Na twee evenementen op de Belgische circuits van Spa-Francorchamps en Zolder kwam de Porsche Carrera Cup Benelux dit weekeinde voor het eerst dit seizoen in actie op Circuit Zandvoort tijdens de Pinksterraces. Als altijd stonden er ook ditmaal twee races op het programma. En net zoals eerder al op Zolder waren er ook nu weer successen te vieren voor het Team GP Elite: Max van Splunteren won de eerste race en eindigde in de tweede wedstrijd als tweede, Ziad Geris won in beide races de ‘gentlemen-klasse’ en ook Lucas Groeneveld en Jesse en Daan van Kuijk kwamen goed voor de dag; in de tweede race reden ze zelfs alledrie in de top tien.

Het raceweekeinde begon met twee vrije trainingen op de vrijdag, waarbij in de eerste sessie alle vijf de rijders van het team GP Elite in de top tien eindigden. Het weer op zaterdag leek eerder herfstachtig dan passend bij half juni. In de ochtend vonden de beide kwalificaties op een natte baan plaats, met buien tijdens de beide sessies, wat het kiezen van een geschikt tijdstip voor het neerzetten van de snelste rondetijd lastig maakte. Max deed dat vrij goed, want hij eindigde in beide kwalificaties als tweede. Ook Jesse (P6 in de eerste, P4 in de tweede kwalificatie), Daan (twee keer P7) en Lucas (twee keer P8) trainden mooi constant, Ziad was met de negende en de tiende startplaats algemeen in beide kwalificaties de beste B-rijder.

De eerste race van het weekeinde begon op een natte baan en bij flinke storm. “We waren blij dat de tenten met wat extra verankering op de paddock bleven staan, zo hard waaide het”, vertelde teammanager Robert van Teijlingen. Max had een niet geheel optimale start, maar ook de concurrentie kende problemen. Zo nam hij wel de leiding in het veld. Na een safety-car-fase wist hij de leiding te behouden, al moest hij op een vlot opdrogende baan wel alle zeilen bijzetten om de concurrentie achter zich te houden. Dat lukte uitstekend en zo reed hij voor de tweede keer dit seizoen na zijn succes van vorige maand in Zolder overwinning naar huis. “Ik was eigenlijk nog nooit eerder op nat gestart, dus dat was een beetje uitzoeken”, zei Max. “Daarna heb ik geprobeerd om weg te rijden. De safety-car kwam de baan op, dus toen heb ik de banden zoveel mogelijk gekoeld en na de herstart probeerde ik opnieuw weg te komen. De baan droogde meer en meer op. Het was best moeilijk om de banden goed te houden, maar het was een goede race.”

Lucas streed aan het begin ook goed voorin mee, maar ging op de vochtige baan in de rondte, waardoor hij terugviel naar de staart van het veld en opnieuw zijn opmars moest beginnen. Dat lukte goed, zodat hij de wedstrijd alsnog als zesde kon afsluiten. “De ‘racepace’ was goed en mede door het goed managen van de banden kon ik toch weer naar voren rijden”, zei hij na de wedstrijd. Jesse kende een lastige race. Achteraf bleek dat de bandenspanning bij hem te hoog was, wat een slechte uitwerking had op de wegligging van de auto. “Het leek wel alsof ik op ijs reed”, zei hij naderhand. Hij werd als negende geklasseerd. Daan kwam sterk voor de dag, maar ook hij spinde en raakte later in de race nog betrokken bij een aanrijding. Daardoor zat er voor hem niet meer in dan de tiende plaats. Voor Ziad was er opnieuw een overwinning in de B-klasse voor gentlemen-rijders, nadat hij de hele race zijn leidende positie in de klasse zeer sterk verdedigd had.

De race op zondag vond op een droge baan plaats. Max had een redelijke start en kwam uiteindelijk als tweede over de eindstreep, waarmee hij opnieuw flink punten scoorde voor het kampioenschap. “Een prima dag”, vond hij. “Ik heb wel iets laten liggen bij de start en moest een concurrent voorbijlaten, maar dat was niet zo heel erg, omdat die in het kampioenschap geen rol speelt en ik toch ook wel aan de punten moet denken. Daarna had ik nog wat mooie gevechten, maar de race was net iets te kort om nog een aanval te plaatsen op de leider. Met het resultaat ben ik zeker tevreden.”


Dat gold ook voor Lucas, die na een sterk gereden wedstrijd als vijfde wist te finishen. “Een erg goede race”, analyseerde hij. “De start was prima, ik heb één plek gepakt, maar die verloor ik gelijk weer omdat ik iets eerder remde voor de Tarzanbocht. Door een safety-car-periode kreeg ik weer goed de aansluiting met de rijders voor me en zo kon ik uiteindelijk drie plekken naar voren finishen in vergelijking met mijn startpositie.” Daan kwam één plek daarachter als zesde over de eindstreep. Jesse had vanaf de vierde startplaats ook uitzicht op een mooi resultaat, maar verloor door een confrontatie met een concurrent de nodige plaatsen, die hij in de race niet meer goed kon maken. Zo eindigde hij als achtste. Ziad zette zijn succesreeks in de B-klasse voort, want ook ditmaal wist hij na een hard gevecht de overwinning veilig te stellen.

De volgende races van de Porsche Carrera Cup Benelux vinden van 19 t/m 21 juli plaats op het TT-Circuit in Assen. Daar is de klasse, net als vorige maand in Zolder, te gast in het voorprogramma van de DTM.