Coureur Stan van Oord racet in 2016 een heel seizoen in de Supercar Challenge, de populaire raceklasse waarin hij vorig jaar acht races reed en zes keer een beker in ontvangst mocht nemen. De 18-jarige coureur rijdt de acht evenementen bij Spirit Racing, waar hij met de snelle Renault Clio III gaat voor de titel in de Sport divisie. ‘Ik heb vorig seizoen echt genoten van de races in de Supercar Challenge. Een mooi groot veld met volop prachtige gevechten. Teameigenaar Rob Nieman heeft bij Spirit Racing alles prima voor elkaar, dus ik kijk er enorm naar uit om in april aan deze nieuwe uitdaging te beginnen’, is Van Oord nu al gretig.

SONY DSC

Stan van Oord debuteerde in 2015 in de Supercar Challenge met een zege op het circuit van Zolder (B). “Ik leerde Rob Nieman van Spirit Racing kennen tijdens de Paasraces van 2015 op Circuit Park Zandvoort. Ik reed daar in de Benelux Clio Cup en Rob nodigde mij uit om eens mee te rijden in zijn Clio in de Supercar Challenge. Twee weken later stond ik al op de startgrid tijdens het Racefestival op Zolder en won ik meteen de race. Dat was natuurlijk geweldig en ik besloot de races die pasten in mijn agenda mee te pakken. Uiteindelijk heb ik acht races kunnen rijden bij Spirit Racing en daarvan mocht ik zes keer naar het podium. Ik hoefde daarom niet lang na te denken over seizoen 2016.”

SONY DSC

Ook over de keuze voor Spirit Racing is Van Oord duidelijk: “Het team is zeer professioneel. De techniek, strategie en discipline is geweldig, maar minstens zo belangrijk vinden zij dat het gezellig is. De gasten worden in de watten gelegd en kunnen het racen van dichtbij meemaken. De sfeer is altijd erg plezierig en je ziet dat zowel de rijders, technici als de gasten het allemaal erg naar hun zin hebben.”

Dat de lach belangrijk is bleek ook tijdens de teampresentatie van Spirit Racing, waar Rob Nieman op vrijdagmiddag 26 februari in Zwaagdijk-Oost zijn team voor 2016 presenteerde. “Je beseft toch zeker wel dat je mij, als ervaren Supercar Challenge-coureur, met een zege bij je debuut en al je podiumplaatsen vorig jaar een beetje voor paal hebt gezet Stan”, introduceerde Nieman zijn 18-jarige rijder tijdens de drukbezette presentatie.

Naast Stan van Oord rijdt Nieman zelf ook het hele seizoen, Benelux Clio Cup-coureur Jos Veldboer zal een deel van het programma in de Supercar Challenge voor Spirit Racing uitkomen. Christiaan Frankenhout, die zelf in 2016 in de ADAC GT Masters uitkomt in een Audi R8 LMS, zal dit seizoen bij Spirit Racing als ervaringsdeskundige team en rijders ter zijde staan.

SONY DSC

Stan van Oord kijkt enorm uit naar het nieuwe raceseizoen: “Het concept van de Supercar Challenge spreekt mij enorm aan. Je rijdt in een geweldig veld met prachtige auto’s en coureurs die respect hebben voor elkaar en elkaars materiaal. Omdat het grote veld is onderverdeeld in verschillende divisies strijd je tegen gelijkwaardige auto’s. Elk raceweekend rijd je twee lange races van minimaal 60 en maximaal 90 minuten, dus je hebt veel tracktime. Ook het principe van de ‘successeconden’ vind ik erg eerlijk. Wanneer je een wedstrijd wint moet je tijdens de eerstvolgende race 15 seconden langer in de pits staan. De nummer twee moet dat 10 seconden langer doen en de nummer drie 5 seconden. Zodra een finishplaats lager dan 3 wordt gehaald wordt dit ook weer afgebouwd. Vorig jaar moest ik op een gegeven moment 50 seconden langer stilstaan tijdens mijn pitstop en dan is het wel op je tanden bijten. Maar het zorgt voor spanning tijdens de races, dus ik kan dit systeem wel waarderen.”

De doelstelling van Van Oord voor 2016 is niets minder dan de titel in de Sport divisie, de klasse waarin zijn Renault Clio III valt. “Om kampioen te worden moet alles kloppen, zowel ikzelf als het team moet optimaal presteren om dat mogelijk te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede kans maken en dat we als team samen ook erg veel plezier gaan beleven dit seizoen. Het is wel jammer dat we dit jaar niet op Circuit Park Zandvoort rijden vanwege het geluid, maar we hebben een mooie kalender met races in België, Duitsland, Engeland en Nederland (Assen). Ik kan niet wachten om half april op het circuit van Zolder aan het nieuwe raceseizoen te beginnen”, besluit Van Oord.

Kalender Supercar Challenge 2016
16-04 t/m 17-04 – New Race Festival, Circuit Zolder (B)
20-05 t/m 22-05 – Preis der Stadt Magdeburg, Oschersleben (D)
11-06 t/m 12-06 – Spa Euro Races, Spa Francorchamps (B)
01-07 t/m 03-07 – Zolder Superprix, Circuit Zolder (B)
05-08 t/m 07-08 – Gamma Racing Day, TT circuit Assen (NL)
03-09 t/m 04-09 – Dutch on Tour, Snetterton (UK)
08-10 t/m 09-10 – Racing Festival, Spa Francorchamps (B)
21-10 t/m 23-10 – Formido Finaleraces, TT circuit Assen (NL)

De deelname van Stan van Oord aan de Supercar Challenge wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de support van CvO consultancy, Jalubo, GvL Boringen, PT73 en Total Ship Supply.