Als leider in het truckklassement had Peter Versluis een drukke rustdag. Dat er zo veel op hem af zou komen in die positie, had hij niet verwacht. Soms moest hij zichzelf even in de arm knijpen: was het allemaal wel waar? Maar dan moest hij het volgende interview alweer geven, wat hem opnieuw de bevestiging gaf: het was waar.

Om de druk en de verwachtingen niet te hoog op te voeren, had Versluis vooraf niet hardop uitgesproken wat hij zelf wel dacht: dat het EVM Rallyteam met de sterk doorontwikkelde truck podiumwaardig is. “Als je dat vooraf van de daken schreeuwt, geloven ze je toch niet,” zegt Versluis in Salta. “Dan kun je het maar beter eerst laten zien. Dat hebben we gedaan, zowel Hans Stacey als ik.”

Foto-10-01-16-16-58-01

Toch is de positie van Versluis als klassementsleider ook voor hemzelf een verrassing. Hij is er immers een jaar tussenuit geweest, wegens zakelijke verplichtingen aan zijn bedrijf Veka, en hij had gedacht dat hij de eerste Dakarweek nodig zou hebben om in het ritme te komen. “We hebben getest in Marokko en dat ging fijn, maar testen is heel anders dan de Dakar. Maar het rijden verleer je niet en nu blijkt ook dat als je gewoon je gezonde verstand gebruikt en rustig blijft, je een heel eind komt. Ik zit vanaf de eerste dag in het ritme en heb geen moment het gevoel gehad dat het alweer twee jaar geleden was. En waar ik zie dat anderen het na een week wat moeilijker beginnen te krijgen, word ik juist elke dag sterker. Het gaat steeds beter.”

Niet alleen de MAN en Peter Versluis zijn in topvorm, ook navigator Marcel Pronk en monteur Artur Klein zitten in de flow. “We hadden het erover op de verbinding naar Salta, na afloop van de zevende etappe. Ik heb nog niet één dag tegen de limiet gereden. Dus ik wilde weten wat Marcel en Artur ervan vonden: gaan we er een schepje bovenop gooien en wat harder proberen te rijden, of niet? We waren het er alle drie over eens dat we dat wel aandurven en ook aankúnnen. We zijn vastbesloten onze leidende positie te verdedigen.”

10-01_67A9316small-1024x683

De marge van ruim 5 minuten is niet groot, maar Versluis denkt dat het net genoeg kan zijn. “De komende dagen in de duinen worden beslissend. Ik mag iedere dag een paar minuutjes verliezen. De laatste paar dagen wordt het weer echt mijn terrein, dus als we deze eerste dagen kunnen consolideren, ziet het er goed uit. Ik ben in elk geval niet bang voor de duinen. We hebben allemaal genoeg ervaring en de truck is goed genoeg om daar goed doorheen te komen. Ik heb er een goed gevoel over.”

Foto-10-01-16-16-57-55