Met twee tweede plaatsen en een achtste plaats pakte coureur Joey Alders afgelopen weekeinde in Maleisië opnieuw veel punten voor het Asian Formula 3-kampioenschap. Het twintigjarige talent uit Anna Paulowna gaat met nog één ronde in de titelstrijd te gaan nog altijd aan de leiding. Hij heeft een mooie voorsprong van vijftien punten en daarmee is het kampioenschap inmiddels dichtbij gekomen voor hem. 

 

 

“We leiden nog steeds”, benadrukte Joey. Tegelijkertijd moest hij bekennen dat hij ook teleurgesteld was omdat zijn naaste concurrent Jack Doohan het gat naar hem op het circuit van Sepang had verkleind. “We gingen het weekend in met een voorsprong van 48 punten. Het doel voor dit weekend was om constant te zijn en punten binnen te halen. Helaas hadden we het geluk deze keer niet aan onze zijde.”

Het weekeinde in Maleisië begon goed. Joey had een goede snelheid in de trainingen. “In de eerste kwalificatie zat ik goed in het ritme en voelde ik me zelfverzekerd. Nadat ik mijn snelle ronde had gereden, had ik het gevoel dat ik er alles uit had gehaald wat er te halen viel. Later hoorde ik over de boardradio dat ik P7 stond en 1.2 seconden tekortkwam.”

In de tweede kwalificatie (direct na Q1) besloot de rijder van BlackArts Racing in overleg met zijn team geen risico’s te nemen. “We hebben geen drastische veranderingen aan de set-up gedaan, gewoon de tweede nieuwe set banden eronder en gaan. In mijn pushronden kopieerde ik precies mijn ronden zoals ik die in Q1 had gereden. Alleen nu hadden we een sterke P3 in de pocket. We krijgen van de organisatie voor beide kwalificaties en drie races slechts twee setjes banden toegewezen. Schijnbaar is er bij mij één setje veel minder van kwaliteit…”

 

 

Vlak voor de eerste race van het weekeinde viel er een typische Maleisische regenbui over het circuit. Joey, die op regenbanden stond, had direct na de start al twee plekken te pakken. “Ik was veel sterker in de remzones vergeleken met de rest en daar pakte ik mijn voordeel uit. Na uitremacties op Ukyo Sasahara en Jamie Chadwick lag ik na vier ronden derde op vier seconden naar Nikita Mazepin. Drie ronden later wist ik het gat te dichten en heb ik hem ook ingehaald. Ondertussen was Jack Doohan al acht seconden weggereden. Jammer dat de race korter was dan normaal, want ik finishte uiteindelijk maar twee seconden achter hem.”

Omdat Joey de snelste rondetijd had gereden in de eerste race mocht hij de tweede race van poleposition starten. Na een goede start slaagde de talentvolle Noord-Hollander erin tijdens de eerste vier ronden aan de leiding te blijven. “Toch lukte het me niet om weg te rijden van Doohan. De achterkant van mijn auto werd extreem onstabiel en begon te glijden op mijn achterbanden. Ik zag in mijn spiegel dat de stukken rubber van mijn linker achterband vlogen. Elke ronde begon ik meer te glijden. Dat resulteerde in de achtste plaats.”

Tijdens de derde en laatste race van het weekeinde mocht Joey starten vanaf P3. Na een goede start had hij meteen P2 te pakken. “Daarna reed ik in de rest van de race identieke rondetijden aan die van Jack Doohan, waardoor ik niet kon aanvallen. Ik had nauwelijks slijtage aan de banden. Dat was tijdens warmere en zwaardere omstandigheden het bewijs van de mindere kwaliteit van de andere set banden.”

Joey wacht nu het laatste weekeinde van het Asian Formula 3-kampioenschap. Die wordt gehouden op het Buriam International Circuit in Thailand. Daar kan hij dus kampioen worden. En dat is dan ook het enige dat voor hem telt. Hij keek er strijdlustig op vooruit: “Let’s focus op Buriram and Unleash the beast!”