Een geslaagde ontmoeting op het mythische Spa-Francorchamps tijdens FIA WEC Six Hours of Spa. Dylan Derdaele (Belgium Racing) stond op de hoogste trede op het algemene Benelux podium, gevolgd door Jürgen Van Hover en Yannick Hoogaars in de eerste wedstrijd. Race 2 werd weer gedomineerd door Derdaele, ditmaal voor Maassen en Guven. Menno Van De Grijspaarde en Pierre Piron wisten beiden een race te winnen in de B-categorie. Spannende races, volle tribunes en tevreden piloten op en rond het circuit. De eerste manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux was slechts een voorbode voor een veelbelovend seizoen.

 

 

De entourage rond het prestigieuze FIA WEC kampioenschap valt op zijn minst indrukwekkend te noemen. ’s Werelds beste endurance piloten nemen het op tegen elkaar in auto’s met de meest vooruitstrevende technologie. Via Porsche GT3 Cup Challenge Benelux kregen enkele mensen de kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen in de pit box van het Porsche LMP1 team. Deze professionele organisatie, gecombineerd met een mythisch circuit als Spa-Francorchamps waren de perfecte basis voor 2 sprint races van de snelste merkencup van de Benelux. Net als vorig jaar werd deze wedstrijd verreden samen met de teams uit de Porsche Carrera Cup France.

Na een vlekkeloze start stormden de 39 Porsches aan hoog tempo Eau Rouge naar boven. Dylan Derdaele kende een sterke start en klom vrijwel direct op naar een tweede plaats in het algemene klassement. Hiermee lag hij aan de leiding in de Benelux-klasse, voor Jürgen Van Hover en de Turk Ayhancan Guven.

 

 

Al snel nam Xavier Maassen de derde plaats over en ging hij op jacht op Van Hover. Ongeveer halfweg de wedstrijd barstte een zware strijd los tussen beide piloten. Na een foutje van Maassen bleef het toch Jürgen Van Hover die de tweede plaats op het podium kon behouden. Yannick Hoogaars kon profiteren van de spin van Maassen en eindigde zo knap derde in zijn Speedlover Porsche.

Net voor de start van de eerste race spraken we met Dylan Derdaele. Hij is zeer blij met zijn overwinning in Race 1: “Tijdens de eerste kwalificatie was het afwachten om te kijken hoe sterk de concurrentie is. Daarna merkten we dat we nog steeds heel goed zaten met onze tijden en besloten we om direct voluit te gaan. We mikken op een overwinning in de Benelux klasse en misschien zit er wel een derde plaats algemeen in.” Dat laatste bleek haalbaar voor Dylan, na een snelle start klom hij vrijwel direct naar een knappe tweede plaats algemeen en een overwinning in de Benelux-klasse.

 

 

Menno Van De Grijspaarde nam de overwinning in de klasse der B-piloten met slechts 1 seconde voor op Glenn Van Parijs. Pierre Piron vervolledigt het podium in de eerste race op Spa-Francorchamps. Menno is positief over het kampioenschap: “Ik vind de GT3 Cup Challenge Benelux echt geweldig. Vorig jaar ben ik als ‘Gentlemen Driver’ overgestapt om te kunnen racen met auto’s die echt 100% gelijkwaardig zijn. Porsche is een topmerk en ik hou van sprint races dus hier zit ik echt op mijn plaats. De organisatie is zeer professioneel en het was een goede zet om ons samen met onze Franse collega’s te laten rijden.”

De start van de tweede wedstrijd was minstens even spannend. In de eerste twee rondes nam Dylan Derdaele de leiding in de Benelux klasse. Ook Didier Van Dalen (Kronos) en Xavier Maassen (DVB Racing) gingen pole sitter Guven voorbij. Na een korte safety car procedure werd er terug intensief geracet. Vooraan controleerde Derdaele de race terwijl er hevig gestreden werd om de overige podiumplaatsen. Uiteindelijk was het Maassen die na een knappe wedstrijd tweede werd. Guven klom terug omhoog naar de derde plaats, gevolgd door Didier Van Dalen en nieuwkomer Jesse Van Kuijk. Na deze races kunnen we wel zeggen dat het niveau van het kampioenschap meteen indrukwekkend is, dat belooft voor de rest van het seizoen!

Kort voor de start van de race spraken we met Valerie Chiasson, Canadese pilote in de DVB Racing Porsche nummer 26: “We hebben weinig tijd gehad om te testen, het is de eerste keer in de auto en mijn eerste keer in Spa maar toch gaat het goed. Racen in Europa is heel competitief en Spa is een van de mooiste circuits ter wereld, ik kijk enorm uit naar de wedstrijd.”

 

 

Ook de nieuwkomers in het kampioenschap doen het goed. “Voor mij is het een nieuwe serie en de eerste keer met stilstaande start, spannend. De concurrentie is echt sterk en zeker een uitdaging. Mijn doel is om de races uit te rijden en vooral veel bij te leren. Ik kijk al uit naar de rest van het seizoen!”, aldus Glenn Van Parijs.

Operations Manager van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, Severine Ulenaers, blikt positief terug op het eerste raceweekend: “Een prachtige seizoensopener met een startgrid van maar liefst 39 wagens, daar mogen we echt fier op zijn. Onze cup is de laatste jaren enorm gegroeid, ook op de baan wordt steeds sneller en sneller gereden. De piloten en teams hebben hard gestreden om de felbegeerde podiumplaatsen. De bezoekers op de goed gevulde tribunes wisten niet waar eerst kijken en wij als organisatie hebben er ook een fantastisch weekend op zitten. We kijken al uit naar de rest van het seizoen!”

Volgende afspraak in Zandvoort op 20 en 21 mei voor de Familie Racedagen.

Volg ons op:

www.facebook.com/gt3cupchallengebenelux
www.instagram.com/cupchallengebenelux
www.gt3cupchallengebenelux.com