Erik van Loon heeft de Baja van Polen toegevoegd aan de kalender ter voorbereiding op Dakar 2017. Dit betekent echter dat de Baja van Spanje van het programma verdwijnt. Samen met Wouter Rosegaar keert Van Loon terug naar Szczecin, waar het team vorig jaar goed heeft gepresteerd maar op de laatste dag in aanraking kwam met een verscholen boomstronk en de velg brak. Net als Spanje is ook Polen geen onbekende meer voor Van Loon en Rosegaar en daarom een goede toevoeging aan de agenda.

24061374211_8567744a93_b

“De switch komt eigenlijk doordat Wouter heeft aangegeven erg graag de Silk Way Rally te gaan rijden,” vertelt Van Loon. “Die is tegelijkertijd met de Baja van Spanje, dus hebben we gekeken naar een goede oplossing. Het lukt mij niet om tijd vrij te maken voor de Silk Way, dus ik zou voor de Baja een andere navigator kunnen zoeken, maar de voorbereiding is juist bedoeld om samen weer in het ritme te komen. Hoe kan dat beter dan met Wouter naast me? Dus na overleg met X-Raid en Wouter heb ik besloten op terug te keren naar Polen en te gaan voor een sportieve revanche na ons ruzietje met die boomstronk en het wiel dat er niet af wilde.”

De Silk Way Rally is niet meer vreemd voor Rosegaar, maar biedt wel een totaal nieuwe uitdaging: “Ik heb in 2011 de rally al een keertje gereden, maar toen was hij alleen nog in Rusland. Nu gaat hij van Moskou via Kazachstan naar Bejing! Dus echt een nieuw avontuur. De meeste etappes worden gereden in de Gobi woestijn, daar liggen kilometers hoge duinen en kun je écht verdwalen.” Een compleet nieuwe route, nieuwe landen en een grote uitdaging voor de navigator. “Voor mij dus weer extra ervaring die ook in januari van pas gaat komen.”

De Baja van Polen is van 25 tot en met 28 augustus, twee weken na de Baja van Hongarije die ook op het programma staat voor Van Loon Racing. “Na Polen gaat de auto terug naar X-Raid en zal hij helemaal nagelopen worden en voorzien worden van de nieuwste updates voor de OiLibya Rallye in Marokko. Voor de start zullen we daar ook nog testen om zo de optimale auto te rijden als laatste test voor de Dakar-rally. Na Marokko wordt deze nogmaals volledig gecheckt en gaan we met een frisse auto naar de Pre-Proloog en daarna naar Zuid-Amerika,” aldus Van Loon.

24374901726_d7d4cf70d9_b