Tijmen van der Helm is tijdens zijn debuut in de Formule Renault Eurocup knap twee keer in de punten geëindigd. Het 16-jarige talent uit Den Hoorn werd op het circuit Van Monza in de respectievelijke races vierde en negende. De coureur van FA Racing werd in race één bovendien tweede rookie.

Hoewel hij keurige resultaten had geboekt op het roemruchte Italiaanse circuit, had het nog een stuk beter gekund, realiseerde Tijmen zich. Want met de snelheid zat het wel goed. Tijdens de kwalificatie voor race één reed hij immers naar een razendknappe tweede tijd. ”Dat was zeker niet slecht en voor het eerste weekend helemaal prima”, zei Tijmen, die dit jaar uitkomt voor het topteam FA Racing van tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso.

Die prima kwalificatie resulteerde in race één na een aantal mooie inhaalacties in race één in een knappe vierde plaats. Makkelijk had hij het trouwens zeker niet gehad. “Ik werd er eerst afgereden en later werd er nog tegen me aangereden, dus de auto was een beetje krom. Dat hielp niet mee. Dat ik nog een vierde ben geworden, is prima, gezien de staat van de auto, maar er zat wel veel meer in.”

Dat Tijmen snel zou zijn bij zijn debuut in de klasse, lag enigszins voor de hand. Hij had tijdens zijn voorbereiding op het seizoen aan het begin van het jaar al een aantal races gewonnen in de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland. Mede daardoor blakend van het zelfvertrouwen slaagde hij er door pech helaas niet in om zijn potentie in de tweede race te kunnen benutten.

In de beginfase van de wedstrijd zag hij drie auto’s voor zich crashen. De snelle Zuid-Hollander van TeamNL kon de brokstukken, die her en der over de baan verspreid lagen, niet meer ontwijken. “Ik had iemand naast me en ik kon nergens meer naartoe. Ik reed over een vleugel heen en toen klapte ook mijn vleugel naar binnen. Ik moest gaan pitten om een nieuwe vleugel en een nieuwe band te halen.”

Tijmen viel een aantal plaatsen terug en knokte zich daarna nog knap terug naar de negende plaats. “Dat was niet verkeerd, maar we hadden iets meer geluk kunnen hebben.”

Niettemin heeft Tijmen laten zien dat hij de potentie heeft om vooraan mee te strijden. Zoals hij in Nieuw-Zeeland al had laten zien. “Ik denk dat die ervaring wel heeft geholpen in het krijgen van vertrouwen in deze auto.”

Dat kan hij uiteraard goed gebruiken in een sterke competitie als de Formule Renault Eurocup. “De tegenstand is wel een stuk sterker dan vorig jaar. Ik denk een van de sterkste deelnemers velden in de formule-racerij“, vergeleek Tijmen de titelstrijd met het Spaanse Formule 4-kampioenschap waarin hij vorig jaar uitkwam.

Tijmens volgende race staat gepland voor het laatste weekend van juli. De wedstrijd wordt gehouden op het circuit van San Marino. “Ik heb het circuit genoeg geoefend op de simulator, dus dat moet wel lukken. We gaan het zien, komt goed!”