Toyota GAZOO Racing-coureur Ott Tänak en zijn navigator Martin Järveoja hebben gisteren met hun Toyota Yaris WRC geschiedenis geschreven door tweede te worden in de Rally van Spanje; hiermee hebben ze de eerste positie in het rijdersklassement van het World Rally Championship (WRC) 2019 veiliggesteld. Het is de eerste keer dat een Estse coureur de titel pakt.

 Het veiligstellen van het kampioenschap in het rijdersklassement is extra opmerkelijk omdat Tänak hiermee een einde maakt aan de lange lijst van overwinningen van coureurs Sébastien Loeb (kampioen 2004 t/m 2012) en Sébastien Ogier (kampioen 2013 t/m 2018). Het is de vijfde keer dat een Toyota coureur het rijdersklassement wint. Als team staat Toyota GAZOO Racing – de huidige wereldkampioen – momenteel tweede in het constructeursklassement, op 18 punten afstand van de koploper.

Comfortabele voorsprong
Tänak heeft in het huidige kampioenschap tot nu toe de helft van de twaalf verreden rally’s gewonnen. De coureur uit Estland begon de Rally van Spanje met een comfortabele voorsprong van 28 punten. Om de rijderstitel veilig te stellen moest hij tijdens de laatste etappe – de Power Stage – alles geven. Dat deed hij. Tänak reed met zijn Toyota Yaris WRC een geweldige etappe en was uiteindelijk 3,6 seconden sneller dan alle andere deelnemers. Hiermee behaalde hij de maximale vijf bonuspunten en werd hij met navigator Järveoja tweede overall, goed voor de koppositie in het rijdersklassement.

Kans op prolongeren wereldtitel
Omdat Toyota coureur Jari-Matti Latvala de Rally van Spanje afsloot met een verdienstelijke vijfde positie, maakt Toyota GAZOO Racing met nog één rally te gaan nog altijd kans op het prolongeren van zijn wereldtitel. De volgende WRC-ronde is de Rally van Australië van 14 tot en met 17 november 2019.

Enorme beloning
Tommi Mäkinen, teamleider: “Dit is een historische gebeurtenis; we hebben een nieuwe wereldkampioen! Een enorme beloning voor het hele team dat samen met Ott en Martin zo hard heeft gewerkt om dit mogelijk te kunnen maken. De druk op hun schouders was groot en als voormalig rallykampioen weet ik hoe dat voelt. Wat beiden desondanks in de Power Stage lieten zien, is werkelijk ongelooflijk. We maken als Toyota GAZOO Racing nog steeds kans op de wereldtitel en gaan in Australië ons uiterste best doen die te halen.”

Geen enkele fout
Ott Tänak: “De druk was enorm hoog en van een compleet nieuw niveau. Ik wist dat ik mij geen enkele fout kon permitteren. Aan het begin van de rally moest ik hier nog aan wennen maar verderop in de rally begon ik mij relaxter te voelen. Ik heb alles gegeven en dat heeft zich uitbetaald. Complimenten voor alle teamleden, zij hebben een ongelooflijke prestatie geleverd.”

Felicitaties van Akio Toyoda
Akio Toyoda, President Toyota Motor Corporation: “Beste Ott en Martin, van harte gefeliciteerd met de allereerste Estse rallyoverwinning in het wereldkampioenschap rally! Het is geweldig om te zien hoe onze Toyota Yaris WRC wordt toegejuicht door zoveel rallyfans uit Estland, op weg naar het wereldkampioenschap. We moeten winnen in Australië. Laten we het samen doen!”