigde als tweede. Martin Bijleveld en Jaap van der Ende pakten de overwinning in een volledig Ford Falcon podium. Jasper Izaks won de GTS11 klasse met Egbert Kolvoort in diens MGB en Rob Rappange won de CT07 klasse in zijn Mini Cooper. CT08 ging naar het Lotus Cortina duo Gerrit Jan van Leenen en Bert Du Toy van Hees.

 

 

Race 2 begon op een licht vochtige baan, maar de racelijn droogde zoals gebruikelijk in Zandvoort snel op. Jan van Elderen was het snelst weg in zijn E-type, op de hielen gezeten door Roelant de Waard in de Shelby Mustang. Jaap van der Ende leidde de toerwagens van Carlo Hamilton, beiden in Ford Falcons. Ondertussen rukten Jasper Izaks (Cooper S) en Bob Stevens (Lotus Elan) op door het veld, nadat ze vanaf de laatste rij waren gestart. Cor Visser kwam even later met zijn Austin-Healey vast te zitten in het zand van de Tarzanbocht, waardoor de Safety Car even naar buiten kwam. Het einde van de neutralisatie viel ongeveer samen met de opening van de pitstraat. Bob Stevens was één van de eersten die stopte en zette vervolgens een aantal zeer snelle rondetijden neer. Toen de Waard zijn pitstop had gemaakt, lag de kleine Lotus voor en bleef voor, Bob Stevens scoorde een dominante overwinning. De Waard kwam als tweede aan en pakte de eerste plaats in GTS12, voor Ed van Dijk (Jaguar E-type) en Jac Meeuwissen (Healey 3000). In GTS11 wonnen Theo en Thijs van Gammeren op Porsche 911. Zij finishten slechts 5 seconden voor Egbert Kolvoort in zijn MGB, terwijl Frank Veenstra (MGB) derde werd. In de toerwagenklasse was het een chaos. Eerst viel Hamilton uit met motorpech, daarna pitte Van der Ende te vroeg en werd door het team doorgestuurd, om vervolgens een stop&go te krijgen voor te hard rijden in de pitlane. Na de pitstops was Duncan Huisman de op dreef en nam de leiding over in Lubbers’ Falcon, maar Bas Jansen zat daar niet ver achter in zijn Mustang. Hij was zelfs zo dichtbij dat hij de overwinning cadeau kreeg toen Lubbers/Huisman een straf van 10 seconden kregen voor een pitlane-overtreding. Bijleveld/van der Ende werden nog derde in de klasse. In CT07 reed Jasper Izaks als een raket in de reserveauto van Rappange en haalde hij de leider al snel bij. De twee zetten een geweldige show neer totdat Izaks een pitstop moest maken met een rolkende motor. Zo pakte Rappange opnieuw de winst in de Cooper S-klasse, voor het vader/zoon duo De Vries en Bert Mets. Frank Romo won ditmaal de Lotus Cortina strijd in CT08, en versloeg Van Leenen/Du Toy van Hees.

 

 

Op naar Spa, over 3 weken!

Race 1 result:

 1. Niek van Gils (TVR Griffith) 27 laps
 2. Roelant de Waard (Shelby Mustang GT350) +4.505
 3. Jos Stevens (Lotus Elan) +8.897
 4. Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang GT350) +46.036
 5. Jan van Elderen (Jaguar E-Type) +46.774
 6. Roland Zoomers (Jaguar E-Type) +56.157
 7. Martin Bijleveld/Jaap van der Ende (Ford Falcon) +1 lap
 8. Carlo Hamilton (Ford Falcon) +1 lap
 9. Cees Lubbers/Duncan Huisman (Ford Falcon) +1 lap
 10. Rob Rappange (Mini Cooper S) +1 lap

Race 2 result:

 1. Bob Stevens (Lotus Elan) 22 laps
 2. Roelant de Waard (Shelby Mustang GT350) +37.072
 3. Bas Jansen (Ford Mustang) +1:48.042
 4. Cees Lubbers/Duncan Huisman (Ford Falcon) +1 lap
 5. Martin Bijleveld/Jaap van der Ende (Ford Falcon) +1 lap
 6. Henk & Thijs van Gammeren (Ford Falcon) +1 lap
 7. Rob Rappange (Mini Cooper S) +1 lap
 8. Hemmo Vriend (Ford Falcon) +1 lap
 9. René & Thijmen de Vries (Mini Cooper S) +1 lap
 10. Jos Stevens (Lotus Elan) +1 lap

Alle uitslagen: https://results.ris-timing.be//kronos/benelux/2021/index.htm

Meer informatie op de website: www.nkhtgt.nl