Toine Kreijne is de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap bij de Mazda MX-5 Cup. Na een spectaculair weekend op Circuit Zandvoort wist hij tijdens het Blancpain GT World Challenge Europe event de meeste punten te scoren en profiteerde van een ongewilde uitvalbeurt van Marcel Dekker. Max de Bruijn blijft als jongeling opvallend goed presteren en behoudt de leiding in de Junior Cup. Gastrijdster Laurentien van Oranje verweerde zich kranig als enige en eerste vrouw in deze nieuwe cup en sloot het weekend af met de 19e en 18e plek.

De kwalificatie op zaterdag gaf nogmaals aan dat de verschillen in deze nieuwe cup uiterst klein zijn. De volledige top tien plaatste zich binnen 0,855 seconden van elkaar op de grid, met aan kop regerend kampioen András Király in een tijd van 1:57.279. De leider in de tussenstand van de Junior Cup, De Bruijn van Fontys Automotive Eindhoven, was slechts 0,056 seconden langzamer met zijn tweede plek, gevolgd door een andere junior, Dominique Kraan. Alle vier deelnemende juniors plaatsten zich in de top 10, met Maxime Oosten op plek tien, op dus 0,855 seconden van de pole. Kraan Motorsport was bijzonder succesvol in de kwalificatie met alle vier rijders in de top tien. Prinses Laurentien van Oranje, die in een voor haar volkomen vreemde auto reed en voor het eerst in haar nog prille racecarrière in een model met achterwielaandrijving, verbeterde zich aanzienlijk ten opzichte van haar tijd in de vrije training van de dag ervoor en liet een tijd van 2:11.078 aantekenen, waarmee ze de 20e plek op de grid bezette.

Zoals gebruikelijk bij deze cup werd bij de start van de eerste race de top tien omgedraaid, waardoor Oosten van pole mocht vertrekken, met naast zich oud-kampioen Dekker en polesitter Király op plek 10. Het hele veld stond op regenbanden na een fikse bui in de ochtenduren, voor het eerst sinds het bestaan van de nieuwe cup. De coureurs gingen er goed mee om, iedereen overleefde de eerste bocht en vervolgens ontspon zich de spannendste race tot nu toe sinds de start van de cup. Zeven auto’s bleven de hele race bij elkaar aan kop en maakten allen aanspraak op de eerste plek. De leiding was wisselend in handen van Dekker, Joshua Kreuger, Dirk Warmerdam, Kelvin Snoeks en Kreijne, maar uiteindelijk was het na 30 minuten Kreuger die 0,083 seconden eerder over de finishlijn ging dan Kreijne. Dekker werd knap derde, ondanks een 360° spin gedurende de race, Király stelde teleur met de 13e plaats, mede veroorzaakt door een schuiver in de Hans Ernst bocht. De Bruijn deed goede zaken voor de Junior Cup door opnieuw als snelste junior te finishen op de vierde plek. Laurentien van Oranje had voorafgaand aan de race enig argwaan over een goed verloop op de natte baan maar hield zich knap staande tussen het geweld van de meer ervaren coureurs en finishte als 19e. “Ik heb het zekere voor het onzekere genomen en wilde persé de finish halen en liefst zonder schade”, vertelde ze na afloop. “Maar in de regen rijden is toch wel even iets anders. Ook dit moet je een keer meemaken en die ervaring is fantastisch!”.

Bij de tweede race op een droge baan was Király vanaf zijn polepostion goed weg bij de start en behield de leiding, vóór de Bruijn en Kraan. Ook nu bleken de verschillen aan kop weer uiterst klein, wat resulteerde in een nieuwe leider, de jonge Kraan, die buitenom Kiraly passeerde naar de eerste plek. Het veld zat dusdanig dicht op elkaar dat incidenten niet uit konden blijven. Dat gebeurde dan ook bij het uitkomen van de Tarzanbocht, in de achtste ronde de race. Junior Milan Teekens verloor de controle over zijn auto, raakte die van Dekker en beide coureurs vlogen in de vangrail, einde race. Een pijnlijk moment voor Dekker, die daarmee zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap verspeelde. Er bleek daarna niemand meer opgewassen te zijn tegen de dadendrang van Kraan, die overtuigend naar zijn eerste overwinning reed, vóór Király en Snoeks. Kreijne wist, ondanks een uitstapje door het gras, toch nog vierde te worden, vóór Warmerdam en Oosten. De zevende plaats was voor De Bruijn. Laurentien van Oranje reed een prima race en kwam, nadat door het incident met Dekker en Teekens de safetycar er aan te pas moest komen, midden in het veld terecht bij de herstart. “Dat was even een bijzonder ervaring, ja”, erkende ze na afloop. “Maar ik kwam er gelukkig goed uit en hield alles heel. Ik kon vervolgens met de Belgische gastenauto nog een beetje strijden om een plek, al bleek hij uiteindelijk toch sneller te zijn dan ik. Een prachtige ervaring om dit een keer mee te mogen maken als gastrijder en eerste vrouwelijke coureur in deze nieuwe cup”, lachte ze tevreden.

Dekker kreeg als troost bij het uitvallen in race 2 nog een extra punt voor zijn snelste ronde in een tijd van 1:58.004 in de derde ronde. De race daarvóór scoorde De Bruijn dat extra punt met zijn snelste ronde in de zevende van deze natte race, met een tijd van 2:04.861.

Door zijn constante prestaties met dit weekend respectievelijk een derde en vierde plek is Toine Kreijne de nieuwe leider in het kampioenschap met 84 punten. Dekker is nu tweede op slechts drie punten. Daarna volgen Warmerdam, Király en Kreuger met respectievelijk 76, 71 en 64 punten.

Snelste junior blijft Max de Bruijn met 55 punten, zesde in het overall klassement. Tweede in de Junior Cup is Dominique Kraan, op 5 punten van De Bruijn.