Tijmen van der Helm heeft op Sochi Autodrom bij de afsluitende ronde van het FIA Formule 3 kampioenschap zijn strijdlust opnieuw laten zien. Ondanks een tegenvallende kwalificatie waardoor het 17-jarige TeamNL-talent vanaf plek 25 aan zijn races moest beginnen, leverde de MP Motorsport-coureur een tweetal sterke inhaalraces af. In de eerste wedstrijd werden zijn inspanningen door een kapotte motor niet beloond. In race twee wist Van der Helm in de diverse gevechten met mooie acties op te rukken naar plek zeventien, toen hij buiten de baan werd gedrukt en vier plaatsen moest prijsgeven. Een nieuwe inhaalrace bracht Van der Helm op plek achttien, waarmee het TeamNL-talent niet de beloning kreeg voor zijn inspanningen.

Met de zevende ronde op Sochi Autodrom was het FIA Formule 3 kampioenschap alweer aangeland bij het finaleweekend van de titelstrijd. Op het semi-stratencircuit, aangelegd rond het Olympisch Park van Sotsji waar in 2014 diverse onderdelen van de Olympische Winterspelen werden afgewerkt, wilde TeamNL-talent Tijmen van der Helm zijn Formule 3-debuutseizoen goed afsluiten. De 17-jarige inwoner van het Zuid-Hollandse Den Hoorn leek in de kwalificatie na twee groene sectoren op weg naar een tijdsverbetering, toen een minder goede derde sector de MP Motorsport-piloot terugwierp naar de 25ste plaats. Omdat het vanaf deze positie in het competitieve FIA Formule 3-veld lastig is om naar voren te rijden, wist Van der Helm dat hem moeilijke wedstrijden te wachten stonden.

In verband met het voorspelde slechte weer werd de eerste wedstrijd verplaatst van de zaterdagochtend naar de vrijdagmiddag. Door een wat mindere start viel Van der Helm in eerste instantie vanaf zijn 25ste positie een paar plaatsen terug, om vervolgens na een aantal fraaie gevechten op te schuiven naar de 22ste positie. Met nog vijf ronden te gaan zorgde de Nederlander voor het nodige spektakel en wist alle camera’s op zich gericht, helaas echter niet om een reden die hij graag gewild had. Met een grote witte rookwolk en in een zee van vlammen gaf namelijk zijn motor de geest waardoor Van der Helm zijn auto aan de kant moest parkeren en de finishvlag niet zag.

Dat het verplaatsen van de wedstrijd naar de vrijdag een juiste beslissing was, bleek op zaterdag. Het regende zo hard en er stond zoveel water op de baan dat de geplande tweede Formule 3-race uit het programma moest worden geschrapt. Daarmee restte er dus op zondagochtend de afsluitende race van het seizoen. Voor Van der Helm betekende het dat hij opnieuw vanaf de lastige 25ste positie moest beginnen. Het TeamNL-talent toonde echter zijn strijdlust en reed een van zijn beste races van het seizoen. Niet alleen waren de rondetijden van de MP Motorsport-piloot meer dan uitstekend, met fraaie inhaalacties en door te profiteren van fouten van anderen wist Van der Helm snel plaatsen goed te maken en kwam zo op plek zeventien terecht. In het gevecht om de posities werd Van der Helm echter door een tegenstander buiten de baan gedrukt en moest in de chicane rechtdoor, wat hem vier plaatsen kostte. In de slotfase lukte het Van der Helm om toch weer wat plaatsen te klimmen waardoor hij als achttiende de finish passeerde, ondanks de mooie inhaalrace een magere beloning voor zijn inspanningen.

“De vrije training ging heel goed en dus verwachtte ik wel wat van de kwalificatie. Daarin maakte ik echter teveel fouten waardoor de snelheid er niet uitkwam. In de eerste race voelde ik de motor al minder worden en op een gegeven moment was het definitief over. De laatste race ging zeker in het begin heel goed. Na ronde tien werden de remmen echter minder en kreeg ik de melding van een langzaam leeglopende band. Dat ging uiteraard ten koste van de snelheid, anders had een iets hogere klassering er nog wel ingezeten”, keek Van der Helm op het laatste Formule 3-weekend van dit jaar terug.

Foto’s: Dutch Photo Agency