Na vorig jaar met succes te zijn gedebuteerd in de Rotax Max Minimax-klasse toonde de kartende tweeling Tim en Nick Gerhards uit Amsterdam dat ze ook dit seizoen ongenadig snel is. Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup won Tim zondag zowel de prefinale als de finale, Nick werd twee keer derde. Dat is nog eens wat je noemt je seizoen goed beginnen.

“Ik ben heel blij met de overwinning”, was de logische reactie van Tim (11) na afloop van de finale op het circuit van Kerpen. “Ik had het ook wel een beetje verwacht. Tijdens de trainingen was ik gisteren (zaterdag, red.) de snelste.” Dat het vrijwel het hele weekeinde regende had hem niet gedeerd. “Ik vind rijden in de regen leuk. Je hoeft dan niet per se een snelle kart te hebben. Het komt vooral op het rijden aan en ik ben snel in de regen.”

Toen Tim hoorde dat het in Kerpen zou regenen, wist hij eigenlijk al dat hij een goede kans maakte op de overwinning. Vorig seizoen had hij er tijdens de eerste ronde van de Winter Cup ook deelgenomen. Destijds regende het ook en ook toen won hij beide races. “Deze baan ligt me gewoon. Ik weet niet precies waarom. Maar ik kan eigenlijk overal wel in de regen rijden. ”

Wat wel anders was, was het team waarvoor hij en zijn broertje dit seizoen uitkomen. Ze zijn overgestapt naar het topteam SP Tuning van Stan Pex. Ook werd de Tony Kart van vorig seizoen verruild voor een chassis van Kart Republic. Afgaande op de resultaten van het weekeinde is die switch een goede. “De kart rijdt heel goed en het team is super”, toonde Tim zich meer dan tevreden.

Ook zijn tweelingbroer Nick kon tevreden terugblikken op het eerste raceweekeinde van 2019. Twee keer derde, daar kun je mee thuiskomen. “Toch had ik iets meer tempo in de kart kunnen hebben”, zei hij. “Ik had wat last van spray. Om die te ontwijken moest ik af en toe andere racelijnen rijden. Maar ik vond het leuk om in de regen te rijden. Ik heb al vaak in de regen gereden en ben er best goed in.”

Eigenlijk had hij verwacht tweede te worden, zei Nick die tijdens de kwalificatie naar de tweede tijd was gesneld. “Ik was het hele weekend sneller dan de nummer twee in de finale.” Maar tijdens de start viel hij terug naar de zevende plaats. Dankzij een aantal fraaie inhaalacties vocht hij zich knap terug naar de derde plaats. “Dat is nog altijd een podiumplek en daar ben ik blij mee.”

Komend seizoen rijden Tim en Nick het Nederlands kampioenschap Rotax Max, het BMC-kampioenschap en het BNL-kampioenschap. Een volle kalender dus voor de snelste tweeling van Amsterdam. Maar eerst nog de Winter Cup. Tim wil tijdens de tweede en laatste ronde, die op 9 en 10 februari in Berghem wordt gehouden, graag winterkampioen worden. Nick trouwens ook. Ze zijn allebei razendsnel, en met hun eerste en derde plaats komen ze allebei in aanmerking. Gaat dat geen problemen geven onderling? “Nee hoor”, zei Tim. “We kunnen goed met elkaar overweg. En ik gun het mijn broer ook.”

Nick en Tim Gerhards worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Nyetimber, Parker & Williams en Smit Cruyff.

Fotograaf: Bas Kaligis.