Tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort waren de coureurs van de Mazda MX-5 Cup dit weekend volop in actie.  Het was het vijfde evenement in een reeks van zeven evenementen dit seizoen. Na spannende slipstreams in de kopgroep, weet Dominique Kraan van Team Johan Kraan Motorsports de eerste plaats te bemachtigen. De eerste plaats in de tweede race gaat naar routinier Niels Langeveld van Team Tachyon Motorsport-Kolenaar.  

Trophy of the Dunes op een zonnig Circuit Zandvoort
Trophy of the Dunes, is een naam die historie ademt en wordt georganiseerd door V-Max Racing Management. De vijftien MX-5’s stonden vanwege het droge circuit allemaal op slicks bij de kwalificatie aan het einde van de zaterdagmiddag. Het duurde even voordat representatieve rondetijden verschenen, maar uiteindelijk wist Niels Langeveld de snelste rondetijd te noteren met 1:54:337. Hij pakte hiermee tevens de pole position voor de tweede race op zondag.

Spektakel bij kopgroep
Met een reversed grid startte Lars van ’t Veer op de eerste plek. Het complete veld kwam goed weg bij de start en ging soepel door de Tarzanbocht. Al snel wist Marcel Dekker, voor de Hans Ernst Bocht, de koppositie te pakken. Tijdens de eerste ronden was het een mooi veld van rijders die dicht op elkaar zaten. In een lint wisten Marcel Dekker, Sam Jongejan, Toine Kreijne en Jordy van der Eijk een kop te vormen. Ondanks het reversed grid gingen veel rijders vanuit het midden van het startveld naar de kop. Achter de kop ontstond daarnaast een trein van MX-5’s met Filip Wojtowicz, Pim van Riet, Niels Langeveld, Dominique Kraan en Lars van ’t Veer.

Met nog twintig minuten op de klok maakten Dekker en Jongejan een spektakel van de race, doordat ze deur aan deur reden. De slipstreams werden volop gebruikt en Jongejan haalde Dekker in. Na een ronde besloot Dekker om de leiding weer te pakken. Langeveld wist zich bij Dekker en Jongejan aan te sluiten. Door een dubbele slipstream maakte Langeveld vervolgens een prachtige zet, door voor Kumho-bocht, langs Jongejan te gaan. Met nog twaalf minuten op de klok kwam ook Kraan naar voren in het veld.

Deur aan deur reden de coureurs over het circuit van Zandvoort en deze enerverende cup blijkt een visitekaartje voor de Nederlandse autosport. De kopgroep van Langeveld, Jongejan, Dekker en Kraan kroop dichter op elkaar. Met nog vier minuten tot het einde van de race, pakte Langeveld de koppositie. In de viertallige kopgroep was een driedubbele slipstream te zien. Bij het ingaan van de laatste ronde wist Dekker, in de Slotemakerbocht, Jongejan te passeren. Bij de Hans Ernst Bocht was Kraan aan kop en dat bleek in zijn voordeel te zijn tijdens het slipstreamduel met Langeveld. Dominique Kraan is winnaar van de eerste race, met een tiende van een verschil op Niels Langeveld. Marcel Dekker eindigt op de derde plaats. Dominique Kraan pakt tevens de snelste tijd van alle rijders en de snelste tijd als Junior met een tijd van 1:54:350. Bij de Gold-rijders pakt Pim van Riet de eerste plaats, Wilfred Herder de tweede plaats en debutant Richard Todd van Team Kreijne de derde plaats.

Herfstzon straalt op het circuit tijdens tweede race
De weergoden waren de rijders goed gezind door het circuit te voorzien van een heerlijke herfstzon. Bij de tweede zonnige race stond Langeveld op pole position, gevolgd door Kraan en Van Riet. Langeveld reageerde bij de start snel en wist als eerste door de Tarzanbocht te gaan. De kopgroep werd direct gevormd door de drie MX-5’s van Langeveld, Kraan en Dekker. Tijdens de race werd Toine Kreijne bij de Tarzanbocht geraakt door Van Riet. Kreijne schoof hierdoor met zijn MX-5 achterstevoren de grindbak in. Daarna reed hij gelukkig snel de baan op. De top negen bleef dicht op elkaar zitten. Met nog twintig minuten op de klok, waren er nog weinig inhaalacties. Langeveld en Dekker wisselden elkaar halverwege af in de koppositie. Van Riet en Kraan raakten elkaar een paar keer, maar dit zorgde niet voor positiewisselingen. Dit veranderde toen Van Riet te ver naar buiten ging in de Tarzanbocht, zijn snelheid minderde en door Jongejan in de Tarzanbocht werd geraakt. Helaas moest Van Riet hierdoor de tweede race staken.

Bij de laatste ronde had Langeveld een voorsprong op Dekker. De ultieme slipstream was aanwezig, maar Dekker kreeg geen mogelijkheid om Langeveld te passeren. Niels Langeveld eindigt als eerste, Marcel Dekker als tweede en Dominique Kraan als derde. Bij de Junior Cup wint Dominique Kraan, gevolgd door Filip Wojtowicz en Jordy van der Eijk. Bij de Gold Cup wint Wilfred Herder, met Dexters Sterken van HDP Racing op de tweede plaats en  Richard Todd van Team Kreijne op de derde podiumplaats. Filip Wojtowicz pakt deze tweede race de snelste tijd met 1:55:152.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl