Eemnes– De relatie tussen Tom Coronel en Honda gaat al ruim twee decennia terug: in 1998 en 1999 reed de Gooise coureur voor Honda in het Japans GT-kampioenschap. Meer recent nam Coronel met Honda deel aan de TCR Benelux en vorig jaar aan de mondiale titelstrijd in de FIA WTCR. “Nu gaan we met Honda de volgende uitdaging aan: deelname aan de TCR Europe, opnieuw met een Civic Type R TCR, ingezet door het team Boutsen Ginion Racing, waarmee ik al een aantal jaren nauw samenwerk”, zegt Coronel. “De ‘look and feel’ van de auto is hetzelfde als vorig jaar: al mijn trouwe sponsors ondersteunen me ook voor de wedstrijden in de TCR Europe, evenals Honda Motor Europe Limited.” Teamgenoot van de 46-jarige rijder is de Belg Stéphane Lémeret, met wie Coronel ook in 2017 samen uitkwam.


“Fantastisch dat we in Europa de goede samenwerking van de voorgaande jaren met Honda en Boutsen Ginion Racing Team kunnen voortzetten”, aldus Coronel. “Als coureur wil ik natuurlijk niets liever dan zoveel mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau racen. Met de Honda is dat zeker het geval. Verder bezoeken we met dit kampioenschap gave circuits zoals Spa-Francorchamps, Monza, Hockenheim en Barcelona. Alleen tijdens het evenement op de Hungaroring, eind april, kan ik niet deelnemen, omdat het reglement voorschrijft dat je niet tijdens één weekeinde in twee verschillende TCR-competities op hetzelfde circuit mag uitkomen. Voor het overige kan ik alle drie de races per TCR Europe-weekend rijden.”

De TCR Europe kent ook dit jaar weer een sterke bezetting met rijders als Luca Engstler, die vorig jaar de TCR Middle East Series won, Josh Files, in 2016 en 2017 twee jaar op rij kampioen in de ADAC TCR Germany, Mat’o Homola, twee keer runner-up in de European Touring Car Cup, maar ook coureurs als oud-Formule 1-rijder Gianni Morbidelli en John Filippi, tegen wie Tom Coronel vorig jaar nog uitkwam in het FIA WTCR.


Olivier Lainé, team-manager van Boutsen Ginion Racing, zegt: “TCR Europe is een geweldige uitdaging. De wedstrijden worden wat dichterbij huis gereden, wat goed is voor onze partners en waardoor we zichtbaarder zijn. We zijn zeer verheugd dat we nu in dit kampioenschap, dat competitiever is dan ooit, de samenwerking met Honda en Tom Coronel kunnen voortzetten. Ik kijk nu al uit naar de eerste races.”

Tom Coronel krijgt het naar eigen zeggen dit jaar drukker dan zelden tevoren: “Naast de deelname aan de TCR Europe zijn mijn andere raceplannen het WTCR, het Duitse VLN-kampioenschap en de 24-uursraces van de Nürburgring en van Spa-Francorchamps. Daarmee heb ik komend seizoen genoeg te doen. Ik kijk er echt naar uit, want als coureur wil je eigenlijk maar een ding: Zoveel mogelijk rijden! Met dit programma kan dat.”

Raceprogramma TCR Europe 2019

27 – 28 april Hungaroring
24 – 26 mei Hockenheim
08 – 09 juni Spa Francorchamps
13 – 14 juli Red Bull Ring
03 – 04 augustus Oschersleben
21 – 22 september Barcelona
12 – 13 oktober Monza