Met opnieuw een podiumplaats bewees coureur Tijmen van der Helm in Portimao andermaal dat hij bij de beste rijders in het Spaans Formule 4-kampioenschap hoort. De zestienjarige rijder uit Den Hoorn werd zondag tijdens de tweede race van het weekeinde derde. Hij schroefde zijn totaal aantal podiumplaatsen in de titelstrijd daarmee op tot zes.

“De derde plek was het maximaal haalbare in de tweede race”, blikte Tijmen terug. “Dat waren weer prima punten voor het kampioenschap. Maar ik probeer wel voor de winst te gaan natuurlijk. We komen niet voor de tweede of derde plaats of daarachter.” Hoe dan ook, de podiumplaats paste bij de snelheid die hij steeds bij de start had getoond. “Mijn starts waren het hele weekend echt top.”

Zo zette Tijmen, die zich voor alle drie de races als zesde had gekwalificeerd, in de eerste bocht van de eerste race zijn auto heel knap naast die van de koploper. Het was dringen geblazen vooraan en die strijd eindigde helaas ook voor Tijmen in mineur. “We knalden op elkaar, mijn voorvleugel was ervan af. Ik moest dus naar binnen.”

Daarbij had het talent van MP Motorsport geluk dat de safety car op de baan verscheen. Toen die de baan weer verliet, maakte Tijmen een fout, erkende hij. “Ik haalde te vroeg in, vóór de safety car-lijn. Dat deed ik echt verkeerd. Het kwam me op 25 strafseconden te staan.” Hij kwam nog wel als vierde over de finish, maar door die tijdstraf werd hij als tiende geklasseerd.

Mede door die tijdstraf had Tijmen geen topgevoel overgehouden aan het weekeinde in Portimao, zijn podiumplaats in de tweede race ten spijt. “Het ging niet allemaal volgens plan. Zo hadden we tijdens de kwalificatie het risico genomen om banden te sparen. We hadden daartoe besloten vanwege de extra lange kwalificatie omdat we in het voorprogramma van de Le Mans Series reden. We staken maar één keer nieuwe banden, anderen twee keer. We dachten het zo in de kwalificatie te kunnen redden, maar het kwam jammer genoeg niet zo uit als we dachten.”

Wel had hij een setje nieuwe banden meer dan de meeste van zijn concurrenten omdat zij die al hadden gebruikt tijdens de kwalificatie. Dat kwam in race twee goed van pas. “Die race ging goed. In het begin kon ik een paar rijders niet voorbij. Toen dat wel was gelukt reed ik van hen weg, maar de twee koplopers waren toen al ver weg en werd ik derde.”

Race drie was een stuk moeilijker voor Tijmen. “We hadden niet veel kans omdat we geen nieuwe banden meer hadden. Dat terwijl de rest allemaal wel nog twee nieuwe banden had.” Na de start vanaf P6 reed hij in eerste instantie naar de vijfde plek om vervolgens wat plaatsen in te leveren. “Mede door de banden was het een beetje ‘struggelen’, maar daarna ben ik nog naar de vierde plaats gereden.”

Over twee weken rijdt Tijmen op het circuit van Montmeló nabij Barcelona de laatste race van het Spaanse F4-kampioenschap. Daarna rijdt hij eind komende maand ook nog een losse race in Abu Dhabi. Dan komt hij namens Excel Racing in actie tijdens het voorprogramma van de Formule 1. “Leuk om dat een keertje mee te maken. Ik was voor de race gevraagd. Ik heb aan het begin van het jaar al bij het team gereden op dat circuit. Dat was mijn debuutrace. We gingen toen best wel goed, ik ben daar tweede en derde geworden. Het zou mooi zijn als ik daar nu kan winnen.”