Kas Haverkort heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya bij de negende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine met een vierde en vijfde plaats opnieuw uitstekend gescoord. In de eerste wedstrijd zag het als negende gestarte 18-jarige TeamNL-talent een fraaie inhaalrace beloond met een vierde positie. In de tweede race van het weekend wilde Haverkort in de slotfase net de aanval inzetten op de plekken drie en vier, toen de safetycar een voortijdig einde maakte aan de wedstrijd. De Van Amersfoort Racing-rijder moest zich daardoor tevreden stellen met de vijfde positie.

De negende en voorlaatste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine werd verreden op het ook van de Formule 1-testdagen bekende Circuit de Barcelona-Catalunya. In de vrije trainingen liet Kas Haverkort met een derde respectievelijk vierde tijd al zien dat, na zijn winst bij de vorige ronde op de Red Bull Ring, de snelheid er ook op dit circuit weer goed inzat.

Door dichte mist moest de kwalificatie voor race één worden uitgesteld. Omdat de organisatie in tijdnood dreigde te komen, werd besloten de tijdtraining niet in twee groepen te laten verrijden. Daarmee werden de 35 auto’s gelijktijdig de baan opgestuurd en was het in de slechts 15 minuten durende kwalificatie zoeken naar ruimte en een vrije ronde. In de twee ronden die Haverkort had, kreeg het 18-jarige TeamNL-talent steeds last van langzamere deelnemers waardoor hij bleef steken op plek negen. Hoe competitief het veld is, mag wel blijken uit het feit dat maar liefst 26 rijders zich binnen 0,9 seconde kwalificeerden.

Vanaf zijn negende  positie had Haverkort een goede start en kwam meteen als zevende door. De Van Amersfoort Racing-coureur verloor vervolgens een plekje en kwam vast te zitten achter de rijder die hem gepasseerd was. Haverkort spaarde zijn banden en begon in het tweede deel van de wedstrijd aan een spectaculaire inhaalrace. Toen de twee rijders voor hem in gevecht raakten, passeerde Haverkort het tweetal met een mooie actie en lag daarmee zesde. Met snelle rondetijden dichtte het TeamNL-talent het ontstane gat, passeerde met mooie acties nog twee tegenstanders en kwam daarmee op plek vier. De tijd was vervolgens te kort om ook nog richting het podium te rijden, maar met een keurige vierde positie scoorde Haverkort opnieuw kostbare punten voor het kampioenschap.

De kwalificatie voor race twee werd wel in twee groepen afgewerkt. In zijn groep klokte Haverkort de derde tijd. Zijn 1:40.634 was precies gelijk aan de tijd van de nummer twee en slechts 0,03 seconde langzamer dan de snelste rijder. Het verschil tussen de top vijf bedroeg slechts 0,05 seconde! Door de derde tijd in zijn groep moest Haverkort in race twee van de zesde startplaats vertrekken. Een goede start leverde meteen een plekje winst op, waarna Haverkort de aansluiting met de nummers drie en vier behield en zijn banden zoveel mogelijk probeerde te sparen om zo, net als in race één, aan het eind toe te kunnen slaan. Zover kwam het helaas niet want net toen het Nederlandse talent wilde aanzetten voor een aanval, kwam de safetycar op de baan en was de race over. De vijfde plaats was daarmee voor Haverkort het maximaal haalbare.

“De snelheid was het hele weekend goed. Met iets meer geluk had er een nog beter resultaat ingezeten. In die eerste kwalificatie zat het tegen met verkeer, anders hadden we verder naar voren gestaan. In race twee was het jammer dat in de slotfase de safetycar de baan op moest. Ik had juist mijn banden gespaard en kon dat voordeel nu niet gebruiken. Maar verder ben ik heel tevreden met het weekend. Barcelona is heel zwaar door de banden, ook omdat ze in iemands slipstream snel te warm worden. Daar zijn we gezien de snelheid aan het eind van de races goed mee omgegaan”, aldus Haverkort, die in de tussenstand van het kampioenschap de vijfde plaats bezet. De laatste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine is komend weekend op het Italiaanse circuit van Mugello.

Er was nog meer Nederlands succes op het Circuit de Barcelona-Catalunya. In de eerste wedstrijd van het weekend scoorde Dilano van ’t Hoff met een fraaie derde plaats zijn eerste podiumpositie in het Formula Regional European Championship. De 18-jarige MP Motorsport-rijder, die een deel van het seizoen door een blessure moest missen, klokte in de kwalificatie de tweede tijd en hield in de race goed stand. De tweede wedstrijd verliep voor Van ’t Hoff een stuk minder. Vanaf de 18de startplek werd de Nederlander in de eerste bocht geraakt door een tegenstander, spinde en was daarmee kansloos. De 17-jarige Laurens van Hoepen startte de eerste race vanaf de 25ste positie, wist de nodige plekken goed te maken en werd uiteindelijk als 18de geklasseerd. In de tweede wedstrijd startte de voor het Franse ART Grand Prix uitkomende Nederlander op plek 24 en passeerde als 19de de finish.

Foto’s: Dutch Photo Agency

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl