Kampioen in het Asia F3-kampioenschap met 11 podiums, waarvan 5 overwinningen! Dat zijn mooie cijfers voor de 20-jarige autocoureur Joey Alders uit Anna Paulowna. Tijdens de laatste ronde van deze Formule 3 serie bekroonde hij zondag een zeer succesvol seizoen met de titel.

Met de overwinning in race één en de derde plek in race twee waren de belangrijke punten en het kampioenschap voor Joey al binnen. Ook kon de Nederlander van topteam BlackArts Racing door zijn titel in het 2020 F3 Asian Championship Certified by FIA maar liefst 18 punten toevoegen aan zijn FIA superlicentie. Zo is een test in de Formule 1 een stap dichterbij gekomen. En dat terwijl aan het kampioenschap Formule 1-testcoureurs meededen alsook Formule 2- en Formule 3-coureurs met F1-ambitie.

Het ging zondag niet vanzelf voor Joey, want de omstandigheden waren zwaar. Met name voor de banden, die onder de hitte snel sleten. Het talent uit Noord-Holland wist dat hij behoudend moest rijden om bandenproblemen te voorkomen. Zijn grote concurrent Jack Doohan uit het Red Bull-opleidingsprogramma moest juist pushen om te winnen en dat kwam de zoon van veelvoudig motorcoureur Mick Doohan duur te staan. Hij kreeg te maken met twee lekke banden en verloor veel punten.

“Ik zag op de grid al dat de auto van Jack Doohan heel agressief afgesteld stond”, verklaarde Joey. “Wij niet, want de banden hadden het zwaar te verduren. Voor mij gold niet te veel pushen en de banden goed managen. Dat heeft goed uitgepakt met de zege in race één en de derde plaats in race twee. Ik ben beetje teleurgesteld over race drie, maar wisten we van tevoren dat die wedstrijd moeilijker zou worden. We hebben alles gegokt op race één en race twee. En dat heeft gewerkt. De titel was al binnen. De derde races was slechts een formaliteit.”

BlackArts had nog nooit gewonnen in het F3 Asian Championship Certified by FIA en bleek met de snelle Nederlander goud in handen te hebben. Dat kan nu geconcludeerd worden, want buiten het rijderskampioenschap pakte de Chinees-Hongkongse renstal ook het teamkampioenschap en de Master-titel. “We hebben ook belangrijke punten voor het team binnengehaald en BlackArts is ook als team kampioen. Daarin is mijn bijdrage groot geweest met 11 podiumplaatsen.”

Joey sprak dan ook terecht van een superseizoen. Vijf overwinningen en de titel en BlackArts teamkampioen. “Wat wil je nog meer? Mijn mooiste overwinningen waren wel meteen bij de eerste F3-race op Sepang in Maleisië. Daar won ik in de regen. Ik pakte dat weekend twee overwinningen en dat was bovendien de eerste zege voor BlackArts Racing als team in de Formule 3. Die zeges waren dus heel speciaal. Natuurlijk ook omdat ik won als rookie. Vorig jaar was ik kampioen in de Asia Formula Renault 2.0 en nu meteen kampioen in het Asia F3 Championship. Het kan eigenlijk niet mooier.”

Joey hoopt nu de volgende stap in zijn carrière te kunnen zetten. “Wat dat wordt, weet ik nog niet. We hebben een aantal opties, maar daar gaan we de komende week naar kijken. Nu eerst genieten van dit succes!”