Stan van Oord heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya een unieke prestatie geleverd door tijdens de 24-uurs race bij twee teams te rijden en daarbij zowel eerste als derde te worden. De coureur uit Woudrichem bracht in totaal maar liefst twaalf uur achter het stuur door. Na 24 uur racen kwam de Cor Euser Racing-BMW 120D waarin Van Oord drie stints van twee uur reed in de klasse A2 als eerste over de finish. De Spirit Racing-Renault Clio Cup III waarin hij eveneens drie stints reed werd derde, nadat deze zo’n twaalf uur lang aan de leiding had gereden, maar in de slotfase door pech veel tijd verloor.

 

 

Stan van Oord keek enorm uit naar de 24 uur van Barcelona, waarvoor hij met de hem bekende Clio III van Spirit Racing Team was ingeschreven. Kort voor de endurancerace op het 4,655 kilometer lange Spaanse circuit zou plaatsvinden werd Van Oord door Cor Euser gevraagd om bij hem in het team te komen rijden. Zo ontstond de unieke mogelijkheid om met twee teams deel te nemen in dezelfde klasse A2, waarin Van Oord tweemaal drie stints van twee uur zou gaan rijden. Daarmee zou de jonge Woudrichemmer de helft van de 24 uurs-race achter het stuur doorbrengen, hetgeen zelfs in enduranceracing een bijzonder prestatie zou betekenen.

Van Oord nam in de Spirit Racing-Clio de rollende start voor zijn rekening. Gestart vanaf de tweede positie in zijn klasse moest hij de snellere BMW van een Belgische equipe laten gaan, maar kon hij na twee uur racen met stabiele rondetijden de Clio op een tweede plaats overgeven aan een teamgenoot. De Spirit Racing-Clio werd naast door Van Oord bestuurd door Rob Nieman, Eric vd Munckhof, Frank Bedorf en Joey van Splunteren.

Twee uur later stond de tweede stint op zijn programma. Van Oord nam plaats in de Cor Euser Racing-BMW 120D, in het team dat bestond uit Cor Euser, Jim Briody, Carel Krieger en Van Oord. Het was even omschakelen naar de achterwiel aangedreven BMW diesel, maar al snel had Van Oord een goed ritme te pakken en hij kon ook deze stint goede rondetijden rijden. Na afloop bleek echter de turbo kapot te zijn en het duurde 50 minuten om een nieuwe turbo te monteren. Cor Euser verzekerde zijn team dat dit geen probleem hoefde te zijn, in lange afstandsraces komt elk team zijn problemen tegen.

 

Weer twee uur na zijn stint in de BMW nam Van Oord opnieuw plaats in de Clio en ook dit ging uitstekend. De Belgische BMW aan de leiding viel uit en zo nam Van Oord de leiding in de race over, maar tegen het einde van zijn stint hoorde hij een vreemd geluid in de motor. De Spirit-monteurs constateerden dat het spruitstuk kapot was, iets waarmee zij gelukkig wel door konden rijden.

Na de problemen met de turbo reed de Cor Euser Racing-BMW op de laatste plaats, maar gaandeweg de race wisten zij langzaam maar zeker verder naar voren te komen. De tweede stint van Van Oord verliep probleemloos en het podium kwam in zicht.

Tijdens zijn derde stint in de Spirit Racing-Clio, van circa half drie ‘s nachts tot half vijf, had de Clio een voorsprong opgebouwd van zo’n twintig ronden op de nummer twee. Van Oord was nog steeds in prima conditie en reed wederom erg sterk.

Tijdens zijn derde en laatste stint in de BMW op zondagochtend vroeg zag Van Oord tot zijn schrik de Spirit-Clio langs de kant stilstaan. Zij verloren veel tijd omdat de auto teruggesleept moest worden naar de pits, waar bleek dat de kabelboom kapot was. Na reparatie was uiteraard de voorsprong nagenoeg verdampt, maar nadat de Clio opnieuw de baan opkwam ging deze even later opnieuw kapot. Ook nu moest de Clio eerst naar de pits worden teruggebracht, waarmee weer veel tijd verloren werd.

 

Na een hectische eindfase voor de Spirit Racing-Clio kwam de Cor Euser Racing-BMW 120D na 24 uur racen als eerste in de klasse A2 over de finish. De Spirit Racing-Clio kwam gelukkig toch nog als derde binnen en daarmee scoorde Stan van Oord dus een uniek dubbel podium tijdens de 24 uur van Barcelona.

De jonge coureur was blij en toch nog redelijk fit: “Wat een fantastische ervaring! Ik wil mijn beide teams, Spirit Racing en Cor Euser Racing, enorm bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Geweldig dat zij beide naar het podium mochten na deze uitputtingsslag. Op dit moment voel ik mij, wellicht ook door de adrenaline van het feest op het podium, nog uitstekend”, lacht Van Oord trots en tevreden.