Kas Haverkort heeft tijdens de afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap Karting in de OK-klasse een zwaarbevochten zesde plaats veroverd. Op het kartcircuit van Le Mans reed het 15-jarige TeamNL-talent een vijftal ijzersterke heats waarmee Haverkort een vijfde startplaats voor de finale wist af te dwingen. In de finale had Haverkort tot halverwege de race zelfs uitzicht op een podiumpositie, maar moest in de slotfase enkele plaatsen prijsgeven. Uiteindelijk legde Haverkort in het uiterst competitieve veld beslag op de zesde plaats en toonde daarmee opnieuw zijn talent en strijdlust.

 

Nadat de eerste twee ronden van het FIA Europees Kampioenschap Karting in de OK-klasse door motorische problemen weinig punten hadden opgeleverd, en hij de derde ronde had laten schieten, was voor Kas Haverkort de titel buiten beeld en ging de inwoner van het Overijsselse Rheezerveen tijdens de vierde en laatste wedstrijd van deze prestigieuze titelstrijd volledig voor het dagsucces. Dat de 15-jarige TeamNL-coureur, die uitkomt voor het Nederlandse CRG Keijzer Racing, tot de snelste rijders behoort, werd op het fraaie kartcomplex van Le Mans opnieuw duidelijk. In de kwalificatie zette Haverkort in het veld van maar liefst 67 karttalenten de elfde tijd op de klokken en verzekerde zich daarmee van een vierde startplaats voor de vijf te verrijden kwalificatieheats.

 


Ook in de heats bewees het TeamNL-talent zijn klasse. In de eerste heat maakte Haverkort meteen bij de start een positie goed, om even later in de wedstrijd op te rukken naar plek twee. De tweede heat leverde vervolgens een vierde plaats op, terwijl de CRG Keijzer Racing-piloot in de onder moeilijke omstandigheden verreden derde heat zelfs de overwinning voor zich opeiste. Op de langzaam opdrogende baan wist Haverkort op te rukken naar de kop en deze positie ook vast te houden. In de vierde heat toonde de TeamNL-rijder zijn inhaalcapaciteiten nog maar eens. In de eerste ronde viel Haverkort in het gedrang terug naar plek negen om zich vervolgens weer terug te vechten naar plek vijf. In de afsluitende vijfde kwalificatieheat verzekerde Haverkort zich in het spoor van de winnaar van een tweede plaats. Met deze fraaie scores kwalificeerde het jonge Nederlandse karttalent zich als vijfde voor de finale waaraan alleen de beste 34 rijders mochten deelnemen.

 

In deze over 22 ronden gaande finale kende Haverkort een uitstekend begin waarin de TeamNL-rijder lange tijd uitzicht had op het podium. In de eerste ronde schoof Haverkort meteen op van plaats vijf naar drie, om een ronde later zelfs de leiding te nemen. In de elfde ronde lag de CRG-rijder nog altijd tweede, maar kreeg toen een duw waardoor hij terugviel naar plek vijf. In de daaropvolgende ronden moest Haverkort nog twee plaatsen prijsgeven om uiteindelijk in de slotronde, waarin nog van alles gebeurde, beslag te leggen op een uitstekende zesde positie.

 


“Met de kwalificatieheats ben ik wel tevreden, maar met de finale minder. Ik kwam net iets vermogen tekort waardoor ik, toen ik aan de leiding reed, ook weer snel bijgehaald kon worden. Een podium had er anders wel ingezeten. Maar ik ben blij met de stap die we ten opzichte van de eerdere EK-wedstrijden gemaakt hebben en ik kijk dan ook nu al uit naar het wereldkampioenschap dat begin september in Finland gehouden wordt”, aldus de 15-jarige TeamNL-rijder.