Het is Toine Kreijne net niet gelukt om de titel te veroveren in de Mazda MX-5 Cup. De Hooglander begon met een voorsprong van 12 punten aan het slotweekend, maar dat bleek niet voldoende.

Hankook Finaleraces – Assen at TT circuit, Assen, The Netherlands, October, 19, 2019, Photo: Rob Eric Blank

 Het was lang onzeker of de geblesseerde Kreijne überhaupt deel kon nemen aan de races op TT-Circuit Assen. Hij crashte twee weken geleden zwaar in de tweede wedstrijd op het circuit van Spa-Francorchamps en brak daarbij onder andere zijn schouderblad. Het was daarom voor iedereen een verrassing dat de klassementsleider zaterdagochtend ‘gewoon’ weer achter het stuur kroop.

“De voorsprong van twaalf punten zou normaal gezien genoeg moeten zijn om de titel veilig te stellen, maar door mijn blessures werd het opeens een lastig verhaal”, legt Kreijne uit. “Ik hoopte mee te kunnen doen om de vijfde of zesde plaats, dan had ik het Marcel Dekker nog moeilijk kunnen maken. Uiteindelijk werd ik elfde, terwijl hij won, dus het was eigenlijk meteen klaar.”

Hankook Finaleraces – Assen at TT circuit, Assen, The Netherlands, October, 18, 2019, Photo: Rob Eric Blank

Kreijne startte dan ook niet meer in de tweede race van het weekend en zag hoe Dekker opnieuw op het podium eindigde. Daarmee werd de titelstrijd definitief beslist in het nadeel van de Hooglandse coureur. “Toch ben ik blij dat ik de eerste race wel gereden heb, want met de punten die ik daarmee scoorde, heb ik wel de tweede plaats in het kampioenschap zeker gesteld.”

Hankook Finaleraces – Assen at TT circuit, Assen, The Netherlands, October, 19, 2019, Photo: Rob Eric Blank

Teamgenoot Jasper Bijl genoot vooral van het laatste weekend van het seizoen. In de natte trainingssessie zette hij zelfs de zesde tijd neer en dat had zelfs hijzelf niet verwacht. “Ook de kwalificatie ging goed, al was het een heel onrustige sessie. Veel rijders raakten hun tijd kwijt vanwege het overschrijden van de track limits. Oftewel: we reden teveel buiten de witte lijnen. Ook mijn snelste tijd werd afgenomen en zo eindigde ik als 13e.”

In de twee races die volgden kwam Bijl niet veel verder naar voren, al vermaakte hij zich prima. “In de eerste race maakte een collega een valse start. Hierdoor kwam ik zelf ook niet optimaal weg. Ik heb veel geknokt met teamgenoot Wilfred Herder, maar kwam hem niet voorbij. In de tweede race had ik in het begin wat remproblemen, maar het ging steeds beter. Jammergenoeg kwam de safety car op de baan, waardoor ik daar niet meer van heb kunnen profiteren.”

Hankook Finaleraces – Assen at TT circuit, Assen, The Netherlands, October, 19, 2019, Photo: Rob Eric Blank

 Team Kreijne verschijnt ook volgend seizoen aan de start in de Mazda MX-5 Cup. Dan is de doelstelling vanaf het begin duidelijk: revanche nemen en alsnog die felbegeerde titel binnenhalen