De dubbele zege was heel dichtbij, maar ook met een overwinning en een tweede positie in de divisie Supersport I van de Supercar Challenge kijkt Stan van Oord terug op een zeer geslaagd DTM weekend op Circuit Zandvoort. In de eerste race op zaterdag wisten Van Oord en zijn teamgenoot Dennis de Borst vanaf de tweede startplek de race te winnen en in de race op zondag kwamen zij vanaf de negende startpositie slechts 0,2 seconde tekort voor een dubbelslag. ‘Het was voor ons een prima weekend, ik heb ervan genoten om tijdens zo’n drukbezocht evenement als het DTM zulke mooie gevechten te leveren. Dit was echt racen zoals het bedoeld is’, is Van Oord tevreden.

 

 

Dat het hele weekend onder zonovergoten omstandigheden plaatsvond was voor het in grote getale aanwezige publiek fantastisch, maar maakt het voor de coureurs extra zwaar. De hitte in de auto, normaal al behoorlijk hoog, loopt onder de zomerse temperaturen nog verder op tot wel 60 graden celsius. Toch heeft dat Stan van Oord niet gehinderd, want hij heeft het optimale uit de auto en zichzelf gehaald.

Tijdens de kwalificatie op zaterdagochtend reed hij naar de poleposition. Ook zijn op één na snelste tijd, bepalend voor de startopstelling van de tweede race, was prima en zou de FEBO Racing SEAT op de tweede startplek brengen. Groot was de teleurstelling toen de wedstrijdleiding de snelste tijd afnam vanwege het overschrijden van de track limits. Helemaal toen uit de videobeelden bleek dat deze straf niet terecht was. De wedstrijdleider stelde hen in het gelijk, maar kon helaas de al toegekende straf niet ongedaan maken. Voor Van Oord en zijn teamgenoot betekende het dat zij de eerste race vanaf een tweede positie moesten starten, de tweede race echter vanaf een negende startplek. “Het is natuurlijk zuur dat zo’n foute beslissing je de pole en een tweede startplek kost. Maar de races duren een uur, dus we gaan er vol tegenaan om toch een goed resultaat te boeken”, bleef Van Oord strijdvaardig.

 

Ook zijn teamgenoot Dennis de Borst liet zich niet uit het veld slaan. Hij begon de race prima, nam direct bij de start de leiding in de race over en liep seconden weg bij zijn achtervolgers. Net voor de pitstop werd die voorsprong door een safetycarperiode teniet gedaan, waardoor Stan van Oord vanwege de extra successeconden die hij moest stilstaan als vijfde de baan weer opkwam. Een prachtige strijd was het gevolg, waarbij Van Oord zelf geen fout maakte en profiteerde van de foutjes van de rijders voor hem. Steeds verder vocht de coureur uit Woudrichem zich naar voren, om vier ronden voor het einde de leiding in de race te pakken en die niet meer uit handen te geven. Met een voorsprong van ruim vier en een halve seconde bracht Van Oord de Leon Cupra TCR zegevierend over de finish.

In de tweede race op zondag begon De Borst vanaf een negende startplek en hij wist de nodige posities goed te maken. Na de pitstop en de extra successeconden nam Van Oord het stuur over en kwam op een kansloos lijkende tiende plaats de baan weer op. Een safetycarperiode bracht het veld gelukkig weer bij elkaar en opnieuw kon Van Oord de strijd met zijn directe concurrenten aangaan. Zeer gedecideerd en strak sturend passeerde hij de één na de ander, om in de slotfase van de race een seconde of zes achter de leidende René Steenmetz de tweede positie in te nemen. In de allerlaatste bocht stond vreemd genoeg een deelnemer stil op de baan en Steenmetz vertraagde, even denkend dat de race al voorbij was. Van Oord naderde rap, kwam uiteindelijk op de finish slechts 0,2 seconden tekort en werd tweede. “Wat een geweldige race was dit, uiterste concentratie en continu strijd, dit zijn toch de mooiste races. We gaan nu met één punt voorsprong aan de leiding in het klassement. Het seizoen is nog lang, maar we zitten nu in een goede flow. Dus we kijken alweer uit naar de volgende races in de Supersport I divisie.

 

Die volgende races van de Supercar Challenge vinden plaats op TT Circuit Assen tijdens de Gamma Racing Days. In augustus zullen Stan van Oord en zijn teamgenoot Dennis de Borst alles in het werk stellen om de leiding in het tussenklassement te behouden en zo mogelijk uit te breiden.

Supercar Challenge – Kalender 2018
17 – 19 augustus – Gamma Racing Day – Assen
28 – 30 september – Spa Racing Festival – Spa-Francorchamps (B)
19 – 21 oktober – Hankook Finaleraces – Assen

De autosportactiviteiten van Stan van Oord zijn te volgen via de volgende social media:

Website  – www.stanvanoord.nl
Facebook – www.facebook.com/stanvanoordracing
Vimeo – vimeo.com/stanvanoordracing