Sebastiaan Bleekemolen heeft zaterdag de EuroNASCAR PRO race in het Tsjechische Most op zijn naam geschreven. De 44-jarige coureur was daarmee de 25e racewinnaar in de geschiedenis van de NASCAR Whelen Euro Series. Op het Autodrom van Most pakte Bleekemolen al snel de leiding en de zege kwam daarna niet meer in gevaar. In de EuroNASCAR 2 kende vader Michael Bleekemolen een minder goede afloop. De 72-jarige coureur lag in kansrijke positie totdat hij uit de race werd gebeukt.

“Most ligt mij op een of andere manier heel goed”, zo vertelt Sebastiaan vanuit Most. “Vorig jaar werd ik hier al derde en de auto ging heel goed. We hadden dit seizoen best veel last van onderstuur, maar we hebben veel getest en dat is er nu uit. Vanaf de trainingen zaten we er goed bij met een tweede en een zesde tijd. In de kwalificatie stond ik voor de Top 10 al vierde en in die Top 10 kwalificatie ben ik ook vierde geworden.”

De eerste chicane in Most staat bekend om de vele ellende die het kan veroorzaken. Dat gebeurde nu weer. “Het hele veld klapte op elkaar. Ik kon gelukkig alles ontwijken en kwam als eerste uit de chicane. Daarna had ik de race goed onder controle, de focus lag steeds op een goede exit om meer snelheid mee te nemen naar het rechte stuk. De nummer twee heeft eigenlijk nooit een aanval kunnen plaatsen. Ik ben de 25e racewinnaar in de EuroNASCAR PRO en daar ben ik heel blij mee. Winnen is nooit makkelijk en zeker niet in deze competitieve klasse met 32 auto’s en veel sterke coureurs. Op mijn 44e is dit toch wel een aardige prestatie.”

De aanloop richting het weekend in Most was voor Team Bleekemolen hectisch. “Mijn dochter Robin heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen met een blindedarmontsteking. We hebben zware weken achter de rug. Donderdag is ze nog geopereerd. Mijn hoofd stond eigenlijk totaal niet bij de EuroNASCAR in Most, maar iedereen zei dat ik moest gaan. En dat wordt dit het resultaat. Robin is vrijdag uit het ziekenhuis gekomen. Vandaag (zaterdag) zat ze op de tribune in Zandvoort en tijdens de kwalificatie van de Formule 1 zat ze op haar telefoon naar mijn race te kijken. Dat was toch wel speciaal. Daarnaast is vorige week de vrouw van een van de monteurs aangereden, dus deze overwinning is zeker een opsteker voor iedereen.”

Na de overwinning van Sebastiaan nam vader Michael Bleekemolen de auto over voor de strijd in de EuroNASCAR 2. De 72-jarige coureur reed rond de zevende positie – en beste legend – toen hij buiten zijn schuld om crashte. “Ik was een beetje draaierig en een beetje bang voor mijn rug na die zware crash van vorig jaar in Spa-Francorchamps, maar nu gaat het weer goed. Hier in Most ging het allemaal buiten mijn schuld om. Ik haal twee mensen in en toen stuurde die middelste op mij in om mij in het gras te duwen. Twee bochten later merkte ik dat mijn stuur niet meer recht stond. De auto trok naar rechts en ik denk dat er iets afgebroken is. De auto achter me zag dat niet en reed vol achter op me in, waardoor ik weer tegen iemand anders aanreed. We hebben veel schade aan de auto en dat op het moment dat de auto net top was. Het team werkt momenteel hard aan de auto en hopelijk kunnen we morgen (zondag) weer rijden. Ik zag bij veel teams veel schade. Er wordt erg hard gereden in deze klasse, maar als de auto weer goed is, stap ik bij de tweede race weer in.”

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl