Voor Team GP Elite is de tweede helft van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux bijzonder succesvol begonnen. Op het TT Circuit in Assen, waar de Cup wederom te gast was in het voorprogramma van de DTM, won Max van Splunteren beide wedstrijden. Ook Ziad Geris was succesvol: in de eerste race won hij de B-klasse, de tweede wedstrijd sloot hij als tweede in zijn divisie af. Jesse van Kuijk kwam eveneens sterk voor de dag met twee vijfde plaatsen, waarbij hij in de tweede race zelfs lange tijd in de top drie reed. Broer Daan van Kuijk eindigde als zesde en twaalfde, voor Lucas Groeneveld waren een zevende en een zesde plaats de opbrengst van het weekeinde.

 

 

Voor Lucas begon het race evenement al op donderdag, want met zijn Porsche 911 GT3 Cup nam hij deel aan de ‘City Demo’, een spectaculair showevenement op een speciaal afgezet parcours in de binnenstad van Assen. Hij vermaakte de duizenden aanwezige toeschouwers met een mooi optreden in zijn Porsche. “Prachtig om eens legaal met mijn raceauto op straat te mogen rijden. Er waren heel veel mensen en de sfeer was geweldig”, zei hij.

Vanaf vrijdag werd er gereden op het 4,555 kilometer lange circuit, dat niet voor niets bekendstaat als de ‘Cathedral of Speed’. De Ramshoek is een van de snelste passages. “Een geweldig gevoel om daar vol doorheen te rijden”, beschreef Max. Hij begon het weekeinde goed met de snelste tijd in de eerste vrije training. Jesse zette een sterke tweede tijd op de klokken en beide herhaalden die klasseringen in de tweede training, een mooie prestatie als team! Lucas trainde de zesde en de zevende tijd, Daan was negende in de eerste en zesde in de tweede training en Ziad was beide malen het snelst in zijn eigen klasse, elfde algemeen in de eerste en achtste algemeen in de tweede vrije training.

Max miste pole-position voor de eerste race op enkele duizenden, gevolgd door Jesse als vierde. Lucas en Daan stonden als zevende en achtste samen op de vierde rij, Ziad vertrok als tiende. In de eerste race startte Max goed: “Ik kon meteen de eerste plaats pakken en daarna heb ik geprobeerd om netjes te rijden om de banden een beetje heel te houden, zodat ik eventueel mijn plek nog zou kunnen verdedigen als dat nodig zou zijn. Ik maakte een klein foutje, waardoor ik wat van mijn voorsprong verloor, maar kon mijn positie wel vasthouden. Dat is goed gelukt en zo kwam ik als eerste over de finish!” Met dit resultaat nam hij ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap weer over.

 

 

Jesse startte als vierde en was daarmee heel tevreden: “Mijn beste kwalificatie tot nu toe, de snelheid zat er goed in.” In de race viel hij aanvankelijk wat terug, maar kon zich goed herstellen. “Ik had een hele slechte start en mijn eerste ronde was ook niet top, maar toen had ik de snelheid te pakken en kon ik het gat goed dichtrijden. Jammer dat ik net niet voor de vierde plaats kon strijden, maar de vijfde plek is ook wel oké.” Daan eindigde een plek daarachter op de zesde plaats, nadat hij in de race twee plaatsen kon opklimmen en daarna een mooi gevecht met Jesse uitvocht. “Lekker geknokt, volgens mij zag het er op de beelden ook heel mooi uit”, zei hij.

Ook bij Lucas was de start niet optimaal, maar daarna kon hij zich goed herstellen en had een mooi gevecht. “Helaas ging bij mij de splitter aan de voorkant stuk, dat is heel slecht voor de ‘downforce’, dus daarmee was het weggedrag een stuk lastiger”, verklaarde hij. Toch kon hij het tempo goed bijhouden en eindigde als zevende. Ziad won als tiende de klasse voor B-rijders. “Ik had een geweldige start en klom ver op, maar daarna maakte ik een klein foutje en viel wat terug, maar heb wel de klasse gewonnen en ook de snelste ronde in mijn klasse, dus dat levert weer punten op”, toonde hij zich tevreden.

Race 2, GP Elite front row!

In de tweede race startte Max vanaf de pole-position, terwijl Jesse als tweede voor het eerst vanaf de eerste startrij mocht vertrekken. “Gaaf om voor het eerst op de eerste rij te staan”, vond hij. Ook Ziad behaalde als zesde zijn beste kwalificatieresultaat, Daan en Lucas stonden als zevende en achtste opnieuw samen op de vierde rij.

 

 

Max wist zijn pole-position om te zetten in de overwinning. “Ik had weer een heel goede start en kon gelijk een gaatje slaan. Ik had een serieus gat van een seconde of tien, maar verloor een beetje door een klein foutje toen ik de snelste ronde wilde zetten. Mijn eerste plek kwam niet in gevaar, ik heb supermooi uitgereden en ben eerste geworden, helemaal top!” Ook Jesse toonde zich sterk en vertelde: “Ik had een goede start en een prima eerste helft van de race. Toen maakte ik helaas zelf een remfout, waardoor ik het podium en drie plaatsen verspeelde. Dat was niet nodig geweest, maar ja, ook dat gebeurt helaas.” Hij kwam als vijfde over de eindstreep. “Qua resultaat geen geweldig weekend, maar qua pace en met wat ik geleerd heb zeker wel”, stelde hij vast.

Lucas sloot de race als zesde af en zei: “Ik had dit keer een heel goede start, waardoor ik na drie of vier bochten al van de achtste naar de vierde plaats klom. Helaas kreeg ik in de ronden daarna een tik en kwam hard in contact met een andere rijder, waardoor de wielen meer naar binnen stonden en ik het tempo in de top vijf niet meer kon bijhouden, maar toch nog P6.” Ziad sloot de race als achtste algemeen en als tweede in zijn klasse af, met de snelste ronde in zijn klasse. Daan startte goed, maar werd al in de eerste ronde aangetikt, waarbij hij een lekke band opliep. Door de pitstop was hij kansloos voor een goede klassering, hij eindigde als twaalfde.

 

 

“Algemeen kunnen we terugkijken op een waanzinnig geslaagd weekend”, zei teammanager Robert van Teijlingen. “Twee overwinningen zijn heel goed voor het kampioenschap, waarin Max aan de leiding staat. Het was heel gaaf om Max en Jesse in de tweede race beide vanaf de eerste rij te zien starten! Jammer dat Jesse wat verloor door een foutje bij het aanremmen van de Geert-Timmer-bocht, maar hij heeft de snelheid lekker te pakken. Lucas was ook lekker bezig en heeft goed geknokt, hij streed gewoon mee voor het podium in (nog steeds) zijn debuutjaar! Jammer van die lekke band voor Daan in de tweede race, maar ook hij heeft dit weekend laten zien dat de snelheid steeds beter wordt. Ziad deed het geweldig met een overwinning en een tweede plaats in zijn klasse, klokte in beide races de snelste ronde en pakte zo wat extra punten. Ook bij de B-rijders willen we voor het kampioenschap gaan!”

De volgende races vinden opnieuw plaats in het voorprogramma van de DTM, ditmaal op de Nürburgring, waar van 13-15 september gereden wordt.