Het eerste seizoen zit erop voor STWC.eu. Tijdens de Finaleraces op Circuit Zandvoort, van 6 tot en met 8 oktober, verscheen het tot op heden hoogste aantal deelnemers aan de start: achttien equipes. In twee wedstrijden van vijftig minuten kwamen niet alleen de winnaars bovendrijven, maar werden ook de kampioenen van 2017 bekend.

 

Na goed overleg met de deelnemers kenmerkte het afsluitende weekend van STWC.eu zich door een iets gewijzigd format, met zowel op zaterdag als op zondag een kwalificatie en een race van vijftig minuten, zoals gewoonlijk met een verplichte pitstop en de mogelijkheid tot een rijderswissel. Verder lanceerde de organisatie een rollende start, ter afwisseling. De wedstrijd op zaterdag werd beheerst door de grillen van de weergoden. Waar een deel van het veld op een droge baan en slicks gokte, zette één forse plensbui de verhoudingen totaal op zijn kop. Zo liep aan de kop Jan Visser (BMW M135i) op zijn sloffen weg bij Koen de Wit (BMW E46 M3). Johan Hoogewerff (Volvo 850 BTCC) leek lekker onderweg, maar moest vanaf de derde positie opgeven met een gebroken priseas. Ook Danny Wagtmans (BRL-Light) kon door het verliezen van een wiel zijn potentieel niet echt bewijzen. De equipe Vink/Schouten (BMW E90 330d) deelde onbedoeld een tikje uit aan debutant Zlatko Bralić (BMW E36 M3), die daarmee voortijdig zijn wedstrijd zag eindigen. Twee nieuwe rijders, Floris Dullaart en John den Hollander, toonden zich machtig onder deze omstandigheden en finishten respectievelijk als tweede en derde overall.

 

’s Zondags deed de race meer recht aan de kwaliteiten van degenen die de dag ervoor op slicks startten, met aanvankelijk licht miezerweer en daarna een opdrogende baan, dus een keuze alom voor slicks. Helaas zat er voor de Deen Henrik Hoeffner geen start in, toen de brandstofpomp van zijn Porsche 997 Cup pertinent dienst weigerde. Gert-Jan Konijnendijk (BMW E36 GTR) en Twan Knop (Audi TT) zochten al gauw de pits op wegens kleine mankementen, maar konden uiteindelijk toch hun race vervolgen. Laatstgenoemde zag echter de zwarte vlag wapperen, vanwege ongeoorloofd sleutelen in de pitbox. Op slicks wisten de rijders goed raad met het eerder dit jaar vernieuwde asfalt in Zandvoort en daarbij gaf Bralić in zijn eerste raceweekend bij STWC.eu alsnog een mooi visitekaartje af, door als derde overall te eindigen. De sportieve strijd bleef vrij van incidenten en in een gemoedelijke sfeer, kenmerkend voor deze raceklasse, konden de deelnemers zich opmaken voor de prijsuitreiking. Daarbij leverde de puntentelling de eerste vier kampioenen in de nog jonge geschiedenis van deze serie op. Volgend jaar keert STWC.eu met vijf evenementen terug op de circuits, naar alle waarschijnlijkheid als zonekampioenschap op Benelux-niveau, met naast Zandvoort ook wedstrijden in Zolder en op Spa-Francorchamps.

 

Winnaars race 1 per klasse
Divisie I: Rogier de Leeuw/Jaxson Verhoeven (BMW E36 325i)
Divisie II: Floris Dullaart (BMW E46 M3)
Divisie III: John den Hollander (Zilhouette)
Divisie IV: Jan Visser (BMW M135i)

Winnaars race 2 per klasse
Divisie I: Rogier de Leeuw (BMW E36 325i)
Divisie II: Zlatko Bralić (BMW E36 M3)
Divisie III: Patrick de Vreede (BMW E46 M3)
Divisie IV: Jan Visser (BMW M135i)

Kampioenen per klasse
Divisie I: Rogier de Leeuw (BMW E36 325i)
Divisie II: Jaap Haak (BMW E46 M3)
Divisie III: Gert-Jan Konijnendijk (BMW E36 GTR)
Divisie IV: Jan Visser (BMW M135i)

 

Foto’s: TNA Fotografie; Thomas Bakker.