De titel geldt voor elk van de drie wedstrijden die verreden wordt in het kader van de Rocar-Tech Twente Rally op zaterdag 15 en zondag 16 oktober. De finale van het Nederlands rallykampioenschap belooft een bijzonder spannend te worden, zeker met een recordaantal deelnemers aan de start. Wie maakt zondag een ererondje op de schitterende Arena, de gekende showproef in Hengelo? 

De Rocar-Tech Twente Rally blijft trouw aan zijn gekend format, met twee mooie, uitdagende buitenproeven op zaterdagavond: Zeldam (8,31 km) en Bentelo (12,26 km). Op zondag volgen vier klassementsproeven die bijna aaneensluitend zijn uitgetekend. Sint-Isidorushoeve (10,84 km), Stepelo (7,86 km), Twekkelo (7,86 km) en de Arena in Hengelo, een schitterende rondkoers van 7,84 km.

Met 120 deelnemers aan de start, komt er een recordaantal deelnemers aan de start. Het merendeel van de deelnemers, 81 teams, start in de hoofdwedstrijd voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap, verreden over twee dagen, 16 klassementsproeven en 144 km tegen de klok.

Na twee titels van Bob de Jong in 2019 en 2021, heeft de Hyundai-piloot nog slechts een waterkansje op het verlengen van zijn titel in Hengelo. Maar, sportief als hij is, komt Bob de Jong na zijn klapper in Hellendoorn toch aan de start, al was het maar om zijn derde plaats op het podium te verdedigen tegenover Gert-Jan Kobus of Kevin van Deijne, twee piloten die ook op zoek zijn naar een positieve noot om het kampioenschap af te sluiten. Kobus ging zowel in de GTC Rally als de Hellendoorn Rally van de baan, terwijl Kevin van Deijne eindelijk verlost hoopt te zijn van de remproblemen op zijn Hyundai i20 N Rally2.

Maar, alle aandacht zal naar de titelstrijd gaan. Hans Weijs Jr heeft een subliem kampioenschap gereden, ook al liet hij de punten in Drenthe nog liggen door een te late inschrijving. Weijs komt als favoriet aan de start, maar met amper 9 punten voorsprong kan hij zich geen foutje veroorloven. Jim van den Heuvel, vorig jaar de snelste in Hengelo, wil een beresterk seizoen in de Volkswagen Polo GTI R5 graag bekronen met een eerste Nederlandse rallytitel. Het belooft een lange sprint te worden, van de start in Bentelo tot de finish op de Arena in Hengelo!

In de topklasse zien we verder Jan van Gerven met een Hyundai i20 Rally2 en de Duitser Daniel Földesch met een Citroën DS3 R5.

In de nationale titelstrijd is het al even spannend. Lambert Parren komt als leider in de tussenstand aan de start, maar hij heeft slechts 9 punten voorsprong op Ingo ten Vregelaar, de revelatie van het seizoen met zijn Ford Fiesta Rally3, terwijl die andere revelatie Yannick Vrielink met zijn Toyota Yaris GR elke misstap zal afstraffen. Ook Ad Smits is met zijn Mitsubishi Lancer EvoX van de partij, net als Gerben Brouwer met zijn mooie Audi Quattro en Michael Kamper, vierde in de tussenstand, met zijn BMW.

Het is ook uitkijken naar de strijd in de Motul Clio Trophy, waarin de jonge Belg Benoît Verlinde dit seizoen domineerde. Verder mogen we spektakel verwachten van de GR Yaris Challenge. Naast de BMW 130 Challenge komt ook de Peugeot 206 Cup aan de start.

Voor mooie passages, zeker op de showproef, kunnen we rekenen op de Porsche Cayman S van Wouter Ploeg en de Opel Kadett GTE van Edwin Wolves.

Stunt Peter Mangnus in Historic ?
Met 31 deelnemers is ook de Rocar-Tech Twente Historic Rally sterk bezet. De Historic-deelnemers hebben trouwens de eer het parcours te openen in Twente.

Na de demonstratie van Kevin Abbring in Hellendoorn, beseft Marco Geeratz dat zijn Lancia Delta HF Integrale ongetwijfeld de beste wagen van het veld is. Wouter Koenderink, voorzitter van het organisatiecomité, wil in zijn thuisrally natuurlijk goed scoren met zijn prachtige BMW 3.0 CSL. Thom de Jong en Duco Hoekstra (Volvo’s 240 Turbo) krijgen weerwerk van… Jan van der Marel in een gelijkaardige Volvo. Een mooie referentie, ook voor Jan Nolles (Opel Ascona 400) en Hank Melse (Porsche 911). Peter Mangnus, genavigeerd door dochter Denise, wil met zijn Talbot Lotus voor een stunt zorgen door de Nederlandse titel te veroveren. Hij moet vooral opletten voor Rob Kroot, die met een BMW 325i aan de start komt.

Tot slot is er op zondag ook de finale van het Short Rally Kampioenschap, waarin Bart Geerdink een voorsprong van amper 3 punten verdedigt op Ramon van de Lindeloof. Ook Richard Berns is nog niet uitgeteld.

Kortom, spanning verzekerd in de Rocar-Tech Twente Rally op 15 en 16 oktober in Hengelo.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl