Reno Francot heeft in zijn nog jonge carrière kennis gemaakt met de harde wet dat je niet altijd krijgt waar je recht op hebt. In het Zweedse Kristianstad was het pas 13-jarige Nederlandse karttalent in de finale van de FIA Karting Academy Trophy op weg naar een podiumpositie en daarmee een top twee klassering in de eindstand van dit prestigieuze kampioenschap, toen hij werd geraakt door een concurrent en zijn race in het gras zag eindigen. Francot viel daardoor met een vierde plaats op slechts één punt van de derde positie net buiten het podium van de FIA Karting Academy Trophy.

 

 

De FIA Karting Academy Trophy is een competitie voor vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar en waarin gestreden wordt met volledig identiek materiaal. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 13-jarige Reno Francot. Na zijn soevereine zege bij de openingsronde in het Duitse Wackersdorf, werd het in het Limburgse Echt woonachtige karttalent bij ronde twee in Italië geplaagd door pech. Bij de afsluitende ronde in het Zweedse Kristianstad was Francot dan ook uit op eerherstel en revanche, want met slechts acht punten achterstand op de leider lagen er nog volop kansen op de titel in de FIA Karting Academy Trophy.

 

 

De kwalificatie verliep voor Francot echter niet zoals gewenst. Op het rechte stuk kwam de Nederlander net was snelheid tekort en miste ook de juiste slipstream waardoor hij bleef steken op een vijftiende plaats. Dit betekende een achtste startpositie in de kwalificatieheats die de startopstelling voor de finale moesten bepalen. In de eerste heat wist Francot bij de start met een fraaie actie meteen enkele concurrenten te passeren en pakte zo een vierde plaats. In de tweede heat sloeg echter de pechduivel opnieuw toe. “Voor mijn neus doken er een aantal over elkaar heen waardoor ik terugviel naar de 18de plaats”, aldus Francot. Een geweldige inhaalrace bracht het jonge karttalent terug naar plek elf, maar daarmee gingen wel kostbare punten voor een goede startpositie in de finale verloren. In de derde kwalificatieheat was de snelheid opnieuw uitstekend en met een mooie inhaalrace legde Francot beslag op de derde positie. Daarmee moest de Nederlander vanaf plek negen aan de finale beginnen en was er werk aan de winkel aangezien zijn twee naaste concurrenten in de strijd om de titel vanuit de top drie mochten starten.

 

 

In de finale liet Francot opnieuw zijn talent op overtuigende wijze zien. Direct na de start wist de Nederlander meteen twee concurrenten te passeren, om vervolgens ook snel door te stoten naar plek zes. Binnen twee ronden dichtte Francot vervolgens het al ontstane gat naar de rijders voor hem en was in ronde vier net doorgestoten naar plek vijf, toen de pechduivel toesloeg. De rijder voor hem ging te wijd waardoor Francot wat moest uitwijken en geraakt werd door de rijder achter hem. Kansloos spinde Francot van de baan en zag zijn race in het gras eindigen. “Die jongen voor me ging te wijd en remde precies op de ideale lijn voor me. Ik moest daardoor iets uitwijken en werd geraakt. Heel frustrerend en teleurstellend. Dit is pech waar je niets aan kunt doen. De snelheid was heel goed en een plek op het podium en wellicht zelfs een overwinning had erin gezeten”, aldus een teleurgestelde Francot, die daarmee een zekere tweede plaats in de eindstand van de FIA Karting Academy Trophy en wellicht zelfs de titel verloren zag gaan.

 

 

Ondanks deze uitvalbeurt kwam Francot slechts één punt tekort om in de eindstand van de FIA Karting Academy Trophy op het podium te eindigen. De vierde plaats deed echter geen recht aan de snelheid die het jonge Nederlandse karttalent in de drie wedstrijden tellende titelstrijd had laten zien. “Ik vond het een hele eer om namens de KNAF Nederland in dit kampioenschap te mogen vertegenwoordigen en wil de KNAF hierbij dan ook hartelijk bedanken. Ik had graag de titel voor ons land gewonnen, maar helaas is dat niet gelukt”, aldus Francot tot besluit.

Foto’s: Umberto Fraenkel