Het team van Mammoet Rallysport gaat vanaf vrijdag tien dagen de strijd aan met de teams van Kamaz en Maz. Martin van den Brink wil in Rusland en Mongolië zo hoog mogelijk eindigen. ,,We willen in de top rijden,’’ zegt de Harskamper aan de vooravond van de Silk Way Rally.

 

 

De 50-jarige teameigenaar kijkt uit naar de rally in de ‘achtertuin van Kamaz’. ,,Het is altijd een prachtige rally. De wedstrijd is goed georganiseerd door de mensen van Kamaz met Vladimir Chagin aan het hoofd. We zijn ook dit jaar weer persoonlijk uitgenodigd door Chagin. Het is leuk om te horen van de Russische organisatie dat ons team een welkome gast is. Wij rijden er met veel plezier omdat het goed geregeld is en de proeven afwisselend zijn en ons goed liggen.’’

Dat Martin goed uit de voeten kan in de Silk Way bewees hij in het verleden. Een derde plaats in 2017 en zeven etappezeges spreken voor zich. ,,We hadden toen een beetje pech met de techniek. We gaan dit jaar de strijd weer aan met de zeven trucks van Kamaz en drie Maz-teams. In totaal komen er 23 trucks aan de start. De complete top tien van de Dakar Rally staat aan de start. Ik heb er zin in.’’

De rally start vrijdag in Omsk, in Siberië. Na drie etappes in Rusland volgen er acht in Mongolië. Martin vormt in de Renault een equipe met zijn vertrouwde co-piloten Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky. De tweede truck van Mammoet Rallysport wordt bemand door Mitchel van den Brink, navigator Richard Mouw en monteur Erwin van Voskuilen. Voor Harskamper Van Voskuilen wordt het zijn debuut als wedstrijdrijder.
Mitchel zal in de Silk Way Rally fungeren als snelle assistent voor de equipe van zijn vader. ,,Voor Mitchel is het belangrijk om de rally uit te rijden, veel ervaring op te doen en weer nieuwe dingen leren. Zo komt hij goed voorbereid bij het Petronas Team De Rooy,’’ aldus Martin.

‘Trots op de stap van Mitchel’
Vanaf september zal Mitchel zich met het team van De Rooy richten op de Dakar Rally van 2022. Vader Martin is trots op het contract dat zijn 19-jarige zoon ondertekende. ,,Ik ben heel blij met deze stap. Ik heb er veel aangedaan om deze stap mogelijk te maken. We hebben al 15 jaar een prima relatie met team De Rooy. Mede daardoor is het contract tot stand gekomen. Het is mooi en goed voor Mitchel en een mooie bekroning en bevestiging voor het team van Mammoet Rallysport. Het is echt uniek dat een semi-fabrieksteam een hele jonge coureur in het team laat rijden. Ik ben dan ook heel tevreden en trots op Mitchel en ons team. Het is voor ons een bevestiging dat we het goed doen en gedaan hebben.’’ Inmiddels is ook bekend geworden dat Mitchel in de Dakar Rally een equipe vormt met navigator Richard Mouw uit Kootwijkerbroek en monteur Bert van Donkelaar uit Ederveen.

Rally start in Siberië
De Silk Way Rally begint vrijdag in het Siberische Omsk. De special op weg naar Novosibirsk telt 87 kilometer. De verbindingsroute is 574 kilometer. De totale lengte van de rally bedraagt 5442 kilometer. Daarvan wordt 3418 kilometer op snelheid gereden. De finish is op 11 juli in Ulaanbaatar in Mongolië.
Martin start met nummer 503. Mitchel heeft startnummer 509. De Kamaz-rijders Shibalov (500) en Sotnikov (501) en Maz-coureur Viazovich (502) staan op de startlijst nog voor de kopman van Mammoet Rallysport.

Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Ronald Loedeman