Volgende week is het wereldberoemde Circuit de Spa-Francorchamps de locatie voor de première van de TCR SPA 500, de op zichzelf staande langeafstandsrace voor TCR-toerwagens. Het vooruitzicht van een echte lange-afstandsrace voor deze snel groeiende klasse heeft rijders van over de hele wereld aangetrokken. Met Audi, Cupra, Opel, Peugeot en Volkswagen zijn er vijf verschillende merken in het veld vertegenwoordigd. Er zijn drie supportklassen: de Supercar Challenge, de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup, wat samen met de TCR-race over 500 ronden of een maximale duur van 23 uur volop spektakel betekent.

 

 

De TCR SPA 500 is een gezamenlijk initiatief van WSC Ltd, dat de rechten heeft op het TCR-toerwagenreglement, en het Nederlandse bureau CREVENTIC, bekend als promotor en organisator van de 24H SERIES powered by Hankook. De TCR SPA 500 is opgezet als evenement om de TCR-toerwagenklasse in de schijnwerpers te zetten en de jarenlange traditie van lange-afstandsraces voor toerwagens op het circuit van SpaFrancorchamps nieuw leven in te blazen.

De kans om op dit fantastische circuit te racen heeft niet alleen rijders uit heel Europa aangetrokken, maar ook uit verre landen en gebieden als Australië, Hongkong, Macau, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Teams zijn onderverdeeld in de categorieën Pro, Am en Pro-Am. Naast de strijd om de algehele overwinning en de successen in de diverse klassen is er ook de EXO TCR Nations’ Trophy. Elk team dat tenminste drie rijders met dezelfde nationaliteit omvat, mag meestrijden voor de EXO TCR Nations’ Trophy. Het winnende land (team) mag de EXO TCR Nations’ Trophy voor een jaar behouden.

 

 

Bekende toerwagencoureurs in het veld Tal van bekende toerwagencoureurs maken deel uit van het startveld, onder wie kampioenen als Andy Yan (kampioen TCR Asia 2016, #22 Teamwork Huff Motorsport Audi RS 3 LMS), Tom Coronel (winnaar WTCC Independents’ Trophy 2006 en 2009, #101 Red Camel-Jordans.nl Cupra TCR), Mikel Azcona (kampioen TCR Europe 2018, #131 TOPCAR sport with Bas Koeten Racing Cupra TCR), Fabian Danz (kampioen 24H TCE SERIES Europe 2019, #131 TOPCAR sport with Bas Koeten Racing Cupra TCR) en Aurélien Comte (kampioen TCR Europe 2017, #308 DG Sport Compétition Peugeot 308 TCR). Coronel en Azcona rijden momenteel ook in de FIA WTCR Touring Car World Cup.

Andere bekende rijders van diverse internationale toerwagenseries zijn d Pepe Oriola (2 e FIA ETCC 2011, 2 e FIA WTCC 2012, 2 e TCR International Series 2015), Filipe de Souza en Kam San Lam (beide wildcard-rijders FIA WTCR Macau 2018, #853 Macau PS Racing Audi RS 3 LMS) en Pierre-Yves Corthals (WTCC-rijder 2006-2010, rijder TCR International Series 2017).

 

 

Parade naar Malmédy, technische keuring en handtekeningsessie in het stadscentrum Een speciale activiteit, passend bij het bijzondere karakter van het evenement, is de parade van de raceauto’s van het circuit naar het stadscentrum van Malmédy. De auto’s verlaten op donderdag 3 oktober om 16.00 uur het circuit. De technische keuring van de auto vindt plaats in Malmédy, gevolgd door een handtekeningsessie met alle rijders die aan het evenement deelnemen van 17.00-18.00 uur. Om 18.30 uur aanvaarden de auto’s de terugrit naar het circuit.

Het officiële programma voor de TCR SPA 500 op het circuit begint met de vrije training op vrijdag 4 oktober van 13.55-15.25 uur, gevolgd door de avondtraining van 19.00-21.00 uur. De startposities voor de race worden bepaald tijdens de kwalificatie op zaterdag 5 oktober van 11.00 tot 11.30 uur. De race start om 16.00 uur en gaat over 500 ronden of een maximale duur van 23 uur, zodat de finish uiterlijk op zondag 6 oktober kort na 15.00 uur plaatsvindt.

De Supercar Challenge, de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup (Nederland en België) zijn de officiële klassen in het voorprogramma van de TCR SPA 500 en hebben elk twee races met een duur van 60 minuten voor de Supercar Challenge en 30 minuten voor de overige twee klassen.

 

 

Het gespecialiseerde team van Radio Show Limited, bekend van Radio Le Mans en IMSA Radio, zorgt voor live-commentaar tijdens de kwalificatie, de avondtraining en de race. De wedstrijd kan worden gevolgd via de officiële website van het evenement www.tcrspa500.com, het YouTube-kanaal van de 24H SERIES en TCR TV. Hankook is de officiële bandenleverancier van het evenement, Panta is de officiële brandstofpartner. DRD international voor screen printing, Stand21 Racewear en Speedcom voor radio-apparatuur en ondersteuning zijn met verkoop- en servicestands aanwezig in de paddock van Spa-Francorchamps. De klantensportafdelingen van Opel, Peugeot en de VAG-groep (Audi, Cupra en Volkswagen) zorgen bovendien voor onderdelenvoorziening. EXO car cleaning products is de officiële titelsponsor van de EXO TCR Nations’ Cup.

Entreekaarten voor het weekeinde zijn voor 25 Euro verkrijgbaar bij alle geopende toegangen van het Circuit de Spa-Francorchamps. De prijs omvat ook een zitplaats op de tribunes en toegang tot de paddock gedurende het gehele evenement. Nadere informatie is te vinden op www.tcrspa500.com.