Tijmen van der Helm is bij zijn debuut in de Formule Renault Eurocup met een vierde plaats maar net buiten het podium geëindigd. Op het circuit van Monza liet het 16-jarige TeamNL-talent in de eerste race meteen een uitstekende indruk achter door na diverse mooie gevechten op een vierde plaats en als tweede rookie de finish te passeren. De tweede wedstijd verliep voor de FA Racing-piloot minder fortuinlijk. Van der Helm kon de brokstukken van drie voor hem crashende auto’s onmogelijk ontwijken en beschadigde daarbij de neus van zijn auto. Na een pitstop hervatte de TeamNL-rijder als 14de de wedstrijd om vervolgens op te rukken naar plek negen. Daarmee scoorde Van der Helm bij zijn debuut meteen twee keer punten voor het kampioenschap. “Gezien de snelheid had er meer ingezeten, maar het moet allemaal ook een beetje meezitten”, keek Van der Helm terug.

Met de nodige successen in het Spaans Formule 4 kampioenschap van 2019 op zak, heeft TeamNL-talent Tijmen van der Helm dit jaar de overstap gemaakt naar de Formule Renault Eurocup. Als voorbereiding op zijn debuut in deze competitieve titelstrijd werkte de 16-jarige Van der Helm in februari enkele wedstrijden af in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series. De inwoner van Den Hoorn toonde zich een snelle leerling door meteen een wedstrijd op zijn naam te schrijven. Van der Helm komt in de Formule Renault Eurocup uit voor FA Racing, het team van Fernando Alonso, de Spaanse tweevoudig wereldkampioen Formule 1 die vorige week bekend maakte in 2021 in de koningsklasse terug te keren bij het team van Renault.

De eerste ronde van de Formule Renault Eurocup werd verreden op het befaamde circuit van Monza. In de diverse trainingssessies zette Van der Helm keurige tijden op de klokken om vervolgens in de kwalificatie voor race één zelfs te verrassen met een tweede tijd. De FA Racing-piloot begon zijn debuutrace voortvarend met een goede start, maar werd in de eerste chicane op het zand geduwd waardoor hij terugviel naar plek vijf. In de door twee safetycar-periodes onderbroken wedstrijd leverde de TeamNL-rijder de nodige fraaie gevechten waarbij hij zowel zijn aanvallende als verdedigende kwaliteiten meer dan eens toonde. Na 17 ronden legde Van der Helm in zijn debuutrace beslag op een uitstekende vierde plaats en was daarmee zelfs tweede in het rookie klassement. “In de kwalificatie was de auto helemaal top en ging het echt goed. Bij die actie in de eerste chicane waarbij ik naast de baan werd geduwd liep de auto schade op. Daardoor was de snelheid wat minder en moest ik meer verdedigen dan me lief was”, aldus Van der Helm.

De tweede wedstrijd verliep voor Van der Helm weinig fortuinlijk. Nadat de TeamNL-rijder in de al op donderdag verreden kwalificatie was blijven steken op een tiende positie, leek een mooie inhaalrace aanstaande toen hij bij de start al één tegenstander wist te passeren. Een paar bochten verder crashten voor zijn neus echter drie rijders. Van der Helm kon de brokstukken onmogelijk ontwijken en beschadigde de voorkant van zijn auto. Na een bezoek aan de pits kon de FA Racing-piloot als 14de zijn weg vervolgen. Uiteindelijk wist Van der Helm nog vier tegenstanders te passeren om in de slipstream van de rijders die streden om de plekken zeven tot en met negen als tiende de finish te passeren. Omdat een van de rijders voor hem een tijdstraf kreeg opgelegd, werd Van der Helm uiteindelijk als negende geklasseerd. “Naast die neus was er nog meer schade aan de auto en moest er bij de pitstop een oude band onder. Dat alles maakte het aanvallen wel moeilijk. Al met al had er gezien de snelheid die we vooral in de kwalificatie voor race één konden laten zien meer ingezeten. Het team heeft echter goed werk verricht”, keek Van der Helm met toch wat gemengde gevoelens terug.

Naast Van der Helm is Joey Alders de tweede Nederlander die dit jaar uitkomt in de Formule Renault Eurocup. De 20-jarige inwoner van Anna Paulowna veroverde eerder dit jaar de titel in het Formula 3 Asia Championship en komt in de Eurocup uit voor het Nederlandse MP Motorsport. In de eerste race startte Alders vanaf plek 11 maar zag door een uitstapje naast de baan de finish niet. In race twee moest Alders vanaf plek 17 aan de race beginnen om vervolgens als tiende te worden geklasseerd.