Evenals tijdens de voorgaande Chinese ronde van het FIA WTCC speelde de regen een belangrijke rol in het achtste raceweekend op de Japanse Twin Ring Motegi. Dit keer was er sprake van een tyfoon die het land teisterde en er voor zorgde dat de raceauto’s en alle bijbehorende zaken vier dagen later dan gepland aankwamen. Daarmee ging ook het tijdschema op de schop en moest er door iedereen geïmproviseerd worden. Tom Coronel zag hoe de mensen van ROAL Motorsport tot in de nacht doorwerkten om zijn Chevrolet Cruze in raceconditie te brengen. Tussen de bedrijven door was er voor de Nederlandse coureur van alles op publicitair gebied te doen in het land waar hij jaren verbleef en vele van zijn racesuccessen behaalde.

 

 

Op zaterdag bleven de activiteiten beperkt tot een vrije training en de rest van het programma werd verplaatst naar zondag. In die hectiek kwam er uit de kwalificatie voor Tom niet meer dan een 14e startplaats. Tijdens de races vertolkte de regen nog steeds een grote rol. Hoewel er vooraf zeker twijfel over het doorgaan bestond, werd daar wel toe besloten. Op een doorweekte baan werden in de eerste race elf ronden voltooid, waarbij het absoluut zaak was om de auto tussen de lijnen te houden en goed op te letten wat de spinnende collega’s deden. Voor Tom Coronel lagen er dit keer geen WK punten op de finishlijn. De Cruze schadevrij over de finish krijgen was zijn belangrijkste missie. Zowel in de Opening Race als in de na de negende ronde gestaakte Main Race eindigde Tom Coronel als dertiende.

 

 

Tom Coronel na afloop: “Ik sta voor een raadsel. Natuurlijk, deze weersomstandigheden zijn in alle opzichten bijzonder en heb ik nooit eerder meegemaakt. Echt bizar! Maar dat geldt voor iedereen en wanneer ik dan in de vrije training rijd, gaat het best wel redelijk. Wanneer er meer water op de baan ligt, krijgen we de zaak niet op orde. Er is totaal geen grip op de voorwielen en ik ben constant aan het aquaplanen. Met het team hebben we echt al van alles geprobeerd met de set-up, maar het wil gewoon niet lukken. In de eerste race merk je dat gelijk. Ik had het idee dat ik in een andere klasse reed en kwam seconden tekort. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik daar niets mee kan. Hier in Japan, het land waar ik zoveel successen boekte en veel mensen ken, wilde ik laten zien dat het toch zou kunnen. Maar nee, ik kreeg hem de hoek niet om. In zo’n dramatische auto heb ik nooit eerder gereden. In de tweede race kwam er nog meer water van boven en tot overmaat van ramp begaf in de tweede ronde de stuurbekrachtiging het ook nog. Daarmee werd het echt een gevecht. Ik was blij dat er werd afgevlagd en ook dat is niets voor mij. Ik wil racen. Maar niet op deze manier. Twee keer een dertiende plaats – het ongeluksgetal- dat zegt alles. Nu toch weer verder brainen met het team om de kijken wat we nog kunnen doen voor de twee FIA WTCC weekenden die nog komen. Ik wil proberen om er nog een ‘moment of fame’ uit te slepen. Laten we in ieder geval hopen dat het daar droog is!”

 

 

Uitslag Opening Race 1 Motegi:
1. Tom Chilton (GBr) Citroën C-Elysée 11 ronden in 23.53,262;
2. Yann Ehrlacher (Fra) Lada Vesta op 13,158;
3. Esteban Guerrieri (Arg) Honda Civic op 15,288;
4. Thed Björk (Zwe) Volvo S60 Polestar op 15,846;
5. Mehdi Bennani (Mar) Citroën C-Elysée op 19,053 en
13. Tom Coronel (Ned) ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze op 40,107.

Race 2 (Main Race):
1. Norbert Michelisz (Hon) Honda Civic ingekort tot 9 ronden;
2.Nicky Catsburg (Ned) Volvo S60 Polestar op 0,392;
3. Nestor Girolami (Arg) Volvo S60 Polestar op 1,798;
4. Esteban Guerrieri (Arg) Honda Civic op 3,306;
5. Thed Björk (Zwe) Volvo S60 Polestar op 5,554 en
13. Tom Coronel (Ned) Roal Motorsport Chevrolet RML Cruze op 12,472.

 

 

Kalender 2017 FIA WTCC

09: WTCC Race of Macau (Macau), 17 – 19 November
10: WTCC Race of Qatar (Losail), 30 November – 1 December