Toyota GAZOO Racing heeft de wereldtitel voor teams veroverd in het FIA World Endurance Championship (WEC) 2018-2019. Het team won de voorlaatste race van het seizoen – de 6 uur van Spa-Francorchamps – en is daardoor onbereikbaar voor de concurrentie.

Toyota coureurs Fernando Alonso, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima wonnen in de Toyota TS050 HYBRID met startnummer 8 hun vierde race van dit seizoen en breiden hiermee hun voorsprong in het rijdersklassement uit tot 31 punten. Hun teamgenoten met startnummer 7 – Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López – waren van poleposition gestart en domineerden het eerste deel van de race. Conway noteerde zelfs de snelste rondetijd, maar de nummer 7 verloor kostbare minuten door een technisch probleem. Daardoor eindigden Conway, Kobayashi en López uiteindelijk als zesde.

Winst veiliggesteld

Met 177 punten gaat Toyota GAZOO Racing nu aan kop in het klassement van de LMP1-auto’s, de hoogste klasse uit het WEC-kampioenschap. En met nog één race te gaan heeft Toyota hiermee de winst van het volledige kampioenschap veiliggesteld. Ook in 2014 won Toyota GAZOO Racing het wereldkampioenschap langeafstandsracen.

Hevige sneeuwval

In het eerste halfuur van de 6 uur van Spa-Francorchamps verstoorde hevige sneeuw de race, uiteindelijk kwam zelfs de safetycar op de baan, maar Conway in de Toyota met nummer 7 behield de leiding. Aan het einde van ronde 19 nam Sébastien Buemi in de Toyota met nummer 8 de leiding over. Die verloor hij echter weer toen hij een pitstop maakte om te tanken, maar de pitstraat bleek gesloten omdat de safetycar weer op de baan was. Daardoor was een extra pitstop noodzakelijk, zodat hij afzakte naar de tiende plaats.

Eerste en tweede positie

Buemi had zich na twee uur racen in auto nummer 8 weer teruggevochten naar de tweede plaats. Halverwege de race had Toyota-coureur Kobayashi in auto nummer 7 de kop stevig in handen, met een voorsprong van ongeveer 50 seconden, toen hij een technisch probleem kreeg waarvoor hij naar de pits moest. Het oponthoud leverde hem een achterstand van vier ronden op – hij viel terug naar plaats 19 – en de andere Toyota nam de leiding weer over.

Verraderlijke omstandigheden

In het laatste uur van de race breidde Alonso in auto nummer 8 de voorsprong uit tot meer dan een ronde en López had zich in nummer 7 teruggevochten tot plaats 6. Vanwege het slechte weer en de verraderlijke omstandigheden eindigde de 6 uur van Spa-Francorchamps een paar minuten voor tijd achter de safetycar.

Fernando Alonso (TS050 HYBRID nummer 8): “Het was beslist geen gemakkelijke race. Er waren behalve het slechte weer nog wat andere kwesties die ons in het eerste deel van de race parten speelden. Maar het belangrijkste is dat we vandaag het wereldkampioenschap voor teams hebben veroverd. Hulde aan iedereen van Toyota GAZOO Racing. Hopelijk pakken we in Le Mans ook de titel bij de rijders.”

Op 15-16 juni a.s. treedt Toyota GAZOO Racing aan voor de laatste race van het seizoen, de 24-uursrace van Le Mans.