Op Circuit Zandvoort is dit weekend volop gestreden om belangrijke kampioenschapspunten tijdens de Finaleraces. Op beide dagen werden bezoekers getrakteerd op mooie en spannende wedstrijden met racetrucks, snelle toerwagens en boeiende klassiekers.

De hoofdrol bij de Finaleraces werd vertolkt door Dutch Truck Racing. De brullende racetrucks maakten in alle vier de wedstrijden er een fraai schouwspel van, waarbij vooral de starts voor veel vuurwerk zorgden. De eerste wedstrijd, verreden in natte omstandigheden, werd gewonnen door Cees Zandbergen. De rijder in de Rainbow Warrior Scania T124 profiteerde van technische problemen van zijn tegenstander Heinz-Werner Lenz met de Mercedes. Frans Smit eindigde met zijn Scania T112 op plaats twee, voor nieuwkomer Clemens Hecker. In de tweede wedstrijd waren de problemen voor kampioenschapskandidaat Lenz nog altijd niet voorbij. Dit resulteerde in een lege startplek. Cees Zandbergen werd als winnaar afgevlagd, voor Smit. Ferry van Drunen passeerde met zijn Scania racetruck als derde de finishlijn.

Op zondag verscheen Hein-Werner Lenz met een andere Mercedes racetruck aan de start. Vanwege deze wissel moest hij achteraan op de grid starten. Uiteindelijk wist de Duitser zich naar de derde plaats te vechten. Zandbergen won de wedstrijd. Frans Smit werd ondanks een startincident, waarbij de racetruck schade opliep in de Tarzanbocht, toch nog als tweede geklasseerd. De afsluitende vierde race beloofde wederom spectaculair te worden. Een spannende startfase bracht Lenz, vanuit positie drie, uiteindelijk aan de leiding, maar door een “drive through penalty” viel de Mercedes-rijder terug naar de derde stek. In de laatste ronde van de wedstrijd wist Lenz zich toch nog naast de racetruck van Frans Smit te positioneren, maar bij het aanremmen van de Hans Enrst Bocht raakte Lenz in de spin, waardoor Smit uiteindelijk als tweede werd geklasseerd, voor Lenz. Winnaar van de vierde wedstrijd was Cees Zandbergen, die daarmee ook de kampioenstitel veroverde.

In de STWC (Super ToerWagen Cup), de raceklasse die tijdens de Finaleraces haar derde raceweekend beleefde, verschenen zeventien competitieve equipes aan de start. Niet alleen op basis van de deelnemerslijst liet de serie blijken een groeifase mee te maken, ook was er volop spanning in de wedstrijden. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Jan Visser, voor Floris Dullaert en John den Hollander. In de tweede manche ging de winnaarsbokaal eveneens naar Visser. Ditmaal was het Koen de Wit die als tweede werd afgevlagd, voor Zlatko Bralic.

Ook de Historic Monoposto Racing serie beleefde mooie races op de Zandvoortse duinenpiste. Kees van der Wouden jr, won met zijn Royale RP30 formulewagen de eerste wedstrijd, met voorsprong van ruim dertig seconden op Hans Meskes. De Britse rijder Anthony Raine pakte de derde podiumplaats.  In de tweede wedstrijd ging Van der Wouden jr. eveneens met de winnaarsbokaal aan de haal. Ditmaal werd hij op het podium geflankeerd door Carly Meskes en Ian Foley.

In de wedstrijden van de aan populariteit winnende Interstate HARC ‘82-‘90 serie werden de zege in race 1 gepakt door Geert Snellen (BMW E30 325i), terwijl Pieter Bikker (BMW E30 325i) de tweede en derde wedstrijd op zijn naam schreef.

Tot slot was ook de ProtoChamp Series van de partij met een boeiend en gevarieerd veld. De serie gaf vier demonstraties met bijzondere racewagens en prototypes.

Met het vallen van de finishvlag bij de Finaleraces is de racekalender van Circuit Zandvoort nog niet ten einde. Op het programma prijken o.a. de afsluitende wedstrijden van de DNRT breedtesport raceklassen (14 en 15 oktober). Op zaterdag 18 november zal het Winter Endurance Kampioenschap 2017-2018 van start gaan met de Zandvoort 500. Meer informatie: www.circuitzandvoort.nl.