Het vierde raceweekend van de FIA World Touring Car Cup (WTCR) presented by Oscaro 2019, werd verreden op Circuit Zandvoort (4,307) aan de Noordzeekust. Tom Coronel verscheen hier aan de start met zijn door het Belgische Comtoyou DHL Team Cupra Racing ingeschreven Spaanse bolide.

“Dat het FIA WTCR 2019 spannend zou worden stond van tevoren al vast. Maar dat de onderlinge verschillen zo klein zouden zijn, had ik niet durven te voorspellen”, opent Tom Coronel zijn relaas. “Ik hoopte hier tijdens mijn thuisraces op mooie resultaten, maar dat liep toch net een beetje anders. In de vrije trainingen zaten we er goed bij en hadden hoge verwachtingen voor de kwalificaties en de races. Speciaal voor dit weekend stonden er nog wat setjes nieuwe banden. In de eerste kwalificatie ging het best lekker. Kort voor het einde van die sessie er nog een setje nieuwe banden gemonteerd en nog een keer aanzetten. Helaas ging net voor mij Monteiro er af en volgde code rood. Daarmee vil alles in het water en stond ik achter in het veld. In de race wist ik nog wel weer wat plaatsen goed maken, maar het was echt taai. Op de baan gebeurde er weinig, het was minder explosief dan anders en dan kun je ook niet profiteren van foutjes die anderen maken.

De kwalificaties voor de twee andere races vonden ’s ochtends heel vroeg plaats. Op een koude baan, waarbij het moeilijk was om de juiste temperatuur in de banden te krijgen. Maar dat geldt voor iedereen dus volle bak er tegenaan en nadat ik voor mijn gevoel een echt goed rondje had gereden stond ik daarmee nog steeds bijna achteraan. Kijk je dan naar de tijden zijn de onderlinge verschillen echt miniem. Alles binnen een seconde. Dan moet je dus ook wel wat geluk hebben om verder naar voren terecht te komen. Heel eerlijk hoopte ik daar wel een beetje op tijdens mijn thuisraces. Kijk je dan tussen wie je staat geeft dat de competitie ook wel aan. Ma Qinghua staat een plek voor mij en hij was in de vorige race nog de winnaar. Ik stond daar ook veel verder naar voren.

In de tweede race kwam ik goed weg reed door Het Scheivlak achter Attila Tassi, toen de achterkant van zijn auto wegbrak. Het ging in een split second en daar viel eigenlijk niet tegen te remmen. We raakten elkaar heel licht en ik verloor daar de nodige snelheid. Dan mis je ook gelijk de aansluiting en eindig je op een pijnlijke 24e plaats. De laatste race begon weer vanaf de achterste startlijn, maar nu had ik er voor de Tarzanbocht al twee te pakken. Een ronde later via de buitenlijn in Tarzan nog een keer twee en daarna was het echt full pushen om de aansluiting niet te verliezen of om gepasseerd te worden. Een twintigste plaats net achter Tiago Monteiro, maar voor Ma, Tassi, Haflof, Shedden en Vernay. Toch ook mannen die zich eerder al in de voorste gelederen meldden. Ik houd er dus vertrouwen in dat het geluk ook een keer onze kant op kan rollen. Tuurlijk ik had het graag hier op Zandvoort gehad en voor eigen publiek een mooi resultaat neer willen zetten. Daar is door het team en mij ook alles voor gedaan, maar zoals gezegd de onderlinge verschillen zijn miniem en het verschil zal in de kwalificatie gemaakt moeten worden. Dan sta je bij de start verder naar voren en zijn de kansen net weer wat beter. Het is niet voor niets een Wereldkampioenschap. De mannen en teams die hier aan deelnemen hebben bewezen iets te kunnen en dat verklaart ook de uiterst minieme verschillen”, constateert Coronel tot slot.

Uitslag race 1 Circuit Zandvoort:

 1. Thed Björk(Zwe) Lynk & Co 03 TCR 12 ronden in 21:54974;
 2. Yvan Muller (Fra) Lynk & Co 03 TCR op 0,704;
 3. Mikel Azcona (Spa) Cupra TCR op 1,270;
 4. Johan Kristofferson (Zwe) Volkswagen Golf GTi TCR op 3,062;
 5. Andy Priaulx (Gr Br) Lynk & Co 03 op 3,631;
 6. Tom Coronel (Ned) Cupra TCR op 10.892.

Race 2:

 1. Esteban Guerrieri (Arg) Honda Civic TCR 14 ronden in 26:38,390;
 2. Benjamin Leuchter (Dtd) Volkswagen Golf GTi TCR op 0,263
 3. Johan Kristofferson (Zwe) Volkswagen Golf GTi TCR op 0,711;
 4. Nicky Catsburg (Ned) Hyundai i30 N TCR op 1,659;
 5. Mikel Azcona (Spa) Cupra TCR op 2,035;
 6. Tom Coronel (Ned) Cupra TCR op 17,978

Race 3:

 1. Thed Björk (Zwe) Lynk & Co 03 TCR 15 ronden in 27:12,801 ;
 2. Yann Ehrlacher (Fra) Lynk & Co 03 TCR op 0,830 ;
 3. Norbert Michelisz (Hon) Hyundai i30 TCR op 2,377;
 4. Augusto Farfus (Bra) Hyundai i30 TCR op 2,995
 5. Yvan Muller (Fra) Lynk & Co 03 TCR op 3,658
 6. Tom Coronel (Ned) Cupra TCR op 18,475

Kalender FIA WTCR 2019

20-22 juni Nurburgring Duitsland
05-07 juli Vila Real Portugal
13-15 september Ningbo China
25-27 oktober Suzuka Japan
14-17 november Macau Macau
13-15 december Sepang Maleisië