Het incasseringsvermogen van Jayden Thien is afgelopen weekend bij de tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy flink op de proef gesteld. In het Belgische Genk was in de kwalificatie de afstelling van de kart niet optimaal waardoor het 12-jarige Nederlandse karttalent bleef steken op een 18de positie. Vervolgens liep Thien in een van de heats buiten zijn schuld tegen een ‘bumperpenalty’ op, om vervolgens in een hectische finale nog een keer te worden bestraft. Meer dan een 22ste plaats op nota bene zijn thuiscircuit zat er daardoor niet in. “Dit is zeker niet wat ik gehoopt had. Het is een continue leerproces”, blikte een teleurgestelde Jayden Thien terug.

Na de openingsronde in het Italiaanse Adria was het overbekende kartcomplex van het Belgische Genk gastheer van de tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy. In deze uit drie wedstrijden bestaande serie wordt deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Daarbij wordt gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige in het Limburgse Susteren woonachtige Jayden Thien. Genk is voor het Nederlandse karttalent min of meer zijn thuisbaan en dus had Thien hoge verwachtingen van zijn tweede Academy-race.

Na twee natte testsessies kon er eindelijk ook op een droge baan worden gereden. Daarin bleek de tijd te kort voor Thien om tot een voor hem werkende afstelling van de kart te komen. Thien bleef daardoor in de kwalificatie in zijn serie steken op plek negen, goed voor een 18de plaats in het totale veld. “Je mag maar een beperkt aantal dingen aan de afstelling veranderen. Op een gegeven moment moet je het ermee doen. Ik mis dan de ervaring om mijn rijstijl daarop aan te passen en om de problemen heen te rijden. Ik had gewoon geen grip en gleed teveel”, aldus Thien, met zijn 12 jaar een van de jongste en minst ervaren deelnemers in het veld.

De eerste kwalificatieheat leverde een achtste plaats op, een positie waar de Nederlander ook naartoe op weg leek in heat twee. In de laatste ronde werd Thien echter nog gepasseerd en viel terug naar plek elf. Nog vervelender werd het in de derde kwalificatieheat toen Thien buiten zijn schuld tegen een ‘bumperpenalty’ aanliep en als twaalfde werd geklasseerd. “Ik werd van achteren aangereden en schoot door tegen mijn voorligger. Ik kon daar verder niets aan doen”, aldus Thien, die door deze uitslagen vanaf plek 23 aan de finale moest beginnen.

In de finale zat Thien in een grote strijdende groep die zich soms wel uitstrekte van de plekken 10 tot en met 23 en waarbij voortdurend van positie werd gewisseld. Het was dan ook niet verwonderlijk dat diverse rijders na afloop een bumperpenalty kregen opgelegd. Helaas was Thien een van hen waardoor de Nederlander als 22ste werd geklasseerd. “Het is niet wat ik gehoopt had en daarmee wel frustrerend omdat ik weet dat ik beter kan. Maar ik leer elke wedstrijd en het is een onwijs gave ervaring. Het niveau is ontzettend hoog en ik merk dat ik wat conditie betreft niet top ben. De coronaperiode waarin ik nauwelijks heb kunnen trainen heeft daar geen goed aan gedaan. Om op dit niveau te kunnen presteren is een topconditie echt nodig. Het is vanaf nu weer hard trainen en dan bij de laatste ronde in Lonato er vol tegenaan”, aldus een op revanche beluste Jayden Thien.